Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślałem o tym by np zmniejszyć klatkę bo powierzchnia się marnuje a koszty są. Ale dziś zrobiłem parę wizji lokalnych w terenie (inne domy) i tak:

mój pomysł by zrobić schody dwubiegowe o szerokości 120+120cm jest do niczego bo wyglądu to nie bedzie miało. Klatka w domu który sprawdzałem była w kwadracie 3,2m, otwarta na dwa piętra i to jest ładne. Schody miały szerokość 120cm i były zabiegowe. Klatka w moim projekcie to kwadrat 336cm (oczywiście bede chciał zabudowane) czyli tak to trzeba zostawić a jeśli zmniejszać to max 30cm (to chyba się nie warto rozdrabniac)

Garaż w którym robiłem wizję lokalną miał wymiar 6x6m i to jest niewygodny garaż któy nie spełni moich oczekiwań. Więc pozostaję przy 6,3x7,7m

Kolejna wizja lokalna pokazała mi że odległość od bramy garażowej do ogrodzenia =5,2m jest do niczego. Jedwo wjechałem samochodem, zostało po 15 cm - manewrowanie też niewygodne. Muszę zostawić min 6,5 m przy bramie suwanej.

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adam626 pisał 400-stan deweloperski, 700-do zamieszkaniaJa po wybudowaniu dwóch domów już wiem że szacowane (nieważne jak dokładnie) koszty mają się nijak do rzeczywistych wydatków.

Jak już jest te 700,to można w miarę potrzeb przesuwać środki z poszczególnych etapów na inne.

Nie grozi zarżnięcie się.

Chociaż osobiście(a też "liżę" już kolejną budowę)mając 700 tyś nie porwałabym się na ten konkretny projekt :-?

Metrażowo może tak,ale nie ten projekt.

Edytowane przez marynata

Oczywiście znam MPZP i taki dom pasuje do tego planu. Pozatym mam dość określone preferencje (dom piętrowy, nowoczesny). Niestety na naszym rynku jest mały wybór tego typu domów, a większość to "dwory Polskie" tudzież inne mało użyteczne projekty z poddaszem uzytkowym.

Ten projekt mi sie podoba a obejrzałem dużo innych. Nie chcę już szukać kolejnych - każdy ma jakieś wady i zalety. Moge pogadać z architektem aby trochę go zmniejszył - i to jest kierunek który rozważam.

450kPLN to bardziej wrzuciłem zaczepnie niż jako kwotę do której jestem bezwzględnie przywiązany. Chciałbym się zmieścić w 700k ( do zamieszkania). Kuzyn jest wiarygodny i opowiedział mi o wszystkich kosztach które poniósł. Jego wydatek biorę pod uwagę. Ten dom jest większy więc zakładam że bedzie kosztował więcej. Ale też jest kryzys na rynku więc spodziewam się mniejszych cen niż np z 2009. Kuzyn budował w 2012.

Powiem( napiszę ;)) tak: za dużo kasy, czasu i nerwów kosztuje budowa żeby budować dom który ma wady jeszcze zanim powstanie. Dom na etapie wyboru projektu nie powinien mieć wad (jak narzeczona;)). Łatwo paść ofiarą zmęczenia szukaniem i wybrać coś co nie do końca nam odpowiada. Bo bardzo chce się zacząć budowę, a tu ciągle nie ten projekt.Tymczasem wybór projektu jest sprawą fundamentalną (trudno się potem z nim rozwieść ;)). Może warto pokusić się o projekt indywidualny.

W kwestii kosztów -700k do zamieszkania w tym konkretnym domu wydaje mi się mało realne. Ale to moje subiektywne odczucie. Wydaje mi się,że co do kosztów to na forum nikt nie jest Ci w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi, bo budowaliśmy w innym czasie, inne projekty, z różnym wkładem własnej pracy i w różnych częściach Polski . Weź doświadczonego kosztorysanta, sądzę ,że jego wyliczenie będzie najdokładniejsze. A i tak licz się z tym, że może wyjść drożej :p.

Pozdrawiam.

Adam - jesli chodzi o stan deweloperski to w kwocie 500-600 powinienes sie zamknąć. Powierzchnia domu moim zdaniem w miare optymalna. Nie kombinowalbym z obcinaniem 20-30m2 bo to moze zle zakonczyc sie dla bryly budynku a duzych oszczednosci nie bedzie.

Ja buduje jeszcze wiekszy dom - o bardziej skomplikowanej konstrukcji i koszt m2 stanu deweloperskiego wyszedł mi ok 1800zł. Wykonczeniowka to juz inna bajka.

W 2013 koszty budowy powinny nieco spasc - przynajmniej robocizny...

Adam626 jako opcję wskazuje zlecenie indywidualnego o mniejszej powierzchni, a mając podaną kwotę, uważam za zasadne lekkie ścięcie metrażu i uproszczenie konstrukcji. No i wówczas bryła zaprojektowana od nowa, bo cięcie z projektu gotowego zazwyczaj daje kiepskie efekty.

A propos klatki schodowej - uroda urodą, ale ważna jest również wygoda użytkowania. W omawianym gotowcu jest lepiej niż na zdjęciu - bez zabiegu, dwa spoczniki. Przy tak otwartej klatce schodowej ważne jest dobrze policzone ogrzewanie (moc grzejnika, pętla podłogówki), bo ciepło będzie szybko uciekało w górę.

Jeszcze ku rozwadze i przemyśleniu przy robieniu projektu indywidualnego. W DN 003 przyjrzałam się kuchni. Jest po prostu dramatyczna. Wielkie okno pięknie, ładnie, ale kurczę, tu wejdą raptem dwie szafki górne, a pod blatem jeżeli będzie i zmywarka, to zostaną trzy szafki + pod zlewozmywakiem. Zabudowę należałoby bezwzględnie wydłużyć. No i gdzie lodówka? W spiżarni? Dla ergonomii użytkowania ocena najniższa, bo nie ma w ogóle trójkąta roboczego.

Myślałem o tym by np zmniejszyć klatkę bo powierzchnia się marnuje a koszty są. Ale dziś zrobiłem parę wizji lokalnych w terenie (inne domy) i tak:

mój pomysł by zrobić schody dwubiegowe o szerokości 120+120cm jest do niczego bo wyglądu to nie bedzie miało. Klatka w domu który sprawdzałem była w kwadracie 3,2m, otwarta na dwa piętra i to jest ładne. Schody miały szerokość 120cm i były zabiegowe. Klatka w moim projekcie to kwadrat 336cm (oczywiście bede chciał zabudowane) czyli tak to trzeba zostawić a jeśli zmniejszać to max 30cm (to chyba się nie warto rozdrabniac)

Garaż w którym robiłem wizję lokalną miał wymiar 6x6m i to jest niewygodny garaż któy nie spełni moich oczekiwań. Więc pozostaję przy 6,3x7,7m

Kolejna wizja lokalna pokazała mi że odległość od bramy garażowej do ogrodzenia =5,2m jest do niczego. Jedwo wjechałem samochodem, zostało po 15 cm - manewrowanie też niewygodne. Muszę zostawić min 6,5 m przy bramie suwanej.

Zwróć uwage na schody zabiegowe, które śa bardzo niewygodne w codziennym uzytkowaniu, zwlaszcza dla dzieci i ludzi starszych. Garaz na 2 auta to tak 6,5mi ( ja mam 6,7 przez 2 bramy i jest akurat.

Zwróć uwage na schody zabiegowe, które śa bardzo niewygodne w codziennym uzytkowaniu, zwlaszcza dla dzieci i ludzi starszych. Garaz na 2 auta to tak 6,5mi ( ja mam 6,7 przez 2 bramy i jest akurat.

Zgadzam się- schody zabiegowe są niewygodne, tylko część stopnia (tego na zakręcie) nadaje się do wygodnego postawienia całej stopy, reszta stopnia jest za wąska- lepiej zrobić schody trójbiegowe z dwoma spocznikami. Klatka schodowa zajmie więcej miejsca, ale są o niebo wygodniejsze.

Kiedyś policzyłam ile razy przemieściłam się w ciągu dnia z parteru na piętro w dzień wolny od pracy i wyszło mi coś koło 50 razy :jawdrop: .

Schody powinny być wygodne !!!!

Nieosiągalne mistrzostwo świata:)

Ta, chyba w lenistwie. :D

A na poważnie, to chyba z domu rodzinnego (piętrowej kostki) wyniosłam jakiś mniej więcej dobry obraz, co można trzymać na piętrze, a co bezwzględnie musi być na parterze.

Jeszcze ku rozwadze i przemyśleniu przy robieniu projektu indywidualnego. W DN 003 przyjrzałam się kuchni. Jest po prostu dramatyczna. Wielkie okno pięknie, ładnie, ale kurczę, tu wejdą raptem dwie szafki górne, a pod blatem jeżeli będzie i zmywarka, to zostaną trzy szafki + pod zlewozmywakiem. Zabudowę należałoby bezwzględnie wydłużyć. No i gdzie lodówka? W spiżarni? Dla ergonomii użytkowania ocena najniższa, bo nie ma w ogóle trójkąta roboczego.

Witam wszystkich forumowiczów i przyłączam się do gorącej dyskusji jako nowicuszka:p Szukam projektu podobnego i mogę na początek podzielić się tylko taką uwagą odnośnie umeblowania kuchni, że jest to wnętrze typowo otwarte patrząc po rzutach czyli przestrzenne,klatka schodowa nawet jest otwarta z każdej strony co umożliwia duże pole do zabawy w projekcie wykończeniowym, można np. zastosować szklane ściany oddzielające klatkę od salonu , można ją ładnie wyeksponować odpowiednim oświetleniem itd, zrobić ładne schody żelbetowe ze stopniami drewnianymi i designerską barierką ze stali piaskowanej, można zrobić schody o lekkiej konstrukcji metalowej jest dużo możliwości, no ale jeśli chodzi o kuchnię to jest to typowa kuchnia zaprojektowana do zastosowania ciągu kuchennego w postaci wyspy - czyli ma być nowocześnie. :rolleyes:

No właśnie nie jest typowo zaprojektowana, bo ja tu nie widzę żadnej wyspy. ;)

To są właśnie takie niuanse. Część należąca formalnie do kuchni ma jakieś 9m2, dalej to już jadalnia. Półwysep owszem - można rozważyć, ale wyspa na szerokości 3,66m to moim zdaniem przerost formy nad treścią.

Piszesz o wykańczaniu przestrzeni, że może być pięknie, nowocześnie. Ja patrzę przede wszystkim na to, czy w kuchni da się wygodnie przygotowywać posiłki, a po schodach bezpiecznie wchodzić i schodzić a także to i owo wnieść. Moim zdaniem w domu przede wszystkim funkcjonalność, a dopiero w drugiej kolejności wygląd i "efekty specjalne".

Edytowane przez bowess

No właśnie nie jest typowo zaprojektowana, bo ja tu nie widzę żadnej wyspy. ;)

To są właśnie takie niuanse. Część należąca formalnie do kuchni ma jakieś 9m2, dalej to już jadalnia. Półwysep owszem - można rozważyć, ale wyspa na szerokość 3,66m to moim zdaniem przerost formy nad treścią.

Piszesz o wykańczaniu przestrzeni, że może być pięknie, nowocześnie. Ja patrzę przede wszystkim na to, czy w kuchni da się wygodnie przygotowywać posiłki, a po schodach bezpiecznie wchodzić i schodzić a także to i owo wnieść. Moim zdaniem w domu przede wszystkim funkcjonalność, a dopiero w drugiej kolejności wygląd i "efekty specjalne".

Oprocz klopotow z kuchnia moim zadniem jest tez nie do konca przemyslana funkcja pietra. Do jednej z lazienek da sie wejsc tylko przechodzac przez ktorys pokoj a do druguej z koleji 2 wejscia, w tym jedno od sypialni gspodarzy a drugie od korytarzu. Funkcjonalnie nieprzemyslane.

700 tys. na budowę 300m2 domu powinno wystarczyć ale niekoniecznie tego projektu, ten jest ładny ale dość skomplikowany czyli będzie droższy. Co do wycen budowlańców to nie do końca jest tak że się nie opłaca brać ekipy z materiałem. Musisz tylko znaleźć uczciwą ekipę która z Ciebie za bardzo nie zedrze. Rynek budowlany w Polsce jest specyficzny o tyle że rabaty jakie dostają firmy na materiały budowlane są znacznie wyższe niż dostanie nawet najlepszy klient indywidualny, jest to kwestia skali zamówień i przywiązania do siebie danej ekipy. Robiłem ostatnio remont mieszkania 68 m2, wziałem firmę kuzyna bo wiedziałem że będzie zrobione dobrze, ale zastrzegłem sobie że część materiałów może być moja jak zdobędę dobrą cenę. Po porównaniu cen kilku produktów za którymi sporo się najeździłem, nadzwoniłem i szukałem w necie okazało się ze kuzyn bez problemu kupował je o jakieś 15-20% taniej z tych samych źródeł niż mnie udało się wynegocjować. Poszukaj sprawdzonej, uczciwej ekipy budującej z dobrych materiałów której dorobek będziesz mógł obejrzeć i dogadaj się z nimi co do materiałów żeby załatwiali je taniej a róznicą się podzielicie, pamietaj tez o VAT, oni Ci z usługą dadzą 8% nie 23 :)

Opcja "B" to umowa na SSO czy też SSZ z dokładnym wyszczególnieniem materiałów i tego co ma być zrobione w danym etapie. Generalnie ja bym bez umowy niczego nie zaczynał.

PS. Firma kuzyna budowała dla klienta w tym roku 320 m2 dom praktycznie do SSZ (brak tyko pokrycia blachodachówką), koszt jaki im wyszedł to 170 tys. PLN z materiałami :) to tyle że się nie da, widziałem ten domek i nie był to najprostszy projekt jeśli chodzi o ilość podrażających "upiększaczy" a i był częściowo podpiwniczony.

Edytowane przez Truteń