Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiew do kominka MUSI BY?!!!!!!!!!!!!!!!!

Ryszard Szymik

Recommended Posts

A czy ktos kto to juz wykonał mógłby zdradzić szczegóły?

Mam na myśli np spadek rury w którym kierunku? jak zrobić wyjście i czerpnie i jak zrobić samo podejście pod kominek? Kolanko i spiro?

Dajcie znać jak to wykonaliście u siebie.

Aha i zawsze mnie męczy pytanie czy w takim razie przyjmując te same argumenty nie powinienem wykonać doprowadzenia powietrza z zewnątrz do pieca na paliwo stałe w kotłowni?

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

,

Aha i zawsze mnie męczy pytanie czy w takim razie przyjmując te same argumenty nie powinienem wykonać doprowadzenia powietrza z zewnątrz do pieca na paliwo stałe w kotłowni?

Oczywiście, że powinieneś doprowadzic powietrze do kotlowni, mozesz zrobic w scianie otwory nawiewnikowe /otwieraja sie jak robi się podcisnienie w pomieszczeniu/.

W kotłowni nie ma prawa być podciśnienia.W kominie jest podcisnienie minus 10 do minus 30 Pa.To tak średnio.Jak małe są to wartości niech swiadczy to,że 10 Pa to około 1 mm słupa wody.Dlatego na kratkach wlotowych nie powinno być żaluzji. Tak małe podcisnienie ich nie otworzy.A nawet gdyby, to w kotłowni bedziemy mieć już pełno dymu.

Pozostaje kwestia szczegółów wykonania doprowadzenia powietrza do kominka o które prosiłem wyżej.

Co do kotłowni - czy nie można by tego rozwiązać identycznie tzn rura pod podłogą gdzies w okolice pieca?

Bio, cenię bardzo Twoją fachowość i dziękuję za naukowe (z paskalami) wyjaśnienie dlaczego nie nawiewniki automatyczne.

Zgadzam sie ze stwierdzeniem postawionym w temacie, tylko że nie wszystkie wkłady mają mozliwośc podłączenia takiej rury z powietrzem z zewnątrz. ostatnio oglądałam wkłady w największym chyba w Łodzi centrum kominków na uniwersyteckiej i poza yotulami (tarnaw tam nie sprzedają) wszytkie inne czeskie, niemieckie, francuskie i inne norweskie nie miały możliwości doprowadzenia powietrza z zewnątrz. co wtedy? Doprowadzamy mimo to, w poblize kominka? Czy to ma sens?

Nie narzekaj na kominiarza, tylko ciesz się, że masz tak dobrych fachowców, że tylko nawiew masz dorobić.

Z własnej praktyki wiem, że 90 % inwestorów, którzy budują własny domek i mają firmę lub jakiegoś "majstra" od wszystkiego, ma problemy przy odbiorze końcowym.

Poza tym on nie chciał Tobie zrobić na złość bo to nie on tam będzie mieszkał tylko Ty i jeżeli nie zrobiłeś tego co zalecił to możesz się za pare miesięcy zdziwić

;)

Szacunek dla wszystkich forumowiczów

Tomku! Powiem tylko tyle. Gdyby tacy fachowcy jak Ty robili ekspertyzy kominów i kotłowni to samopoczucie producentów urządzeń grzewczych byłoby wspaniałe. Pozdrawiam.

Pozostaje kwestia szczegółów wykonania doprowadzenia powietrza do kominka o które prosiłem wyżej.

Co do kotłowni - czy nie można by tego rozwiązać identycznie tzn rura pod podłogą gdzies w okolice pieca?

Sadzę,że to dobry pomysł ta rura w okolice kotła c.o.Szczególnie wtedy kiedy mamy kocioł z nadmuchem.Niezaleznie jednak od tego wentylacja kotłowni musi być. Obecnie jeżeli chodzi o przepisy dotyczace kotłowni powstał paradoks.W kotłowni nie może istnieć wentylacja mechaniczna wyciągowa.Wentylator zainstalowany przy kotle działa w pewnym sensie jak wentylacja wyciągowa.Dlatego uważam,że w przypadku kotła z nadmuchem dodatkowe powietrze doprowadzane w okolicę kotła powinno powinno byc obligatoryjne. Pozdrawiam

PS.Ale uważam,że rura w kotłowni nie pod podłoga tylko pod sufitem.powietrze musi tą rurą dochodzić,a nie uchodzić.

mogłbyś trochę rozwinąć tę myśl? wiem że potrafisz

przecież do kominka dajemy właśnie pod podłogą a piec na paliwo stałe to taki właśnie duży kominek - tak sobie dumam

KaiM :) To takie moje przemyślenia na gorąco. Kotłownia zawsze kojarzy mi się z piwnicą,chociaż nie zawsze tak musi być. Ale przyjmijmy,że tak jest. Otóż dając wlot tego powietrza przy podłodze,a wylot wyżej nad gruntem zrobimy coś w rodzaju komina.Powstanie ciąg z kotłowni na zewnątrz.Uważam,że należałoby tak pokombinować z tą rurą, aby jej wylot w kotłowni był powyżej wlotu zewnętrznego.Piszę to na gorąco,to może jestem w błędzie. Muszę to przetrawić.

Przydałoby się więcej konkretnej wiedzy, a mniej gdybań. Nieco bawią mnie stwierdzenia,że rura z powietrzem MUSI być, gdy tymczasem wiele kominków, jak wspomniał jeden z forumowiczów, nie jest do tego przystosowana, nawet jotule małej mocy. To co robimy? Wyrzucić je na złom. Może na najbliższym czacie będzie można nareszcie uzyskać fachową poradę dotyczącą indywidualnych przypadków i szczególnych rozwiązań. Pozdrawiam wszystkich mądrzących się.

KaiM! Po przemyśleniu sprawy na chwilę obecną myślę,że ta dodatkowa rura będzie sztuką dla sztuki. Jeżeli wentylację kotłowni wykonamy zgodnie z przepisami to wszystko będzie dobrze. Kotłownia to nie salon z kominkiem. Jeżeli jednak z jakis względów nie wykonamy kratki nawiewnej to niestety wtedy musimy dostarczyć powietrze właśnie tą dodatkową rurą. Nie można dopuścić do sytuacji, aby w kotłowni wystąpiło podciśnienie. Z pośpiechu w którymś poście napisałem,że doprowadzenie powietrza dodatkowego powinno być obligatoryjne,bo zazwyczaj za kratkę nadmuchową służy okienko, zazwyczaj zamknięte.Pozdrawiam

Przydałoby się więcej konkretnej wiedzy, a mniej gdybań. Nieco bawią mnie stwierdzenia,że rura z powietrzem MUSI być, gdy tymczasem wiele kominków, jak wspomniał jeden z forumowiczów, nie jest do tego przystosowana, nawet jotule małej mocy. To co robimy? Wyrzucić je na złom. Może na najbliższym czacie będzie można nareszcie uzyskać fachową poradę dotyczącą indywidualnych przypadków i szczególnych rozwiązań. Pozdrawiam wszystkich mądrzących się.

Bobo.Chciałbys wszystko dostać na talerzu.Szcegółowe rozwiazanie mozesz otrzymać na budowie.Jak sobie wyobrażasz przystosowanie kominka do nawiewu ?Każdy kominek jest do tego przystosowany :) Podprowadzamy nawiew w okolice popielnika i to wszystko.

Oczekuję od wypowiadających się, aby nie podawali informacji, które są raczej kwestią ich wiary, a nie wiedzy. A jeśli tak, to niech to wyrażnie zaznaczą i wtedy jest OK.

Powinieneś wiedzieć, że nie wszystkie kominki mają popielnik.

Jeśli fachowi, autoryzowani instalatorzy, przedstawiciele Jotula w Warszawie mówią mi, że kominki o mocy do 8 kW nie są przystosowane do pobierania powietrza do spalania z zewnątrz i, że to nie jest potrzebne, to ja im z wierzę. W końcu wiedzą, jak są zbudowane. Nie tylko ja o tym słyszałam. Ktoś wcześniej mówił, że są też takie kominki innych firm.

