Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przytulny i nowoczesny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem na ile wyceniasz glikolowe ja na rurowca wykopanie rury 56 mb ułożenie zasypanie wydałem 2300 zł . do glikolowca musi byc pompka która pobiera zawsze prąd, rurowiec zwiększa opory więc, ciężko policzyć tutaj ewentualne koszta. Ale każdy przypadek i tak trzeba rozpatrywać indywidualnie. A do glikolowca potrzeba w twoim przypadku ok 200 mb rurki do wody. musisz mieć dużo miejsca albo głęboko kopać. Materiał jest taszy ok 500 zł ale kopania jest więcej. Dla tego u mnie to się nie kalkulowało mam tylko 600 m działki. Chyba że masz gdzie ziemie odłożyć. Ale sprawdziłeś jak u ciebie woda stoi . Najlepiej teraz wykopać dołek na ok 2 m . U mnie na tej głębokości w czasie deszczu nie ma kałuż. Więc stwierdziłem że woda gwc nie zagraża.

bez znaczenia ma w którą czerpnie zapodamy gaz. A dłuższa droga zmniejszy jego stężenie bo część osiądzie na ściankach z wilgocią.

60 mb wystarczy ale po iluś tam godzinach . będzie już miał tam ok 1 stopnia i może nie podołać. Większy nie pozwoli się wychłodzić.. GWC powinno być większe, niż wychodzi z obliczeń . Bo zakłada ciągłą pracę.

Im wyżej, tym mniej robaków ;-)

Po rozmowie z wykonawcą ("a co tam panie ściany nie mają być szczelne, ściana z założenia jest szczelna") zastanawiam się też nad uszczelnieniem domu w postaci opryskania go pianką PUR o minimalnej grubości, np. 1cm.

a jak do tego pozniej przykleisz styropian ? piana nie zapewni super szczelnosci , ta tylko dalej jednolita sciana np z termomuru - tam gdzie sciana jest murowana i bloczki np docinane - masakrycznie ciezko jakakolwiek szczelnosc od ekipy wyegzekwowac - wiem to na swoim przykladzie!!

No i jeszcze jedna kwestia: jeden duży rekuperator czy dwa mniejsze oddzielnie na parter i piętro...

Mam ten sam dylemat.

w zakupie 2 miejsze (o ile to nie LUNA) wyjda drozej - w eksploatacji roznica niewielka - mozna pobawic sie z przepustnica pomiedzy instalacja na pietro i parter dzieki temu nieuzytkowane pietro bedzie na codzien znacznie mniej wentylowane