Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przygotować wnęki okienne przed montażem?

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Proszę o informację jak powinny być przygotowane wnęki okienne przed montażem okna. Poniżej prezentuje przykładowe zdjęcia jednego z otworu okiennego mojego domu. Proszę o informację ściana jest trójwarstwowa, na dole będę robił podmurówkę, następnie myślę że całość wytynkuje, nie wiem tylko jak powinno być przygotowane miejsce ocieplenia gdzie będą osadzane okna, czy również należy wytynkować miejsce gdzie styropian. Szczeliny między styropianem chciałem wypełnić kawałkami styropianu, ale czy następnie powinienem czymś wytynkować, żeby później montażyści we właściwym miejscu osadzili okno? Proszę o rozbudowaną wypowiedź. Z góry dziękuję.

20130119688.jpg20130119686.jpg

Proszę o rozbudowaną wypowiedź.

Montażyści nie mają wyjścia co do pozycji okna w murze. W ścianach 3 W okno "dostawia" się do węgarka z zachowaniem odpowiedniej szczeliny dylatacyjnej. Dostawienie do węgarka determinuje z kolei pozycję okna w murze i konieczność montażu w warstwie ocieplenia. Jako, że można to wykonać poprawnie przy zastosowaniu różnych technologii, sposób przygotowania ścian też może być różny. Jedno co zawsze trzeba mieć na uwadze to fakt, że otwory powinny być proste, prostokątne i możliwe gładkie na całej głębokości i szerokości, dotyczy to także wewnętrznej płaszczyzny węgarka, bo to ułatwia aplikację i wykonanie uszczelnień jakie by nie były. Spełnienie tego warunku wymaga "zagłuszenia" szczeliny wentylacyjnej pomiędzy ścianą osłonową, a dociepleniem. W mojej ocenie o sposobie przygotowania otworów powinieneś zadecydować wraz ze sprzedawcą okien i jego ekipą montażową, bo wtedy powstaje "plan montażu" i wiadomo będzie jakie materiały uszczelnieniowe wchodzą w grę i jak przewiduje się wykonać część mechaniczną montażu. Chyba, że chcesz narzucić warunki ekipie, bo już wybrałeś najkorzystniejszy w Twojej ocenie wariant wykonania, ale... nie sądzę, bo po co wtedy pytać o takie "drobiazgi na FM:-)

Ekipa montażowa powiedziała mi tylko że otwory mają być wyrównane, że dół okna będzie montaż na stalowych profilach podtrzymujących oraz na kotwy po bokach oknach od góry ze względu na wewnętrzną skrzynkę od żaluzji będzie piankowane podobnie jak w całym obwodzie. Okno będzie ustawione na profilu podparapetowym. Nie opowiedział jak dokładnie przygotować otwory okienne. Dlatego ważne jest to bardzo dla mnie. I dlatego ponawiam pytanie jak przygotować miejsca gdzie jest styropian, czy również wypełnić szczeliny kawałkami styropianu i również zatynkować? Montaż jeszcze daleko, ale chce zaplanować wszystko. Dziękuję za dalsze rady.

Bo prosiłeś o rozbudowaną wypowiedź i nikt się nie chce podłożyć pisząc dwa - trzy zdania :)

Jak dobrze widzę, to ściana wewnętrzna jest niżej niż zewnętrzna i tą chcesz podmurować?

Najczęściej tego tupu mur widuję przygotowany poprzez "wytynkowanie" zaprawą ciepłochronną. Z perspektywy montażysty wystarczy cienka warstwa, byle bylo na czym postawić i o co zaklinować okno. A czy prawdziwy budowlaniec takie rozwiązanie pochwali to nie wiem. Klasyczne wytynkowanie otworu będzie zwykłym mostkiem termicznym.

W związku z tym, że masz różnicę poziomów to domuruj warstwę cegły pełnej aby wyrównać poziom. Następnie użyj tzw. ciepłego parapetu, na którym posadowisz okno w strefie styropianu - to najlepsze miejsce w tego typu ścianach. Boki i górę okna mocuje się na tzw. kotwy. Następnie piana + ewentualnie taśma na zewnątrz i wewnątrz w celu doszczelnienia. Ościeża nie trzeba tynkować przed montażem.

Wytynkujesz sobie wiosną przy okazji generalnego tynkowania.

Pozdrawiam

P.S. jak będziesz docieplał elewację to niech zostawią 1 cm szczelinę pomiędzy styro a powierzchnią zewnętrzną profilu ościeżnicy - węgarek. W tę szczelinę zaaplikujesz sobie tzw. taśmę rozprężną, która będąc wypełnieniem dylatacji/szczeliny spowoduje, że nie będziesz miał pęknięć tynku w tej strefie.

Od wewnątrz rozumiem, że też zastosujesz listwy dylatacyjne pomiędzy tynkiem a ościeżnicą co też spowoduje brak pęknięć.

Edytowane przez Charlie

• 2 months później...

jeśli ociepleniem jest wełna mineralna to w obrębie okna, na min 10 cm warto zamienić ją na styropian - przynajmniej wszystkie przekroje ukazują, że tak się powinno murować ściany 3W

Nie ma potrzeby pozostawiania pustki wentylacyjnej, styro na sztywno między ścianą osłonową a konstrukcyjną, wręcz szpary uszczelnić pianą

I to właściwie wszystko co do przygotowania ściany 3W do montażu okien

Przeczytałem wątek od początku i jednego nie rozumiem

Kolega Test DOKŁADNIE już CI wyłuszczył co masz zrobić

Zacząć od tego by zatynkować "zamki" w porotermie - nie rozumiem dlaczego nie pilnujecie tego !!!

Otwór, bez względu na sposób montażu ma być RÓWNY, trzymać PION I POZIOM, poroterm dolną częścią gdzie ma być posadowione okno ma być zalany zaprawą lub podmurowany cegłą do poziomu zgodnego z projektem

Ciepły parapet jest zbędny i tylko komplikuje montaż - to moje subiektywne zdanie

Jeśli będzie stosował podpory stalowe to musisz pamiętać, że wymagają one innego wymiarowania okna - tzn większych luzów między oknem a osadzeniem kotwy

Tak jak napisał kolega Test, dobrze by było także wygładzić wewnętrzną płaszczyznę ściany osłonowej - tam powinna być zastosowana taśma rozprężna w Twoim wypadku tzn. przy węgarku

Co Cie jeszcze trapi ?

Ach.... i jeszcze jedno. Nie bądź niecierpliwy i nie dopytuj się tak nachalnie odpowiedzi - zaczął się sezon, niektórzy z nas zap.... od świtu do nocy i już nie mają siły i jakże często chęci by jeszcze tu się udzielać, zwłaszcza, że wypowiedź kolegi Testa była wyczerpująca i wystarczająco dokładna

Edytowane przez jareko