Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie- Jakie??

Artur86

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie ogrzewania. Mieszkam w domu 3-rodzinnym. Jest to dom 100 letni z ociepleniem. W zeszłym roku wprowadziłem się na dół do mieszkania po babci i zacząłem remonty wymieniłem podłogi wyprostowałem ściany nowe grzejniki Callidor itp. Mój problem polega na ogrzewaniu.... Ojciec posiada piec CO włąsnej roboty j z pompką jest wielki i wykonany fachowo. U nich w mieszkaniu na górze jest ciepło grzejniki grzeją, u mnie nie za bardzo w jednym pokoju mam letni na holu tak samo w kuchi i w łazience jest zimny.... Od czasu do czasu coś przebije i robi się ciepły ale nie jest to wystarczające ciepło by ogrzać moje mieszkanie poporstu marzniemy:( Grzejniki były skryzowane i dalej nic Ogólnie piec ma co robić bo pomieszczeń do ogrzania jest jakies 300m2.... Chce sie odciąć od nich i założyć coś swojego....Chciałbym sie dowiedzieć co mógłbym zrobić co założyć by ogrzać pomieszczenia dostatecznie??? Powierzchnia mojego mieszkania 70-80m2. Całość ocieplona od zewnątrz i wewnątrz chodzi o sufit styropianem. Założyć kominek z płąszczem wodnym?? ogrzewanie gazowe?? czy po prostu swój piec CO? w jednym z pomieszczeń budynku mam dość dużych rozmiarów komin z wentylacją. Nie posiadam piwnicy... CHodzi mi tylko o ogrzewanie... z Ciepłą wodą nie mam problemów Prosze o pomoc

Edytowane przez Artur86

Wymienie Wam ogolny metraż pomieszczeń.

Ściana najbardziej narazona na wiatr jest scianą łazinekową mur z ciegieł 40cm ocieplony styropianem od zewnatrz 10cm. Łazienka ma 2,20 wys 2,10szer i długosci tez 210 grzejnik w włazience ferolli czy jakos tak 10 zeber. Kuchnia 10 zeber callidor ocieplona od zewnatrz styropian 5cm sufit styropian 8cm wymiary kuchni 5 m długosc wysokosc 2,20x szer 2,40. Potem holik 2x2x220 wysokosc grzejnik callidor 4 żębra metrowej długosci styropian 8cm na suficie+ wełna, od zewnatrz styropian 5cm drzwi ocieplone z pianki. Pokój 10 żeber callidor wymiary 5m x 3m wyso 2,40cm i ostatni pokój od ulicy nie jest ocieplony wymiary 6x6x 2,50 ale tego pokoju jeszcze nie zaczałem robić jest tam stary grzejnik żeliwny z 4 spiralami. Dodam ze w każdym pokoju wylewka i styropian 8cm. Okna plastiki oczywiscie nowe w kazdym z pomieszczeń. Żadnej wilgoci nie mam nic sie nie skrapla....

Ciepłą wode mamy wspolnie z kotła gazowego aristona 180L z tym nie mam problemów ciepła woda jest i leci gorąca. także interesował by mnie piecyk gazowy jednofunkcyjny... na ogrzewanie tylko pomieszczeń....

Jaki byłby mniej wiecej koszt gazu na miesiąc lub na dwa miesiące??? Chodzi mi o przybliżoną kalkulacje. Metraż podałem orientacyjnie nie mierzyłem z miarą w ręku :)