twaro 20.01.2013 02:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 700k to moim zdaniem na styk. Wszędzie będziesz szukał oszczędności co nie odbije się pozytywnie na jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.01.2013 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 700 to jest inna rozmowa.Nawet jak się nie uda w całości wykończeniówki od razu zrobić,to do jakiegoś zamieszkania wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.01.2013 02:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Widzę, że tu forum całodobowe, nie śpi się w ogole;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 20.01.2013 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Tęsknisz za 13-248-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 20.01.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Adam626 - jeśli będziesz zainteresowany wyślę Ci wyliczenia budowy mojego domu co do jednej śrubki. Nasze domy się różnią, strop u mnie kosztował 20 tys, ocieplenie dachu na poddaszu 22 tys, wełna 15+15 super mata. Więc na tym elemencie nie zaoszczędzisz, na duży dach idzie dużo dachówki, ale u Ciebie elewacja pochłonie swoje. Więc pewnie "jedno wejdzie w drugie"Na forum jak poczytasz wypowiedzi wielu do tej pory nie wierzy że się da znaleźć tanią dobrą ekipę (u mnie SSO 29 000 zł), jak masz wykonawcę z polecenia, spiszesz dobra umowę (mogę przesłać) i oferuje budowę za 170 000 to bierz.Wypowiedzi o oknach, fakt jest ich dużo, ale ile to jest % co do kosztów budowy - 10 ?. U mnie to było 5 % ale okna małe.Drogie będą okna duże (nie wiele firm produkuje - tak mi powiedział sąsiad który budował dom w podobnym stylu jak Ty).Spokojnie możesz zrobi sobie plan wydatków, element którego się obawiałem to SSO, Ty wiesz 170 000 tys. - co jest realną kwotą. Wielu zacznie krytykować że tanio, kiepsko, ale to będą na forum wykonawcy, albo Ci którzy nie mieli "szczęścia" jak Ty i przepłacili, albo budowali przed 2010 rokiem, gdzie było drogo.Jak masz kwotę SSO, mogę Ci podać ile kosztuje punkt elektryczny, hydrauliczny, wylewki, tynki itd.Twój dom nie jest w moim stylu - ale buduj co Ci się podoba a dasz radę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl3434 20.01.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Hej!Mamy faworyta II,dom mniejszy od twojego zdenko....Mam nadzieje,ze 700.000 zl to bez kosztow dzialki.Ta cena jest w miare realna,mowie w miare,bo nie wiem jakie bedzie wykonczenie,jaki standard.Mysmy pilnowali wszystkiego,kupowalismy materialy sami a i tak mielismy wyplyw gotowki niesamowity.Masz duza kuchnie,kilka lazienek,duuuuza powierzchnie podlogi.Wierz mi,to kosztuje.Ale moze mysmy przeplacili,bo do wykonczeniowki szukalam ludzi sprawdzonych,rzetelnych,widzialam ich prace-a oni sie cenia.Za duzo mozna spier...ć nieodwracalnie i tego sie balam.Przy tak duzych powierzchniach wez pod uwage ogrzewanie.Musisz dobrze ocieplic dom na zewnatrz i wewnatrz,bo to sie zemsci na rachunkach.Na takich rzeczach nie mozna oszczedzac.Generalnie to usiadlabym z kalkulatorem i dobrze zorientowalabym sie w cenach robocizny i tych metrach.I oczywiscie jedna zlota zasada-nie zakladac wszystkiego z gory,ZAWSZE wypadnie cos co generuje koszty.Wasz dom mi sie podoba,jest duzy,a dla 4-5 osob superaski.Wiecej na priva jak bybyly pytania.Pozdrawiam cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 20.01.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Przejściowe pokoje, rozwleczone piony wod-kan, ogromne przeszklenia /mało będzie na stolarkę 60 tys z montażem/.Nie pchałabym się w ten projekt.W tym roku budowałam podobny dom, ale mniejszy, skromniejszy i już wychwyciłam kilka bezsensów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 20.01.