Ryszard Szymik 16.04.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Niestety nie mamy wyboru. Przed chwilą był u mnie KOMINIARZ i powołując się na jakąś tam ustawę z XII2003 stwierdził iż do kominka musi być nawiew powietrza z zewnątrz. To że mam normalną wentylację w pokoju nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.04.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 16.04.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 A czy przypadkiem nie chodzi o kominek z otwartą komorą spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard Szymik 16.04.2004 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 NIE.MAM WKŁAD TARNAWY 16KW.WENTYLACJE W POKOJU - I NIC. MUSI BYĆ NAWIEW Z ZEWNĄTRZ POD KOMINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 16.04.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 I bardzo dobrze, w końcu ludzie nie będą się dziwić, dlaczego mają odwrotny ciąg w wentylacji, albo, ze jak pala w kominku to im "ciągnie" zimnem z nawiewnikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 16.04.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 NIE. MAM WKŁAD TARNAWY 16KW.WENTYLACJE W POKOJU - I NIC. MUSI BYĆ NAWIEW Z ZEWNĄTRZ POD KOMINEK Po pierwsze wentylacja to nie nawiew, tylko wywiew zużytego powietrza. Po drugie kupując Tarnavę musiałeś być poinformowany o tym że wymagają doprowadzenia świeżego powietrza do spalania. Po trzecie takie doprowadzenie to nie taka straszna kara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 16.04.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Ryszardzie Szymiku, nawiew z zewnątrz (a w zasadzie czerpnia zewnętrzna) uchroni Cię przed dość dużymi stratami ciepła zimą! To nie kara - to po prostu lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karmanquk 16.04.2004 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Nie narzekaj na kominiarza, tylko ciesz się, że masz tak dobrych fachowców, że tylko nawiew masz dorobić. Z własnej praktyki wiem, że 90 % inwestorów, którzy budują własny domek i mają firmę lub jakiegoś "majstra" od wszystkiego, ma problemy przy odbiorze końcowym. Poza tym on nie chciał Tobie zrobić na złość bo to nie on tam będzie mieszkał tylko Ty i jeżeli nie zrobiłeś tego co zalecił to możesz się za pare miesięcy zdziwić Szacunek dla wszystkich forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.04.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Ja z innej beczki - a czym masz ocieplony komini -czy twój kominiarz przypadkiem powołując się na tąże ustawę z VII - nie zechciał oglądać czy przypadkiem nie ociepliłeś styropianem- bo mój niestety zanegował styropian ( mimo że ocieplony przed wejściem tej ustawy) i nie odebrał mi komina - Teraz kombinujemy co tu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 16.04.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 U nas rura z dopływem powietrze z zew. do kominka była już w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.04.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Poczytałem Wasze posty i taki przewód zakładam, choć początkowo nie byłem zwolennikiem tego rozwiązania. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 16.04.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 I ja dzisiaj pozostawiłem przepust w tym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 16.04.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Coś mi tu nie pasuje. W Jotulach twierdzili,że przy kominkach małej mocy (do 8kW) nawiewu z zewnątrz się nie robi. Wkład nie jest do tego przystosowany. Wystarczy kratka wentylacyjna w pokoju. Może jakiś kominiarz coś nam powie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 16.04.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 No co powie, co powie! Co ma powiedzieć! Kominek pobiera powietrze do spalania - im większy, tym więcej. Jak nawet kominek nie jest dostosowany do doprowadzania powietrza z zewnątrz, powinno się zrobić doprowadzenie jak najbliżej "zaciągu". Inaczej ciepłe powietrze z domu bedzie zużywane do spalania drewna. No chyba, że mówimy o niby-wkładach do chwilowego palenia. To pewnie sobie mozna odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 16.04.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 drodzy Państwo kominiarz ma rację nie trzeba sprawdzać przepisy to czysta fizyka podczas spalania kominek wytwarza ciąg kominowy i wyrzuca na zewnątrz domu określoną objętość gazówponieważ w przyrodzie nic nie ginie tyle ile wyleci tyle musi wlecieć jeśli macie ładne nowe szczelne okna i drzwi to w domu wytworzy się podciśnienie i nagle wentylacja zacznie działać jak nawiew i powietrze do mieszkania zacznie wlatywać kanałami wentylacyjnymi znam przypadek gdzie klient dwukrotnie reklamował kominek bo czuł dym w domu ..... komin był obok kanału wentylacyjnego i spaliny były zasysane do środka ... ups a wystarczyło otworzyć okno i było ok. kolejny problem wystąpi jeśli w szczelnym domu bez nawiewu kominka będzie pracował kocioł z otwartą komorą spalania .... może się okazać że będzie miał za mały ciąg i się wyłączy awaryjnie zalecam doprowadzenie nawiewu w pobliże kominka ... lepiej niech spala zimne powietrze niż ma wyciągać z domu ogrzane i wyrzucać na zewnątrz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.04.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 To teraz już się bardzo cieszę, że udało mi się nie zapomnieć o doprowadzeniu powietrza pod kominek. Oj teraz to by było trochę chrzanienia z tym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 16.04.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 A jakiej średnicy ma byc rura: 110 czy 160? I czy "pod kominkiem" zakończyć ją kolankiem z PCV, które będzie wystawało powyżej podłogi czy też kolanko ma się kończyć w chudziaku a dalej rura spiro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 17.04.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Ponawiam pytanie RYBY oraz o średnicę rury. Stoję właśnie przed tym dylematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 17.04.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Ponawiam pytanie. Dlaczego nie kratka wentylacyjna doprowadzająca powietrze? Formalnie niedozwolona? Nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 17.04.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Średnica dobrana do mocy kominka. Macie juz coś "na oku"? Zobaczcie, jakie ma wejście kominek, inaczej rozwiązany jest Jotul, inaczej Spartherm, inaczej Tarnawa. W niektórych kominkach czerpnię podłącza sie bezposrednio do kominka, w innych doplyw powietrza jest zakończony pod kominkiem. Moc kominka jest też uzależniona od powierzchni domu, który ewentualnie chcecie ogrzać i wielkości kanałów spalinowych w kominie. Sprawdźcie wielkość przed kupnem.Jeżeli nie zrobicie doprowadzenia powietrza pod kominek, to on będzie pobierał je z pokoju. Wytworzy sie podcisnienie i nawiewnikami lub kanałami wentylacyjnymi /odwrotny ciąg/ bedzie wtlaczane zimne powietrze do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts