DEZET 04.03.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Dobrze, że policzyłeś ile kosztuje i czas zwrotu "mostka termicznego" w ścianie. Widać, że pewne rozwiązania są po prostu bez sensu ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 04.03.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 04.03.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.03.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Dzięki za uwagi A mnie się wydaje że to dobry pomysł - gazowy kocioł strasznie drogi, ze względu na przyłącze. Co innego? Maty elektryczne? Nadmuch ciepłego powietrza?... U mnie nie ma gazu, w grę wchodzi albo czysty prąd (COP=1), albo jakaś pompa ciepła. Robię wodną podłogówkę i grzałkę/kociołek elektryczny. Jeśli masz mieć małe zapotrzebowanie, to żadne inne rozwiązanie się nie zwróci w sensownym czasie. Ja czekam jeszcze na OZC. Ale.. Dom będzie tak przygotowany, że łatwo będzie w nim zamontować pompę ciepła powietrzną lub gruntową (przygotują w odpowiednim miejscu przepusty. Gdyby przypadkiem energia elektryczna drastycznie zdrożała lub pompy potaniały, to sobie taką kupię . Zastanawiam się jeszcze na CWU i nad małą pompą powietrzną do tego celu. I tu się pojawia pomysł - czy by takiej pompy nie wpiąć w ogrzewanie, żeby w okresach przejściowych mieć np. COP 1.5? Przy ciepłym domu może by zadziałało, ale to już dużo kombinowania i chyba brakuje mi wiedzy. A jak się już wprowadzę, to wolałbym nie spędzać czasu na poprawianiu własnych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 04.03.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Dzięki za uwagi A mnie się wydaje że to dobry pomysł - gazowy kocioł strasznie drogi, ze względu na przyłącze. Co innego? Maty elektryczne? Nadmuch ciepłego powietrza?... Już to dzisiaj komuś napisałem: grzałka w rekuperatorze i ewentualnie mata w łazience. (Jeżeli to rzeczywiście będzie dom pasywny). Edytowane 4 Marca 2013 przez twaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 04.03.2013 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 04.03.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A jak zaizolować kanały powietrzne w stropie? Myślałem o stosowaniu kanałów elastycznych 75mm. Gdzie zmieścić otulinę? To ważna kwestia latem jak i zimą ze względu na możliwość stosowania GWC latem (żeby się nie skraplała woda na suficie). W naszym klimacie często się zdarza, że w pasywnym domu jest zbyt ciepło latem i w okresach przejściowych, a czasem nawet zimą. Jak chłodzić wtedy grzałką? Zastosuję pompę ciepła i będę mógł dać dodatkowy obwód przez chłodnicę kanałową (albo dwie kaskadowo). Pełen nadmuch rekuperatora i będzie klima. Tylko właśnie - jak zaizolować kanały, to problem Wentylację robisz sam? Ja zrobiłem tak: od reku 200, które rozgałęziają się na 150, te z kolei na125 ate na 100. Równe odcinki, ilości na / wy parzyste. Rury spiro ocieplone 10cm. wełny i puszczone w warstwie ocieplenia (zasypane 45cm. ekofibru). Zastanów się nad płaskimi w warstwie ocieplenia (oczywiście ze stopniowaniem wielkości). Co do PC to doczytałem że potrzebowł będziesz ok6kW. Nie pisz że budujesz dom pasywny tylko niskoenergetyczny albo jakoś tam. PC polecam (mam powietrzną). Z gruntówką trochę zabawy i schłodzisz sobie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 04.03.2013 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Co do PC to doczytałem że potrzebowł będziesz ok6kW. Nie pisz że budujesz dom pasywny tylko niskoenergetyczny albo jakoś tam. PC polecam (mam powietrzną). Z gruntówką trochę zabawy i schłodzisz sobie dom. Nie chce mi się wierzyć, że grzejnik 1 kW wystarczy na cały dom. Nie znam takie domu, nie widziałem, nie wiem jak się w nim mieszka. Z pompą gruntową o tyle dobrze, że może chłodzić latem i grzać zimą. Trochę tych m2, m3 i ton betonu w domu jest, zanim grzejnik 1kW coś zdziała, to zima się skończy Robiłeś na spiro z folii czy z blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 05.03.2013 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Nie chce mi się wierzyć, że grzejnik 1 kW wystarczy na cały dom. Nie znam takie domu, nie widziałem, nie wiem jak się w nim mieszka. Z pompą gruntową o tyle dobrze, że może chłodzić latem i grzać zimą. Trochę tych m2, m3 i ton betonu w domu jest, zanim grzejnik 1kW coś zdziała, to zima się skończy Robiłeś na spiro z folii czy z blachy? Może się mylę ale dom pasywny ogrzewa się ciepłem bytowym. Zwykłe najtańsze spiro z blaszki alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 05.03.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Nie chce mi się wierzyć, że grzejnik 1 kW wystarczy na cały dom. Nie znam takie domu, nie widziałem, nie wiem jak się w nim mieszka. Z pompą gruntową o tyle dobrze, że może chłodzić latem i grzać zimą. Trochę tych m2, m3 i ton betonu w domu jest, zanim grzejnik 1kW coś zdziała, to zima się skończy Robiłeś na spiro z folii czy z blachy? No tak mi też się nie chce wieżyć :cool: Ale jak w swoim projekcie założyłem podgrzewanie powietrza wentylacyjnego do temp 40 c to przy -18 potrzebuje 60 W na 200m2 domu czyli puł człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 05.03.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 cp do chłodzenia to nie przesadzaj z oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.03.2013 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.03.2013 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 05.03.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 ja bym się suchością powietrza zbytnio nie przejmował. Obecnie w mieszkaniu dochodzi mi nawet do 25% wilgotności zazwyczaj trzyma sie na 35% jak gotuję to jest 55% i nie wiem co w tym złego w domu planuje mieć max 40% . Tak by zminimalizować dyfuzje pary w przegrodach. Przy swoim projekcie wpierw zakładałem że będę grzał się tylko prądem , lecz koncepcja się zmieniła i będzie kominek z płaszczem wodnym , grzejący bufor. Popytałem tu i uwdzie i nagrzewnica od samochodu osobowego ma małe opory przepływu i moc ok 6 kW I to zamieżam zamontowac w przewodzie wentylacyjnym jednocześnie latem można troszkę schłodzić powietrze, ale co do tego to raczej gwc powinno dać radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 05.03.2013 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 11.03.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.03.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Zrób sobie gwc rurowe. Chyba że masz wodę. 56 mb fi 160 w dwóch lub jednej nitce wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 12.03.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 13.03.2013 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 13.03.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A dlaczego nie glikolowe, jak planuję? Glikolowe nie jest złe . tylko nie wiem czy nie droższe w wykonaniu. ja zdecydowałem się na rurowca. Ale mam sucho na działce więc to ułatwia sprawę. Przy -14 w gwc panowała temp +7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts