Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przytulny i nowoczesny

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Zaczęło się jakieś pół roku temu od zakupu działki. Później formalności związane z warunkami zabudowy i obecnie jesteśmy na etapie adaptacji projektu do warunków zabudowy, przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę. Wrzucę kilka rysunków naszego przyszłego domu - jeszcze nie w ostatecznej wersji, czekamy na komentarze i opinie :-)

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Mnie też wydaje się ogromny.

Nie podoba mi się umieszczenie rur spustowych z rynien na elewacji- nie jest to upiększacz ,tym bardziej, że jedna z nich wychodzi koło okna.

Ciekawe może być zakończenie połaci dachu na szczycie. Napisz kilka słów o materiałach. I powodzenia w budowaniu :-)

Hej :) Mnie tam się taki ogromny znów nie wydaje, spory co najwyżej, przynajmniej jeśli wizka trzyma proporcje (patrzę sobie na tę sofę ogrodową :)).

Wklej jakieś rzuty!

Co do rury spustowej, mam podobne odczucia jak DEZET, jeśli jest tylko jedna na połać (nie za mało?), to czy nie lepiej byłoby ją przesunąć w stronę elewacji wejściowej?

Ale całokształt zbliżony do mojego domu, więc mi się podoba :p

Parametry domu:

Ściany: beton komórkowy 24cm na cienką zaprawę, 30 cm styropianu grafitowego, U = 0.0904 [W/m2K]

Dach: wiązary kratowe, docieplne wełną w dolnym pasie 40cm, U = 0.0820 [W/m2K]

Okna i drzwi wejściowe: przenikalność cieplna U poniżej 0,8 W/m2K

Wentylacja: mechaniczna z odzyskiem ciepła, sprawność centralki powyżej 90%

Ogrzewanie: piec gazowy kondensacyjny, wyrzut spalin przez ścianę (dom bez kominów), grzejniki ścienne konwekcyjne

Docelowe zapotrzebowanie na ciepło: prawdopodobnie 15 kWh/m rocznie (bilans cieplny w trakcie opracowywania)

a co z podłogą - jakie plany ?

ja w swoim życiu byłam tylko w jednym pasywnym domu moich znajomych ale oni nie mają ani jednego grzejnika ani żadnego ogrzewania "jakby co" dlatego pytałam czy ogrzewanie czy pasywny- nie wiedziałam, że dom pasywny mimo, iż ma ogrzewanie moze być tak nazywanym:) widać mało jeszcze wiem na ten temat:)

Dom pasywny może być bez grzejników, całkiem bez ogrzewania raczej nie.

Do 10kW/m2 może być dostarczane przez podgrzewanie powietrza z wentylacji (np. poprzez zastosowanie nagrzewnicy wodnej w kanale wentylacji), pozostałe 5kW/m2 to zyski "bytowe", od urządzeń, gotowania itp., a także z promieniowania słonecznego.

tak WM z nagrzewnica mają no i kominek ale to wiadomo, że tylko rekreacyjnie. A ile m2 będzie u Was mniej więcej?

Miałem nie zabierać głosu, bo nie lubię publicznie krytykować, ale tak prosisz o te rady w "stodołach', że przyszedłem.

Po pierwsze: usuń ten obrazek z wątku z inspiracjami, proszę :)

A teraz o projekcie. Powiedz szczerze: był w ogóle jakiś projekt? Nie mówię o Twoich szkicach czy rysunkach, ale o normalnej pracy nad projektem osoby, która się tym na co dzień zajmuje? Nie też technika, inżyniera czy też nawet architekta, który się tylko pod tym podpisał? Obawiam się, że jak zobaczę rzuty, to będzie jeszcze gorzej.

Ale do rzeczy: czy nie za bardzo na poważnie wziąłeś sobie wytyczne do projektowania domów pasywnych? Czyli: zwarta bryła, małe okna i większe przeszklenie od południa? Bo to wygląda pod tym względem prawie podręcznikowo... Dobrze zaprojektować dom wg tych wytycznych jest niezwykle trudno, a tu wygląda jakby to była najprostsza na świecie rzecz. Szkoda, że wcześniej nie przejrzałeś całego wątku z inspiracjami, do którego swój projekt włożyłeś. To skarbnica wiedzy!

Więc po pierwsze, namawiam na lepszego architekta, choćby trochę lepszego... Pewnie, że forum trochę pomoże, ale dlaczego korzystasz z usług lekarzy czy prawników a może nawet krawca, a architekta nie chcesz? Czy jeździłbyś samochodem zaprojektowanym przez siebie z pomocą forumowiczów? Praca architekta to coś więcej niż tylko ładne obrazki.

Po drugie: tak duży dom w takiej bryle wygląda bardzo ciężko. A dodatkowo układ tych poziomych okien z takim podziałem sprawia, że mi osobiście nawet bardziej niż dom przypomina mały ośrodek gminy czy przychodnię... No bo te dwie pełne kondygnacje i dach - często spotykany układ budynków "małej usługi".

Patrząc tylko na te obrazki (tylko to na razie dajesz do oceny) dla mnie nie jest ten projekt ani "nowoczesny" ani "przytulny". Chyba, że w znaczeniu "ze współczesnymi technologiami" i "z tradycyjnym układem wnętrz i drewnem".

Oczywiście bardzo ważne są wybrane technologie i te 4 miejsca po przecinku w U, ale nie jest to najważniejszy aspekt domu.

Z Twoich postów wnioskuję, że raczej nie podłamiesz się moim zdaniem - dlatego pozwalam sobie tak bezpośrednio.

Przepraszam, jeśli jednak gdzieś coś za bardzo poruszę.

Powodzenia!

W sumie niezły pomysł... Nie myślałem o tym. Ale trzeba by jeszcze grzać wodę CWU i obiady gotować . Ile wynoszą opłaty stałe w przypadku gazu?

Jeśli 45zł/m-c (54zł/rok), to dzięki temu że 1 kWh z gazu kosztuje około 15,5gr, rocznie wydatki takie same by były jak w grzaniu prądem. Jeśli opłaty stałe za gaz to więcej niż 45zł/m-c, można się zastanowić nad grzaniem prądem...

Załączam wyliczenie w excellu z cenami z terenu Grónego Śląska, kiedyś sobie zrobiłem, jak chciałem policzyć kiedy następuje wyrównanie ceny za m3 w taryfach w2 (do 1100m3/rok) i w3 (tej najpopularniejszej).

Zakualizowałem arkusz (z 2011) i aż się zdziwiłem - cena za m3 gazu (1. rubryka) wzrosła z +90gr na 1,3zł!! Fakt, że zmienna za m3 się zmniejszyła, tak więc teraz jest nawet sensowniej - wyrównanie ceny przypada przy 4000m3 rocznie, a wcześniej przy 9000 chyba, ale i tak przy założeniu, ze w3 trzeba mieć jak się zużywa >1100m3 rocznie to chamstwo...

Może coś pomyliłem, to proszę sprostować.

Co do cen instlacji, to nie pomogę - gaz wychodzi dużo - kotłownia, okresowe kontrole, przyłącze gazowe (3tys), opłata za przyłączenie 1,5tys :)

To na szybko, bo muszę lecieć :)

gaz taryfy wyliczenia.zip

Parametry domu:

Ściany: beton komórkowy 24cm na cienką zaprawę, 30 cm styropianu grafitowego, U = 0.0904 [W/m2K]

Dach: wiązary kratowe, docieplne wełną w dolnym pasie 40cm, U = 0.0820 [W/m2K]

Okna i drzwi wejściowe: przenikalność cieplna U poniżej 0,8 W/m2K

Wentylacja: mechaniczna z odzyskiem ciepła, sprawność centralki powyżej 90%

Ogrzewanie: piec gazowy kondensacyjny, wyrzut spalin przez ścianę (dom bez kominów), grzejniki ścienne konwekcyjne

Docelowe zapotrzebowanie na ciepło: prawdopodobnie 15 kWh/m rocznie (bilans cieplny w trakcie opracowywania)

Nie ma zadnych szans na osiągnięcie takiej wartości. Jezeli jednak obliczenia taką pokażą będą całkowicie niewiarygodne. Jedyną przesłanką do osiągnięcia zblizonej wartości moze być lokalizacja w I strefie klimatycznej.

Edytowane przez asolt

A tak na poważnie - w podłodze 30cm styropianu, fundamenty tradycyjne na ławach betonowych, podłoga drewniana lub drewno-podobna na parterze i chyba wykładzina na piętrze. Generalnie bez podłogówki, jeśli o to pytasz

Tu rozkład temperatur w fundamentach, ścianie przy gruncie i pod podłogą:

http://i45.tinypic.com/1rrhqr.jpg

http://i48.tinypic.com/r8fhbd.jpg

Ten rozkład temperatur jest niewiarygodny.

Zwiększ głębokość analizowanej bryły gruntu w otoczeniu budynku co najmniej do kilku metrów (dopiero tam są stabilne warunki temperaturowe zbliżone do średniej temperatury rocznej w Twoim regionie) i zobaczysz, że temperatury układają się zupełnie inaczej.

Rozkład temperatur w gazobetonie wychodzi Ci prawie taki jak w styropianie (chodzi o ścianę parteru nad ścianą fundamentową), pomimo kilkukrotnie gorszej lambdy?

Dzięki za szczerość. Mniej więcej takiej opinii oczekiwałem :-)

Szczerze mówiąc, nie jestem do końca przekonany do idei pasywności. Wolałbym, żeby dom grzał mnie, niż ja ciepłem ciała ogrzewać musiał pomieszczenia. To po pierwsze.

Po drugie. Bardzo lubię ładną architekturę, jednak uważam, że znaczna część budynków pasywnych, i to niemieckich, gdzie spełnić wymagania pasywności łatwiej, nie porywa pod względem estetyki. Chyba ze względu na skrajne podporządkowanie wyglądu wymogom termicznym. Dobrze wiedzieć, że mój pomysł wpisuje się według Ciebie w ten kanon :-D

Zamieszczone obrazki to propozycja, ciekaw jestem, jak budynek będzie wyglądał ostatecznie. Jeszcze raz dziękuję za opinię :-) Powinienem chyba zmienić póki co nazwę wątku na "Mój pasywny urząd" :-)

Budynki pasywne, których zamysłu estetycznego nie potrafię odgadnąć (dla mnie moja propozycja wygląda znacząco lepiej od tychże :-)):

http://www.passivhausprojekte.de/image.php?file=fotos/04249_Leipzi_EFH_Stewen.jpg

http://www.passivhausprojekte.de/image.php?file=fotos/m_ller2.jpg

http://www.passivhausprojekte.de/image.php?file=fotos/East_elevation_of_building.jpg

http://www.passivhausprojekte.de/image.php?file=fotos/0477_01612_Nuenchritz_DH_isolux.jpg

http://www.passivhausprojekte.de/image.php?file=fotos/August_2010_005_klein.jpg

http://www.passivhausprojekte.de/image.php?file=fotos/2011BVMittmann_025_1.jpg

http://www.passivhausprojekte.de/image.php?file=fotos/0522_JJQ_F3.JPG

http://www.passivhausprojekte.de/image.php?file=fotos/E08-003_BV_Hamann_0540.JPG

http://www.passivhausprojekte.de/image.php?file=fotos/Enaud2.jpg

Dziękuję też za wskazanie kierunku dalszego rozwoju projektu.

Po trzecie, zrobienie modelu 3D domu, którego jeszcze nie ma, w programie SketchUp, a potem zrobienie jego "zdjęcia" to niezła frajda :-) Pozdrawiam

Tylko pośrednio odpowiedziałeś na moje główne pytanie. Tak, frajda to na pewno. Jak byłeś mały lubiłeś pewnie bawić się w lekarza - dobrze, że do tego nie ma odpowiednich narzędzi :) Tu zrobisz sobie (i nie tylko) krzywdę, ale nie od razu boli, wiec nie zauważysz.

Niestety tak, Twój projekt wpisuje się w kanon pokazanych przez Ciebie domów (pod tym względem świetne przykłady) - wg mnie jest dokładnie na ich poziomie. Ten za to odstaje na plus (nie licząc zagospodarowania), wg mnie i przynajmniej od tej strony...

http://www.passivhausprojekte.de/classes/phpThumb/phpThumb.php5?src=/fotos/East_elevation_of_building.jpg&fltr[]=wmt%7C%28c%29%20www.passivhausprojekte.de%7C10%7CB%7CEF8525%7C/ARIALNB.TTF%7C100%7C2%7C0

Tylko pośrednio odpowiedziałeś na moje główne pytanie. Tak, frajda to na pewno. Jak byłeś mały lubiłeś pewnie bawić się w lekarza - dobrze, że do tego nie ma odpowiednich narzędzi :) Tu zrobisz sobie (i nie tylko) krzywdę, ale nie od razu boli, wiec nie zauważysz.

Niestety tak, Twój projekt wpisuje się w kanon pokazanych przez Ciebie domów (pod tym względem świetne przykłady) - wg mnie jest dokładnie na ich poziomie. Ten za to odstaje na plus (nie licząc zagospodarowania), wg mnie i przynajmniej od tej strony...

http://www.passivhausprojekte.de/classes/phpThumb/phpThumb.php5?src=/fotos/East_elevation_of_building.jpg&fltr[]=wmt%7C%28c%29%20www.passivhausprojekte.de%7C10%7CB%7CEF8525%7C/ARIALNB.TTF%7C100%7C2%7C0

Przeczytałam posty Roberta i choć jestem tylko grafikiem, podpisuję się pod nim obiema rękami.

Swój dom, a raczej jego kształt, wymyśliłam owszem sama, ale potem rok trwało zanim architektka i konstruktorka zrobiły z moich pomysłów projekt.

To zbyt poważna sprawa – projekt domu – by do niej lekko podchodzić.

Uroda tego pomysłu, bo mam nadzieję, że na razie to tylko pomysł, pozostawia tyle do życzenia, że ja bym w ogóle zrezygnowała z koncepcji takiej bryły i o takim wyglądzie.

A propos pasywności.

Wiele lat temu znajomy Kanadyjski architekt-konstruktor pokazał mi stojący w Toronto kilkupiętrowy szklany prostopadłościan - budynek biur elektrowni torontońskiej. Budynek jest ogrzewany wyłącznie ciepłem, które oddają pracujący w nim ludzie i oświetlenie. Zapamiętałam tę informację, bo zadziwiło mnie, że mieli problem z odprowadzeniem nadmiaru ciepła.

Nie wiem czemu masz wątpliwości jeśli chodzi o pasywność mocno przeszklonej bryły.