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Adam626 - jeśli będziesz zainteresowany wyślę Ci wyliczenia budowy mojego domu co do jednej śrubki. Nasze domy się różnią, strop u mnie kosztował 20 tys, ocieplenie dachu na poddaszu 22 tys, wełna 15+15 super mata. Więc na tym elemencie nie zaoszczędzisz, na duży dach idzie dużo dachówki, ale u Ciebie elewacja pochłonie swoje. Więc pewnie "jedno wejdzie w drugie" Na forum jak poczytasz wypowiedzi wielu do tej pory nie wierzy że się da znaleźć tanią dobrą ekipę (u mnie SSO 29 000 zł), jak masz wykonawcę z polecenia, spiszesz dobra umowę (mogę przesłać) i oferuje budowę za 170 000 to bierz. Wypowiedzi o oknach, fakt jest ich dużo, ale ile to jest % co do kosztów budowy - 10 ?. U mnie to było 5 % ale okna małe. Drogie będą okna duże (nie wiele firm produkuje - tak mi powiedział sąsiad który budował dom w podobnym stylu jak Ty). Spokojnie możesz zrobi sobie plan wydatków, element którego się obawiałem to SSO, Ty wiesz 170 000 tys. - co jest realną kwotą. Wielu zacznie krytykować że tanio, kiepsko, ale to będą na forum wykonawcy, albo Ci którzy nie mieli "szczęścia" jak Ty i przepłacili, albo budowali przed 2010 rokiem, gdzie było drogo. Jak masz kwotę SSO, mogę Ci podać ile kosztuje punkt elektryczny, hydrauliczny, wylewki, tynki itd. Twój dom nie jest w moim stylu - ale buduj co Ci się podoba a dasz radę ! Dodam do Kolegi, że najtańsze oferty dla mnie za okno w tzw ciepłym aluminium 180cm szerx230cm wysokość plus do tego okno 90cm szerx150cm wys=5300brutto z montażem. Jest mnóstwo bardzo podobnych projektów do tego przez Ciebie wypatrzonego. Ja jednak polecam Ci projekt indywidualny, znajdziesz za 6-7 tys zł projekt podobny dom z instalacjami oraz w tej cenie projekt zagospodarowania działki. Proponuję Ci samemu przemyśleć własne upodobania, potrzeby, zainteresowania, kierunki słońca i z takim odręcznym projektem na papierze milimetrowym wybrać się do projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 20.01.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 pearl3434 - od kiedy do kosztu deweloperskiego czynnikiem znaczącym o cenie jest duża kuchnia i łazienka, to ma takie samo znaczenia jak salon i garaż. O wykończeniu pod klucz myślę że nikt nie jest wróżką i nie pomoże w wyliczeniu Adamowi626. Małego domu nie trzeba dobrze ocieplać?. Myślę że tak samo trzeba tylko proporcjonalnie mniejszy koszt !Z góry niczego nie można założyć, SSO Adam może założyć z góry jeśli weźmie wykonawcę z materiałem, a resztę da się policzyć. U mnie w planach wydatkowych na poszczególnych etapach było +/- 5% różnicy wydatków odnośnie planów.Kalkulator (komputer) - dobra rada. Liczyć, analizować sytuację na rynku, analizować sytuację wynagrodzenia itp. Ale to już ekonomia którą zakładam że Adam626 zna. Zastanawia mnie jedno - większość radzi nie buduj bo to jest duży dom - zapytał ktoś ile osób będzie mieszkało ? GraMar sensownie radzi - zastanów się czy taki projekt, ale to nie jest tematem tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 20.01.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dodam... Ja jednak polecam Ci projekt indywidualny, znajdziesz za 6-7 tys zł projekt podobny dom z instalacjami oraz w tej cenie projekt zagospodarowania działki. Proponuję Ci samemu przemyśleć własne upodobania, potrzeby, zainteresowania, kierunki słońca i z takim odręcznym projektem na papierze milimetrowym wybrać się do projektanta. GraMar - racja projekt indywidualny to jest to. Tyko samemu trzeba naprawdę wiedzieć co się chce, żona rok rysowała (kilkanaście przeróbek było) dom na papierze milimetrowym, a projektant tylko przerysował. Koszt z zagospodarowaniem 4000 zł (jesień 2011). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 20.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 GraMar - racja projekt indywidualny to jest to. Tyko samemu trzeba naprawdę wiedzieć co się chce, żona rok rysowała (kilkanaście przeróbek było) dom na papierze milimetrowym, a projektant tylko przerysował. Koszt z zagospodarowaniem 4000 zł (jesień 2011). Ja też tyle zapłaciłam brutto za swoje przemyślenia, dom dwurodzinny [a nawet jeszcze z możliwością wydzielenia kawalerki nad garażemi kotłownią z garderobą, łazienką, aneksem kuch:p] z umową, rachunkiem, z instalacjami, z projektem zagospodarowania działki i poradami przez cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 20.01.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 GraMar - racja projekt indywidualny to jest to. Tyko samemu trzeba naprawdę wiedzieć co się chce, Projektant zna przepisy, życie i doradzi, ale trzeba mieć także swoje obserwacje. Dla mnie w kółko macieju rysował klatkę schodową, że nie byłoby oddzielnego wc na piętrze, tzw dwubiegowe powrotne http://pl.wikipedia.org/wiki/Klatka_schodowa a ja potrzebowałam schodów zabiegowych, ale ze spocznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Zastanawia mnie jedno - większość radzi nie buduj bo to jest duży dom - zapytał ktoś ile osób będzie mieszkało ? . Ja stawiam na 7 osób,jedna rodzina 3os.na parterze a druga rodzina 4os na piętrze ale dla takiej rodziny prędzej zastanawiałbym się nad garażami czy parkingiem przed domem a nie nad kształtem domu Dla jednej rodziny np. 2+2 Adam626 wybudowałby dom z wykończeniem za 450tys.zł a nie zastanawiałby się nad domkiem za 1mln.zł Mam wycenę innej brygady na 170k za SSO z materiałami kupionymi przez nich. Najgorsza rzecz jaką można zrobić,jeśli chce się oszczędnie i dobrze wybudować. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 20.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 J... a nie nad kształtem domu ... Tu nie chodzi o kształt - tylko wielkość. Niektórzy sugerują że dom za duży, a nikt nie zapytał na ile osób, może działalność gospodarza będzie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 20.01.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 J... Najgorsza rzecz jaką można zrobić,jeśli chce się oszczędnie i dobrze wybudować. Najgorsza rzecz to przepłacać bo drogo to dobrze. Wełna do ocieplenia poddasza 0,33 za 19,36 zł m2 brutto z fakturą jest gorsza od wełny tej samej firmy za 25 zł/m2 ? To nie oszczędność ale sztuka negocjacji i odpowiedniego szukania dostawcy/wykonawcy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Najgorsza rzecz to przepłacać bo drogo to dobrze. Wełna do ocieplenia poddasza 0,33 za 19,36 zł m2 brutto z fakturą jest gorsza od wełny tej samej firmy za 25 zł/m2 ? To nie oszczędność ale sztuka negocjacji i odpowiedniego szukania dostawcy/wykonawcy ! A czy sądzisz,że wykonawca oferujący wykonanie wraz z materiałem za określoną kwotę oferuje np.40 czy 50cm wełny z lambdą 0,033 lub 25cm styropianu z lambdą 0,031 ? Mylisz się Poza tym,jeśli sami nie znajdziemy tanich materiałów budowalnych to wykonawca na pewno tego nie zrobi. Wiem to po swojej budowie,ponieważ cały materiał na budowę kupowałem sam i nie tylko w okolicy ale też po całej Polsce bo nawet z dowozem z Gdańska na Śląsk mi się kalkulowało no i w dodatku odliczam sobie z tego 15% No ale jak ktoś buduje dom za ok.1mln.zł to na takie "groszowe" różnice nie patrzy Koledzy - jeszcze jedno pytanie, bo czytam że koszt domu kalkuluje się jako 2000-3000PLN za m2, dlaczego nie można policzyć 300x2000 = 600kPLN? a raczej wszyscy mówią 1Mpln czyli 3333PLN/m2. Koszt budowy domu zależy od własnego zaangażowania w budowę. 2tys.zł/m2 osiągają inwestorzy sporo działający a nawet sami budujący dom a nie tylko przy wykończeniu,dla budujących systemem gospodarczym czyli dużo prac własnych,samodzielne szukanie materiałów i ekip,przyjąłbym cenę 2,5-3tys.zł/m2,dla nie chcącego nic robić ja bym przyjął nawet 3,5-4tys.zł/m2 Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 20.01.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) A czy sądzisz,że wykonawca oferujący wykonanie wraz z materiałem za określoną kwotę oferuje np.40 czy 50cm wełny z lambdą 0,033 lub 25cm styropianu z lambdą 0,031 ? Mylisz się Artur72 Mam nadzieję że przeczytałeś cały wątek. Moja rada wybrać wykonawcę z polecenia i podpisać odpowiednią umowę. W umowie określa się jaki będzie materiał, na materiał mają być dostarczone atesty ! Błędne jest myślenie że jeśli ten sam wykonawca Adamowi by powiedział kwotę 270 tys. lepiej by zrobił. To inwestor z wykonawcą ustalają co ma być zrobione i za jaką kwotę Edytowane 20 Stycznia 2013 przez pirawawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 20.01.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 A c... Poza tym,jeśli sami nie znajdziemy tanich materiałów budowalnych to wykonawca na pewno tego nie zrobi. Wiem to po swojej budowie,ponieważ cały materiał na budowę kupowałem sam i nie tylko w okolicy ale też po całej Polsce bo nawet z dowozem z Gdańska na Śląsk mi się kalkulowało no i w dodatku odliczam sobie z tego 15% ... Zgoda, grzejnik zamówiłem wczoraj na drugim końcu Polski. Przeczytaj cały wątek. Moje zdanie było na temat SSO, jeśli Adamowi ktoś zaproponował wykonanie za 170 tys. (zakładam żę wykonawca i materiały odpowiadają Adamowi) to sugeruję aby brał tą ekipę. Ja na mniejszy dom wydałem tę kwotę, materiałów w dobrej cenie szukałem długo (co kosztuje) i po odliczeniu 15% i tak nie wyjdzie mnie taniej m2 wybudowania niż Adamowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 20.01.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) A... Koszt budowy domu zależy od własnego zaangażowania w budowę. 2tys.zł/m2 osiągają inwestorzy sporo działający a nawet sami budujący dom a nie tylko przy wykończeniu,dla budujących systemem gospodarczym czyli dużo prac własnych,samodzielne szukanie materiałów Pełna zgoda, ja podobnie jak ty uważam że materiały kupujemy i negocjujemy sami. Błędne jest myślenie że wykonawca ma upusty (dobry marketing stosują - na co wielu inwestorów się nabiera). Pewnie ma upust/retro ale tego inwestor nigdy nie zobaczy. Głównie koszt obniży się szukając dobrych cen, podobnie jak u Ciebie obszarem działania w zakupach jest cała Polska. Wykonawcy też są spoza mojej miejscowości ponad 100 km. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez pirawawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.01.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Błędne jest myślenie że jeśli ten sam wykonawca Adamowi by powiedział kwotę 270 tys. lepiej by zrobił. To inwestor z wykonawcą ustalają co ma być zrobione i za jaką kwotę Ale zakładamy,że inwestor wie i ma pojęcie o tym co chce mieć w domu bo widzę,że Adam626 narazie bardzo pływa i skupił się tylko na kształcie i powierzchni domu a nie na tym co jest najważniejsze To tylko dla przestrogi,żeby potem nie było zdziwka,że dom miał kosztować tyle a kosztował tyle a nie daj Boże będzie postawiony tylko w SSO a dalej brak kasy. Stan deweloperski takiego domu za 450tys.zł wg mnie nie jest realny,jeśli naprawdę chcemy mieć dobry dom,tam na same okna pójdzie z 50-60tys.zł Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts