dr_au 26.01.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 maciejzi - Rzeczywiście zrobiła się dziwna atmosfera. Żeby nie dokładać oliwy do ognia usunąłem swoje posty z wątku, proszę nie traktuj krytyki projektu personalnie. Myślę, że każdy z wypowiadających się tu chciałby pomóc, bazując na własnym doświadczeniu i przekonaniach. Mnie samemu udało się uniknąć kilku bardzo mocno chybionych pomysłów dzięki krytyce innych forumowiczów. W każdym razie to, co planujesz zbudować, to nie jest zwykła adaptacja. Pierwowzór wygląda tak: Murator C131bL Delikatny - wariant II. A ty planujesz coś takiego: Tak czy owak, życze powodzenia i już znikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 26.01.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Porównując to co dało początek Twoim rysunkom, z "lekka" zmasakrowałeś ładny dom. Nie jeden raz w swoim domu przemierzałem pomieszczenia przed postawieniem ścianek działowych i po ich postawieniu widzę, że dzisiaj zrobiłbym jeszcze inaczej. Mam odczucie budowania tu domu dla samochodów i PSP, czy bilarda, nie dla przytulności i domowego ogniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 26.01.2013 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 8 Lutego 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 26.01.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Cześć , jestem domorosłym architetem i też sama zaprojektowałam swój dom , ale Ty za bardzo dałeś się ponieść energoooszczędności , jednakże życzę powodzenia i mam nadzieję że ktoś Ci pomoże . Wizualiację robiła Pani architekt której przekazałam moje rysunki, życzę powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 27.01.2013 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 8 Lutego 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.01.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 De gustibus non est disputandum No i moje ulubione hasło się musiało pojawić. Po co więc prosisz o opinie i komentarze? Skoro zdecydowana większość krytykuje, to się zastanów, bo może po prostu jest coś nie tak. To nie forum hejterów. I ja się żegnam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Te*konto usuniete 27.01.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Ja zawsze wychodzę z założenia jak mi się nie spodoba to co postawię to sobie wybuduję kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 27.01.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 głupiec jest zawsze pewien a mędrzec się wiecznie zastanawia..." tak więc nie ma co brać krytyki na serio bo jak widać co nie którzy to za ładne uwarzają tylko to co im sie podoba. Wygląd domu z zewnątrz powinien byc mniej istotną sprawą niż jego funkcjonalność wygląd wewnętrzny i energooszczędność. przynajmniej dla mnie. Każdy ma swoje upodobania i jeden kupuje hondę drugi VW . Jak projektujesz od początku to wpierw narysuj sobie meble i funkcionalność pomieszczeń a ściany narysuj na samym końcu. architekt zawsze projektuje od dachu , ja rysowałem od mebli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofwieczor 27.01.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 jeżeli moje posty odnośnie wyglądu domu uznałeś za krytykę, to przepraszam, napisałem że to jest moja opinia i najważniejsze żeby Tobie się to podobało, jedynie z budowaniem improwizowanym się mocno nie zgodzę, ale to też Twój dom, Twoje pieniądze, Twoja decyzja i szczerze życzę powodzenia Co do przedsionka i uważania go za strefę buforową to dobry pomysł tylko dla mnie z trochę innych powodów, pewnie grzać tam będziesz jak w reszcie domu, no bo każdy lubi od razu wejść do "ciepełka", przedsionki są dobre ponieważ jak wchodzisz to po otwarciu drzwi zewnętrznych nie wieje Ci na resztę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.01.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 A ja uważam, że się posuwasz z krytyką za daleko Przypomnę Ci co napisałeś na pierwszej stronie tego dziennika: "Zaczęło się jakieś pół roku temu od zakupu działki. Później formalności związane z warunkami zabudowy i obecnie jesteśmy na etapie adaptacji projektu do warunków zabudowy, przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę. Wrzucę kilka rysunków naszego przyszłego domu - jeszcze nie w ostatecznej wersji, czekamy na komentarze i opinie Otrzymujesz takowe i stroisz fochy, bo nasza opinia (m. in. architekta) nijak się ma do Twoich pomysłów. Zrobisz, jak chcesz- to będzie Twój dom i obyś się w nim czuł jak najlepiej. Tego Ci życzę z całego serca. Ciekaw jestem jak rozwiążesz kwestię energooszczędności, bo zeszło to na dalszy plan, ale postaram się już tylko czytać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Te*konto usuniete 27.01.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Na straganie Na straganie w dzień targowy Takie słyszy się rozmowy: "Może pan się o mnie oprze, Pan tak więdnie, panie koprze." "Cóż się dziwić, mój szczypiorku, Leżę tutaj już od wtorku!" Rzecze na to kalarepka: "Spójrz na rzepę - ta jest krzepka!" Groch po brzuszku rzepę klepie: "Jak tam, rzepo? Coraz lepiej?" "Dzięki, dzięki, panie grochu, Jakoś żyje się po trochu. Lecz pietruszka - z tą jest gorzej: Blada, chuda, spać nie może." "A to feler" - Westchnął seler. Burak stroni od cebuli, A cebula doń się czuli: "Mój Buraku, mój czerwony, Czybyś nie chciał takiej żony?" Burak tylko nos zatyka: "Niech no pani prędzej zmyka, Ja chcę żonę mieć buraczą, Bo przy pani wszyscy płaczą." "A to feler" - Westchnął seler. Naraz słychać głos fasoli: "Gdzie się pani tu gramoli?!" "Nie bądź dla mnie taka wielka" - Odpowiada jej brukselka. "Widzieliście, jaka krewka!" - Zaperzyła się marchewka. "Niech rozsądzi nas kapusta!" "Co, kapusta?! Głowa pusta?!" A kapusta rzecze smutnie: "Moi drodzy, po co kłótnie, Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w zupie!" "A to feler" - Westchnął seler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 27.01.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Witam inwestora i wszystkich komentujących. Z nieodpartą ciekawością przyglądam się dyskusji. Śledzę całą dynamiczną akcję z bezpiecznego dystansu jak Kojot albo inny zwierz . Jakbym oglądał National Geografic . Myślę, że małe przepychanki w granicach kultury oczywiście mogą wyjść na dobre inwestorowi. Projektując dom można, a nawet trzeba brać pod uwagę zasady umiejscowienia pomieszczeń, ciągów komunikacyjnych, stref dziennej i nocnej itd. Musimy też brać pod uwagę nasze osobiste referencje. Jak chcę mieć kibelek z tarasem i oknem balkonowym,pomimo idiotyzmu tego rozwiązania to go sobie zbuduję bo tak . Trzeba stosować się do zasad ale pamiętać o dobrym samopoczuciu w naszym własnym, wymarzonym domu. Niech moc będzie z Tobą i z nami oczywiście . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 27.01.2013 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 8 Lutego 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 27.01.2013 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 8 Lutego 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 27.01.2013 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 8 Lutego 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 27.01.2013 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 8 Lutego 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 28.01.2013 01:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 8 Lutego 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.01.2013 02:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) . Edytowane 8 Lutego 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.01.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 zastanow sie czy nie obnizyc nieco scianki kolankowej - bryla nabrala by zgrabniejszych ksztaltow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sława05 31.01.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witajcie, Poczytałam, podenerwowałam się, przeraziłam się.... Maciejzi... jestem na podobnym etapie co ty. Przejrzałam "tysiacpiecset, stodziewiecset" projektów. Spodobał mi się jeden, jednak warunki zabudowy nie są z nim zgodne . Postanowiliśmy zrobić projekt indywidualny. Rysowaliśmy, obliczaliśmy... Swoje postanowienia też mieliśmy: dom parterowy, 130-140 m2 plus garaż dwustanowiskowy w bryle... ponieważ warunki mówia o dachu 35-45 stopni, zakładamy, że może w przyszłości coś zrobimy na poddaszu... Chcemy dom energooszczędny i zależy mi na odpowiednim usytuowaniu pomieszczen wewnątrz... Nie jestem fachowcem, nie znam się na tym, jednak wypowiem się jako laik... Układ pomieszczeń jest nieciekawy, możę wysuniesz garaż przed bryłe budynku ... może powieksz okna... "Odchodz" troche ta bryle, bo wyglada na bardzo ciezka. A skoro prosisz o komentarze i opinie na temat projektu, to musisz sie z nimi pogodzić bez wzgledu na ich rodzaj. Przyjmij to po prostu na klate. Jeśli nie podobają ci się komentarze... po co o nie prosisz? Trzeba było założyć dziennik, napisać, że budujesz to i to i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts