viola 16.04.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 przy mojej drodze wewnetrznej stoi 10 domow (sami zrobilismy kostke). Droga nalezy narazie do developera, budujacego osiedle. Poczatkowo droge miala przejac gmina, wiec nie bylo problemu. Teraz sie gmina wycofala a developer chce nam sprzedac te droge. 7 osob kupilo a trzy nie. I co teraz?Kto zrobil lepiej, Ci co kupili czy Ci co nie kupili. Dlaczego?Lepiej jest miec te droge czy jej nie miec. Ja nie wiem. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 16.04.2004 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 ZA uregulowana prawnie sytuacja. Droga nie jest w rekach osoby trzeciej, PRZECIW. *jak peknie jakas rura kanalizacyjna czy inna to chyba trzeba to samemu naprawiac? * koszty utrzymania drogi* niech sie zdarzy wypadek trzeba placic odszkodowanie. wiecej agrumentow nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sympatyczka 16.04.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Cześć!Violu, ja bym tej drogi nie kupiła. Niech developer dogada się z gminą i jej ją sprzeda. Po co Ci taka kłopotliwa własność? Pozdrawiam Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 16.04.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Właściciel drogi może ją ZŁOŻENIEM WOLI przekazać gminie, a gmina nie może drogi nie przyjąć. Formalnie właściciele piszą pismo do gminy informujące, że zrzekają się drogi na jej rzecz. I nie ma klopotu, remontów, odszkodowań, można się tego domagać od gminy. Tylko czasem z tego domagania nic nie wychodzi, bo gmina nie ma kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goga 16.04.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Ta sprawa mnie też może dotyczyć.Bardzo proszę o podanie jakie przepisy to regulują (tzn to że gmina musi tę drogę przejąć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 16.04.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 To jest Ustawa o zagospodarowaniu przestrzennym. Sprawdzę ją dokładnie w domu, bo ja tę informację uzyskałam od notariusza, u którego po wielu perypetiach i kłótniach sporządzony został akt darowizny ułamkowej części drogi na naszą rzecz. (darliśmy o to koty z sąsiadem, który nam sprzedawała ziemię- dłuuuga historia ale z happy endem ) Informację potwierdził też rodzinny radca prawny więc jest pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 22.04.2004 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Moze ktos bedzie bedzie kiedys potrzebowal taka informacje. W powyzszym przypadku teoretycznie nie mam obowiazku kupowac drogi. Jezeli wlasciciel tego gruntu bedzie stwarzal problemy mozna zwrocic sie sadu o tzw. droge konieczna, koszty zalezne sa od wartosci ziemi i wyceny bieglego. (tak byloby gdyby bylby to jeden jedyny dojazd) U mnie problem jest troche wiekszy, dlatego, ze developer przedstawil mi OFERTE na zakup tej drogi podajac swoja cene. Ja nie skorzystalam z jego oferty. Czy w zwiazku z tym sad moze mi przyznac sadownie te droge konieczna? - bo moim zdaniem nie jest to takie oczywiste. Mialam mozliwosc zakupu, z ktorego nie skorzystalam a teraz sie chce awanturowac sadownie o droge konieczna?. Ktos przerabial juz taki temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 22.04.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Mnie też bardzo interesuje ten przepis o tym, że gmina musi przejąć darowaną drogę. Też o tym słyszałam, ale moje poszukiwania odpowiednich paragrafów spełzły na niczym. Może źle szukałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts