majski 08.03.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Na domek trzeba liczyć jakieś 400 tysięcy + działka. Ale oczywiście do maksymalnych kosztów bardzo jest daleko. U nas domek z drewnianymi schodami Prudlik, piętrowy wyszedł więcej, ale przynajmniej mamy dokładnie to, o czym od bardzo dawna marzyliśmy - wspaniały domek z dużą powierzchnią dla każdego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.09.2013 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Opiszę jak to wygląda w praktyce1. Ekipa która zrobić za 170k z materiałami okazała się jakaś dziwna i poprzedni inwestor juz jej nie poleca2. Ekipa polecana która robiła kuzynowi, zrobiła go w ciula i już jest w niemczech3. Robi mi inna solidna ekipa. To co było wyceniane przez ekipę na 170 z materiałem okazało się kompletną lipą, teraz buduję sam tzn sam kupuję materiały i cena 170k za sso z dachem nie jest realna, chyba zeby wszystko robić najtaniej jak się da czyli ekipę robiącą za pół darmo, z cegieł po 3zł za sztuke zamiast 6zł, zbrojąc za małą ilością stali, stropy robiąc B15 i cienkie, a dach z blachodachówki. To co mogę wskazać potomnym jak się będą zastanawiać- to koszty generują tarasy. Po pierwsze ich odpowiednie zazbrojenie i nadproża które w ich efekcie są potrzebne a koszty jeszcze będą gdy trzeba bedzie je zaizolować. Więc jak ktoś chce tanio to niech nie wybiera domów z tarasami. Budując dom rzeczywiście można się sporo dowiedzieć. Buduję z dobrych materiałów i pilnuję jakości a jakość kosztuje. To co ktoś napisał w wątku - wybór wykonawcy i wycena wraz z materiałami to słaba sprawa bo stracimy na jakości. To samo można wybudować w różnych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.09.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 to jaki dom w końcu budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 20.09.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 170 to ja mam wycenę za sso ( z materiałami ) a płytę fundamentową zrobiłam z własne pieniądze , dom jak w awatarze z projektu 170 m użytkowej chyba 220 całkowitej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 22.09.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Pokażesz projekt? Opiszę jak to wygląda w praktyce 1. Ekipa która zrobić za 170k z materiałami okazała się jakaś dziwna i poprzedni inwestor juz jej nie poleca 2. Ekipa polecana która robiła kuzynowi, zrobiła go w ciula i już jest w niemczech 3. Robi mi inna solidna ekipa. To co było wyceniane przez ekipę na 170 z materiałem okazało się kompletną lipą, teraz buduję sam tzn sam kupuję materiały i cena 170k za sso z dachem nie jest realna, chyba zeby wszystko robić najtaniej jak się da czyli ekipę robiącą za pół darmo, z cegieł po 3zł za sztuke zamiast 6zł, zbrojąc za małą ilością stali, stropy robiąc B15 i cienkie, a dach z blachodachówki. To co mogę wskazać potomnym jak się będą zastanawiać- to koszty generują tarasy. Po pierwsze ich odpowiednie zazbrojenie i nadproża które w ich efekcie są potrzebne a koszty jeszcze będą gdy trzeba bedzie je zaizolować. Więc jak ktoś chce tanio to niech nie wybiera domów z tarasami. Budując dom rzeczywiście można się sporo dowiedzieć. Buduję z dobrych materiałów i pilnuję jakości a jakość kosztuje. To co ktoś napisał w wątku - wybór wykonawcy i wycena wraz z materiałami to słaba sprawa bo stracimy na jakości. To samo można wybudować w różnych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts