Artur86 19.01.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Witam Mam pytanie odnośnie ogrzewania. Mieszkam w domu 3-rodzinnym. Jest to dom 100 letni z ociepleniem. W zeszłym roku wprowadziłem się na dół do mieszkania po babci i zacząłem remonty wymieniłem podłogi wyprostowałem ściany nowe grzejniki Callidor itp. Mój problem polega na ogrzewaniu.... Ojciec posiada piec CO włąsnej roboty j z pompką jest wielki i wykonany fachowo. U nich w mieszkaniu na górze jest ciepło grzejniki grzeją, u mnie nie za bardzo w jednym pokoju mam letni na holu tak samo w kuchi i w łazience jest zimny.... Od czasu do czasu coś przebije i robi się ciepły ale nie jest to wystarczające ciepło by ogrzać moje mieszkanie poporstu marzniemy:( Grzejniki były skryzowane i dalej nic Ogólnie piec ma co robić bo pomieszczeń do ogrzania jest jakies 300m2.... Chce sie odciąć od nich i założyć coś swojego....Chciałbym sie dowiedzieć co mógłbym zrobić co założyć by ogrzać pomieszczenia dostatecznie??? Powierzchnia mojego mieszkania 70-80m2. Całość ocieplona od zewnątrz i wewnątrz chodzi o sufit styropianem. Założyć kominek z płąszczem wodnym?? ogrzewanie gazowe?? czy po prostu swój piec CO? w jednym z pomieszczeń budynku mam dość dużych rozmiarów komin z wentylacją. Nie posiadam piwnicy... CHodzi mi tylko o ogrzewanie... z Ciepłą wodą nie mam problemów Prosze o pomoc Edytowane 19 Stycznia 2013 przez Artur86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur86 20.01.2013 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Doradzicie coś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 20.01.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ja bym zalozyl piec gazowy, 70-80m2 to nie duzo do ogrzania przy dobrym ociepleniu, mieszkanie obecnie mam 50m2, piec gazowy dwufunkcyjny koszty nie robia na mnie wrazenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 20.01.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 hmmm... też mi się wydaje, że gazowy wiszący kociołek dwu-funkcyjny będzie idealny. Napisz coś więcej o ociepleniu, oknach itd., opisz dokładniej ten styropian na suficie (nie robi ci się jakaś wilgoć ? skraplanie pary wodnej ?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur86 20.01.2013 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Wymienie Wam ogolny metraż pomieszczeń. Ściana najbardziej narazona na wiatr jest scianą łazinekową mur z ciegieł 40cm ocieplony styropianem od zewnatrz 10cm. Łazienka ma 2,20 wys 2,10szer i długosci tez 210 grzejnik w włazience ferolli czy jakos tak 10 zeber. Kuchnia 10 zeber callidor ocieplona od zewnatrz styropian 5cm sufit styropian 8cm wymiary kuchni 5 m długosc wysokosc 2,20x szer 2,40. Potem holik 2x2x220 wysokosc grzejnik callidor 4 żębra metrowej długosci styropian 8cm na suficie+ wełna, od zewnatrz styropian 5cm drzwi ocieplone z pianki. Pokój 10 żeber callidor wymiary 5m x 3m wyso 2,40cm i ostatni pokój od ulicy nie jest ocieplony wymiary 6x6x 2,50 ale tego pokoju jeszcze nie zaczałem robić jest tam stary grzejnik żeliwny z 4 spiralami. Dodam ze w każdym pokoju wylewka i styropian 8cm. Okna plastiki oczywiscie nowe w kazdym z pomieszczeń. Żadnej wilgoci nie mam nic sie nie skrapla.... Ciepłą wode mamy wspolnie z kotła gazowego aristona 180L z tym nie mam problemów ciepła woda jest i leci gorąca. także interesował by mnie piecyk gazowy jednofunkcyjny... na ogrzewanie tylko pomieszczeń.... Jaki byłby mniej wiecej koszt gazu na miesiąc lub na dwa miesiące??? Chodzi mi o przybliżoną kalkulacje. Metraż podałem orientacyjnie nie mierzyłem z miarą w ręku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts