Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przytulny i nowoczesny

Recommended Posts

Jesli moge-jestem amatorem-zadnym architektem,ale projekt domu rysowalam dla architekta sama:rolleyes:-lacznie z wymiarami pomieszczen pod meble.

Dom nie jest pasywny i ma raczej duuuze okna i pomimo wielkiego problemu z reklamacja dwoch bo sa nieszczelne(delikatnie mowiac)to dom spokojnie ogrzewamy i nie ma dramatu z rachunkami poki co;)

Wszyscy mnie straszyli ze domu nie ogrzeje przy duzych oknach a teraz ci sami przychodza do nas i rozbieraja sie mowiac jak to u nas cieplo...

Grzejemy kominkiem z plaszczem

Pesteczka ma racje ze oprocz praktycznosci wazne jest tez aby moc cieszyc sie tym co za oknem-jesli oczywiscie jest sie czym cieszyc;)A male okna raczej tej perspektywy nie daja;)

W KAZDYM RAZIE BEDE PODGLADAC Z ZACIEKAWIENIEM I POWODZENIA;)

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,będe kibicował.Ciekawy jestem jak Ci wyjdzie z tym garażem,koncepcja izolacji od środka może być rozwiązaniem.Na temat wyglądu sie nie wypowiem bo to rzecz gustu.Natomiast jeśli chodzi o gaz, to interesowałem się tym i jeśli chodzi opraktykę to (mieszkam w bloku i zurzywam mało bo4-5m3 co daje 7-8 zł m3 brutto).Z wiedzy zasięgniętej na forum m3 gazu -2,40 do 2,60 brutto zależne od regionu i taryfy cena kwh 0,25 0,30 zł brutto ,prąd zależnie od regionu i dystrybutora taryfa nocna 0,28 0,33 kwh brutto i taryfa dzienna 0,58 0,52 zł kwh brutto całodobowo kwh 0,47 zł brutto .Więc musisz zweryfikować swoje obliczenia,oczywiście po sprawdzeniu cen w Swoim regionie.Nie wiem czy brałeś pod uwagę ogrzewanie podłogowe,wtedy można akumulować ciepło z taryfy nocnej prądu w wylewce .A tak przy okazji cena kwh węgiel 0,10zł koks 0,13 ,dębina 0,09 zł. Pozdrawiam .

U mnie o tyle inaczej tylko, że mam w rodzinie (teściu :-) ) instalatora. Grzejniki założę symbolicznie, po ok. 5 małych na piętro

Planuję na całą instalację gazową CO + CWU wydać około:

- 4000 piec z małym zasobnikiem, ew. piec i oddzielny mały zasobnik

- komin przez ścianę 500 zł

- grzejniki powiedzmy: 2000

- rury grzejnikowe (CWU nie liczę, bo i tak trzeba założyć): np. 2000

------

Razem: 8500,-

Jeszcze dodaj 1800zł za przyłącze i 4000 za instalację wewnętrzną z projektem i kierownikiem budowy z uprawnieniami, może da się taniej, tym bardziej jeśli masz teścia gazownika.

U mnie ciągnęli gaz 100 metrów przez rok - uzgodnienia. Potem kominiarz się doczepiał, bo WM jeszcze nie chodzi, a na kocioł opinię trzeba mieć, więc robiłem dziurę - niby wentyalcję grawitacyjną, jak nie masz kanału wentylacyjnego, to się musisz jakoś dogadać, albo wcześniej uruchomić WM.

Są też grzejniki akumulacyjne na prąd (na allegro ok850zł) - można 'ładować' w nocnej taryfie, w sumie nie wiem, czy się to sprawdza, podobnie pompa powietrzna, bo nie mam, ale możesz sobie przemyśleć różne opcje. Gaz jest pewnie wygodniejszy - grzejesz kiedy chcesz i nie myślisz jaka taryfa, tym bardziej, jeśli chcesz mieć kuchenkę gazową, a nie elektryczną.

W przypadku grzania prądem trzeba doliczyć droższe przyłącze (chyba ok 200zł/kw).

Jeśli rozważasz garaż poza bryłą domu, to może być w konstrukcji lekkiej (szkielet) - może nie wyjdzie drożej, jeśli w bryle to chyba trzeba odizolować chudziak w garażu od ściany domu. Podobnie sufit.

Edytowane przez owp

http://www.robmex.com.pl/pdf/cennik_Dimplex.pdf

pompy ciepła są strasznie drogie

Więc raczej nie wchodzą w grę, jeżeli ma się to opłacać.

Grzejąc prądem zapłacisz 3400 a grzejąc drzewem zapłacisz 600 zł . inwestycja to tylko duży bufor, do tego kominek z płaszczem , nagrzewnica na kanał went i sprawa załatwiona. Ja w swoim takie coś planuję. Zwykłe nagrzewnice kanałowe są drogie więc myślałem wstawić chłodnicę samochodową pompke obiegową obudować styropianem na całość instalacji zakładam. 7 tyś zł + robocizna, lub własna praca :rolleyes: 500 l bufor potrzebuje ok 15 kg drzewa by się nagrzał do temp 80c tak więc jak będzie cieplej na dworze to powinienem mieć dużo cwu. Jak nie chcesz palić to warto rozważyć bufor z grzałką i grzać tylko w 2 taryfie. Chyba że koszta inwestycji nie są dla ciebie ważne. A i co do gazu nie wiem czy mają tak wszyscy lecz jak zmniejsza się zużycie to często wzrasta abonament w okresie letnim więc przy doborze taryfy polecał bym gaz tylko do gotowania przy oszczędnym domku.

Wentylator w samochodzie jest tak wielki bo chłodnica musi oddać masę energii. Zakładając silnik o mocy 65 KW to musimy się pozbyć około 30 KW w postaci ciepła. sprawność mechaniczna w samochodach to max 20 % przy nowoczesnych technologiach. a porównując. http://www.pol-fans.pl/pl/c/NAGRZEWNICE/3 a np http://moto.allegro.pl/opel-astra-i-f-1-4-1-6-91-nowa-gwarancja-okazja-i2927402027.html. wątpię by opory się dużo różniły . choć wcale nie trzeba tego ustawiać wprost na kanał went. można do niego dokładać jedynie ciepło od dołu np tak

To czarne krzywe to wentylatorek pomocniczy ;)

ak reku.JPG

Znalazłem na forum- 1m3 gazu ok 33MJ= 9 kwh 3,80 : 9 =0,42zł , jeśli użyć do gotowania kuchni indukcyjnej może być taniej niż na gazie.W kuchni więcej urządzeń działa na prąd, mikrowela, czajnik ,piekarnik o niebo lepszy elektryczny niż gazowy (miałem jeden i drugi).Nie chodzi mi żeby Cię zniechęcić do gazu ,ale żeby podejść do tego pragmatycznie .Nie opierając się na obiegowych opiniach,zresztą gaz ma stanieć ok 10%,a jak zaleje nas gaz łupkowy to będzie prawie za darmo. Pozdrawiam Edytowane przez Dragster3

Nie wiem, czy bezkrytyczne operowanie wyliczeniami kW z danego paliwa ma sens, bo np. ciut źle wysuszone drzewo już nie będzie miało tyle "mocy" co inne i obliczenia nie oddają prawdziwych warunków.

Poza tym, zużycie gazu, czy prądu zależy od upodobań mieszkańców- jak dużo zużywają wody na kąpiel(prysznic/wanna), ile gotują, ilości osób, itd.Ogrzewanie też zależne jest od lubianej temperatury.

i jak sie przywitam

No właśnie... trudno mieć garaż w budynku, w dodatku dwustanowiskowy, i mieć dom pasywny... Jego ogrzanie tylko do 7 stopni zimą będzie kosztować pewnie z 400zł/rok...

Ciekawe jak się architekt odniesie do mojego pomysłu ocieplenia od wewnątrz 30cm styropianu

z tego co pamiętam moje wyliczenia z OZC /garaż w bryle budynku z ocieplonymi ścianami i stropem styropian 10 cm/ temperatura w garażu to chyba -2 stopnie , przy -20 na zewnątrz - wg mnie nie ma sensu izolowania garaży od wewnątrz 30 cm styropianu - duzo ważniejsze jest to jakie pomieszczenia przewidzisz za ścianami garażu - u mnie jest np WC i pomieszczenie techniczne oraz wneka na szafe (ta od strony korytarza też ocieplona 10 cm styropianu) oraz ogrzewany przedsionek z szafą na wspólnej ścianie z garażem - takie pomieszczenia i elementy domu stanowia idealny bufor , 30 cm styropianu nie pozwoli Ci zagospodarować sensownie ścian garażu - nic na nich nie przymocujesz / powiesisz - ja np w garażu chce wieszac rowery na ścianie czy w sezonie zimowym trzymac pod sufitem np kosiarke

.... Grzejniki założę symbolicznie, po ok. 5 małych na piętro

Planuję na całą instalację gazową CO + CWU wydać około:

- 4000 piec z małym zasobnikiem, ew. piec i oddzielny mały zasobnik

- komin przez ścianę 500 zł

- grzejniki powiedzmy: 2000

- rury grzejnikowe (CWU nie liczę, bo i tak trzeba założyć): np. 2000

------

Razem: 8500,-

Dość optymistycznie policzone, ale i tak sporo.

Można natomiast zastosować grzanie prądem, np. w postaci tanich mat grzejnych, pewnie na cały dom za 3000 zł byłoby z zapasem. Takie maty można np. w ścianie nawet założyć w tynku - jak sądzę. Atutem dodatkowym jest to, że szybko zmieniają temperaturę, wychodząc z pokoju można wyłączyć.

Różnica to lekko licząc 5000 zł...

Koszt ogrzewania prądem 6000kWh * 0,57zł = 3420zł, gazem 1200. Do tego powiedzmy 50 zł taniej CWU miesięcznie, to daje rocznie razem różnicy 2800, nie więcej, może mniej.

jakie kaloryfery !!!?? - one zazwyczaj wymagają znacznie wyższej temperatury zasilania - co za tym idzie wyższe koszty , 2 to komin - wyrzucasz nim sporą ilość ciepła na zewnątrz

ktoś już o tym pisał - policz wszelkie koszty związane z przyłączem i projektem instalacji gazowej wewnątrz domu to zobaczysz że wyjdzie nie 8 a 18 tyś

ogrzewanie prądem mnie np kosztuje 40,33 gr za 1 kWh liczac średnią cenę z FV a nie cenę taniej / nocnej taryfy w G12

nie liczyłbym na szybko zmieniającą się temperaturę w domu - to nawet nie wskazane - temperatura powinna być cały czas na 1 poziomie - wtedy są mniejsze straty

Dzięki, jest mi bardzo miło :-)))

Co do okien, to powiem szczerze, wybrałem najprostszy wariant. One będą dość duże - 2,4 metra na 1,2 metra. Na dole panoramiczne bez słupka pośrodku. Mamy teraz jedno podobne i jest super widok. Stąd wybór. Poza tym nie są to jakieś wąskie poziome szczelinki ostatnio bardzo modne, bo mam dziecko, i chcę żeby też coś przez okno widziało bez podskakiwania...

oknami i elementami dekoracyjnymi mozesz dużo zdziałać jeśli chodzi o elewację

jesli chodzi o pasywnosc nie licz na zyski sloneczne - są one w naszej strefie klimatycznej przereklamowane

a ktos nawet policzyl ze okna od poludnia lepiej dac 2 szybowe niz 3 , te 2 powinny byc od polnocy i wschodu

Drzewem najbardziej się opłaca, bez dwóch zdań. Co do prądu, to gotowanie w kuchni byłoby drogie... Chyba jednak zostanę przy gazie, dostałem dziś list, że przyłącze 2200zł, chyba wkrótce mogą podłączyć. W razie podwyżki cen gazu przejdę na pompę ciepła powietrzną i klimakonwektory w pokojach. ...

pojdz drogą Arturo - lepsza wodna podlogowka + PC , masz rozwiazane ogrzewanie wody - ale policz dokladnie ile jej bedziesz zuzywal

u mnie koszt inwestycji to 600 zł + moze 100 za podlaczenie itp - roczne zuzycie poniżej 2000kWh czyli 800 zł

Nie wiem jakie miałeś założenia co do swojego domu ale absolutnie nie przejmowałbym się tym co inni forumowicze twierdzą na temat wyglądu Twojego pomysłu - de gustibus non est disputandum. Nie mówię tego dlatego, że sam buduję "stodołę" bo mi coś takiego wyszło ale dlatego, że każdą, najmniej oryginalną bryłę można estetycznie zaaranżować elewacją, kolorami, dodatkami itp. Nie będzie to nic nowoczesnego ale nie będzie to absolutnie złe.

tu popieram , latwo jest krytykowac i doradzac .... masz swoj cel, swoj gust , swoj plan .... REALIZUJ GO !

PS. po co Ci taki duzy dom ??? :D faktycznie troche na 3d wyglada jak osiedlowa przychodnia rodzinna :p

Jakie ten dom ma wymiary? Jeżeli te dwa punkciki w salonie to ludzie w rzeczywistej skali, to oni tu giną i nie dziwę się że stawiasz na energooszczędność, bo przy tej powierzchni ogrzewanie może sporo kosztować.

Co do moich spostrzeżeń, ten gabinet będzie pomieszczeniem które będzie używane do spotkań z klientami? Jeżeli tak to kiepsko ulokowany, trzeba przejść przez cały dom żeby wejść do niego, ja takie miejsca wolę umieszczać blisko wejścia.

Szkoda że przy stole w jadalni nie masz dużego okna do ziemi, to jest fajny efekt jesz posiłek i czujesz się jakbyś jadł na zewnątrz, nawet zimą, a jak zrobisz przedłużenie na taras wtedy przy odpowiedniej pogodzie szybko przenosisz się na zewnątrz. Jak zrobisz odpowiednie zadaszenie tarasu to przegrzewanie latem przez to ogromne okno będzie zminimalizowane.

Sypialnia z garderobą moim zdaniem to łóżko wydaje się wciśnięte w kąt, brak wymiarów i ciężko to określić. Osobiści zrobiłbym inaczej łazienkę dałbym tam gdzie garderoba, a z aktualnej łazienki zrobiłbym 2 garderoby dla pokojów po bokach. Nie wiem jak planujesz ogrzewać ciepłą wodę, ale przy takim ustawieniu jak opisałem masz blisko łazienkę kotłowni, czyli tradycyjnego miejsca przygotowania ciepłej wody, jak chcesz budować pasywnie to jedna z zasad mówi o grupowaniu pomieszczeń, np. tych do których musisz doprowadzić ciepła wodę, wpływa to na koszty na etapie budowy(krótsze przewody, mniej skomplikowana instalacja), ale też na etapie użytkowania, krótszy czas oczekiwania na ciepłą wodę(komfort), oszczędności na wodzie(czekamy aż zleci zimna i puszczamy ciepłą), no i straty na energii bo ciepła woda stygnie w rurach. Kuchnia też daleko od źródła ciepłej wody. Ogólnie straty z tego tytułu nie są duże, ale jednak są, komfort można poprawić przez cyrkulację wody w przewodach, problem znika jak c.w.u. przygotowujesz przy punkcie poboru.

Fajne jest oddzielenie pokoju rekreacyjnego łazienką od sypialni, bardziej tłumi dźwięki. Osobiście wolałbym takie pokoje na dole, nie mieszasz wtedy strefy typowo prywatnej(część sypialniana - najczęściej piętro) z bardziej dostępną dla gości(najczęściej parter).

Oczywiście uwagi o lokalizacji okien czy pomieszczeń to moje subiektywne odczucia, ważne że Tobie taki układ odpowiada.

Edytowane przez krzysztofwieczor

a ja bym zaczeła może od początku... nie wiem ale czasem wyrzucenie czegoś do kosza i zrobienie czegoś nowego od podstaw jest lepsze niż ciągła modyfikacja, a w konsekwencji i tak nie będziesz do końca zadowolony z efektu... nie twierdzę, że dom mi sie nie podoba bo w sumie to nie mam jakiś bliżej sprecyzowanych poglądów co do niego w sprawach estetycznych, ale funkcjonalny jak dla mnie to on jakoś specjalnie nie jest...

na pewno starałabym sie zrobić tak, że wejscie do domu byłoby choc troche zadaszone (wiem na twoich wizkach była wisząca szyba ale nie wiem czy to będzie aż takie ładne jak bedzie brudne), tv jakoś strasznie daleko od kanap chyba będzie- a po srodku jedno wielkie puste miejsce, nie wiem czy chcesz ale miejsca na kominek czy kozę też nie ma (obowiązku ich posiadania też nie:)) - no chyba ze ten słup pośrodku to miejsce na kominek ale tak średnio on tam sie prezentuje. Kuchnię może zrobiłabym jakoś bardziej ukrytą- w sensie nadal otwartą ale powiedzmy, że częsciowo "schowana", sypialnia z garderobą jakoś zupełnie nieustawna sie wydaje.... przemysl tylko czy chcesz zmieniac ten projekt w nieskonczoność czy może jednak nie warto jednak pomyslec nad czyms zupełnie nowym (u nas tak wlasnie było)