Niektóre szczegółowe rozwiązania trzeba poznać przed budową, bo potem nie można już tego poprawić. Najlepszy przykład nawiew do kominka z zewnątrz i ten wątek, oraz kłopoty niektórych forumowiczów (szczerze im współczuję). Tak więc zanim coś ktoś napisze niech się zastanowi, a nie sieje zamieszanie. Tak naprawdę istotne jest co znalazło się w tych nowych przepisach. Takie informacje byłyby bardzo wartościowe i konkretne. Może w Muratorze coś o tym napiszą.

pozdrawiam

Witam

Widzę, że dyskusja rozgorzała na dobre to i ja coś dorzucę od siebie.

Lecąc od tyłu... kominki o małej mocy nie będą potrzebować takiej ilości powietrza, ale - zależy od intesywności palenia, kubatury pomieszczenia itp.

Bio, dzięki za szczerość...odnośnie nawiewu do kotłowni, to musi on być maksimum 30 (20) cm nad posadzkę i nie powinno go doprowadzać pod sam piec (nie ma takiej potrzeby - on i tak pobierze sobie tyle powietrza ile będzie potrzebował). Odnośnie dmuchawy na piecu to dmuchawę taką traktujemy jako część urządzenia grzewczo-kominowego więc nie może ono zastąpić naturalnej wentylacji grawitacyjnej, która nie tyle że nie powinna mieć kratki z żaluzjami co nie może mieć.

Dz U Nr 75 poz 690 - warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (polecam wszystkim inwestorom:)

par 150 ust 8

instalowane w pomieszczeniu urządzenia w szczególności zużywające powietrze, nie mogą wywoływać zakłóceń ograniczających skuteczność funkcjonowania wentylacji.

Generalnie do tego typu urządzeń możemy zaliczyć - piece CO na paliwo stałe, gazowe, olejowe, piecyki kąpielowe, podgrzewacze wody gazowe, pochłaniacze zapachów itp.

A odnośnie czy trzeba czy nie trzeba (bo sobie przypomniałem, a zapiszę jak odgrzebię) MUSI być nawiew pod kominek jak i do kotłowni (nieważne na jakie paliwo)

Na razie tyle, będę dopiero jutro

Na razie

Pozdrawiam

Szacunek dla innych = szacunek dla siebie :)

Bio i Karmanquk !!

bo zrobił mi się lekki mętlik

na konkretnym przykładzie mojego projektu - bez piwnicy, zarówno kominek jak i kotłownia na parterze.

Do kominka w którym mam zamiar palić okazjonalnie - doprowadzenie powietrza musi być, bo inaczej szczelne okna itd itp i z wentylacji zrobi się nawiew - te argumenty do mnie trafiają i jest OK

ale dlaczego do pieca na paliwo stałe, który będzie się palił naście godzin na dobę - doprowadzenia powietrza być nie musi ???

Bio, piszesz że wystarczy kratka nawiewna w drzwiach kotłowni - ale przecież te drzwi nie prowadzą na zewnątrz. Czyli te ogromne ilości m3 powietrza jakie piec będzie zużywał paląc non stop zabierze jednak z wewnątrz domu. A tego właśnie zjawiska chcemy przecież uniknąć przy kominku. Czegoś tu nie qmam. Jak ta malo bystra żaba no...

Taki izolowanie komina przy pomocy styropianu to jest HIT sezonu ! Jak czytam takie rewele to rece opadaja . Kominy izolujemy tylko na odcinkach przemarzajacych lub gdy komin jest w scianie przy budynku ( cegła +wełna + cegła). Niestety czesto o kominy opierane sa elementy drewniane i nagminie mocowane przewody elektryczne . Samo doprowadzenie tlenu do salania jest oczywiste tylko część wkładów jest bez podłączeń i wtedy rura nawet fi 50 pozostawiona w obudowie daje zimne powietrze do spalania i obiegu np. w DGP co jest błedne. Podstawy Tarnawy sa nowoscią ale dobrze pomyślane ( czekaliśmy na to od dawna).

Podprowadzamy nawiew w okolice popielnika i to wszystko.

400 wydaje mi się, że jesteś w błędzie, że wystarczy podprowadzić powietrze w okolice popielnika. Wtedy powietrze wieje zawsze nawet wtedy gdy nie palisz. U mnie jeden z fachowców stwierdził, że to niedopuszczalne. Powietrze trzeba podprowadzić "na sztywno" do paleniska.

Pozdrawiam