imrahil 07.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 masz obliczone zapotrzebowanie na ciepło, a nie wiesz jak będziesz mieć ograniczone mostki termiczne od gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellost 08.02.2013 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 One już są "zwertyalizowane", jeśli masz na myśli, że powinny być wysokie. Wyższe nie mogą być, bo przeszkadza sufit. W dół wydłużać nie chcę. Otrzymałem obliczenia projektowanego zapotrzebowania na energię: CO: 9kWh/m2 CWU: 9 kWh/m2 pytałeś o opinię, to jej udzieliłem.sapienti sat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 08.02.2013 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 masz obliczone zapotrzebowanie na ciepło, a nie wiesz jak będziesz mieć ograniczone mostki termiczne od gruntu? Ja wiem, nawet będzie w tym miejscu mostek ujemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.02.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 maciej - co sie stalo z Twoimi wpisami ? w J-J-ta się bawisz? jeszcze nie wybudowałeś a już kasujesz posty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 11.02.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 maciej - co sie stalo z Twoimi wpisami ? w J-J-ta się bawisz? jeszcze nie wybudowałeś a już kasujesz posty ? A bo miałem dość krytyki Zaglądałem tu jak na demotywatory.pl Póki co załatwiam formalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 No więc wątek do skasowania, bo sensu już w nim odnaleźć nie można... Następnym razem nie proś o uwagi (a przynajmniej zastrzeż, że bez krytycznych ) Mimo wszystko powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.02.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 No więc wątek do skasowania, bo sensu już w nim odnaleźć nie można... Następnym razem nie proś o uwagi (a przynajmniej zastrzeż, że bez krytycznych ) Mimo wszystko powodzenia! Jako doping podpowiem,że z takimi poglądami na budowę domu pasywnego to uwag krytycznych będzie tutaj sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.02.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 A bo miałem dość krytyki Zaglądałem tu jak na demotywatory.pl Póki co załatwiam formalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 12.02.2013 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 No więc wątek do skasowania, bo sensu już w nim odnaleźć nie można... Następnym razem nie proś o uwagi (a przynajmniej zastrzeż, że bez krytycznych ) Mimo wszystko powodzenia! Hm... Nie no spoko. Pewnie też wypadałoby przedstawić założenia przed poproszeniem o krytykę A tak każdy przykładał projekt do swoich potrzeb i wyobrażeń. Generalnie ta fala krytyki sprawiła, że wprowadziłem zmiany, o których wcześniej myślałem, ale nie miałem motywacji wprowadzić, ograniczając się tylko do kwestii energetycznych. Swoją drogą myślałem, że już tu nikt nie zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.02.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Hm... Nie no spoko..... Swoją drogą myślałem, że już tu nikt nie zagląda Maile przychodzą to zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 13.02.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Maile przychodzą to zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 13.02.2013 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) . Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 13.02.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 maciejzi - takie listwy istnieją, są nawet całkiem popularne. Nie ze styropianu (nie nadaje się, uwierz mi na słowo), a ze styroduru. Są produkowane w różnych wysokościach i profilach. Można je malować - oryginalnie są białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 13.02.2013 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 maciejzi - takie listwy istnieją, są nawet całkiem popularne. Nie ze styropianu (nie nadaje się, uwierz mi na słowo), a ze styroduru. Są produkowane w różnych wysokościach i profilach. Można je malować - oryginalnie są białe. Tak, ale są chyba zbyt wąskie i niskie jak na element ociepleniowy, no i PUR ma lepszy współczynnik U... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.02.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Tak się zastanawiam, jak by wyglądało pomieszczenie z takimi "krawężnikami" wzdłuż ścian, bo to jednak dość duże musi być. inna sprawa to ustawienie mebli pod ścianą- raczej sporo cm od niej? Jaki zysk otrzymamy robiąc takie coś?Tak z ciekawości- jakim programem robisz te symulacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 13.02.2013 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Tak się zastanawiam, jak by wyglądało pomieszczenie z takimi "krawężnikami" wzdłuż ścian, bo to jednak dość duże musi być. inna sprawa to ustawienie mebli pod ścianą- raczej sporo cm od niej? Jaki zysk otrzymamy robiąc takie coś? Tak z ciekawości- jakim programem robisz te symulacje? Program Therm. Nie mam pomysłu na inny sposób eliminacji mostka termicznego do gruntu. Amerykanie lubią takie spore listwy, a nawet większe: http://www.matotmouldings.com/gallery.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 13.02.2013 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Program Therm. Nie mam pomysłu na inny sposób eliminacji mostka termicznego do gruntu. Amerykanie lubią takie spore listwy, a nawet większe: http://www.matotmouldings.com/gallery.html Wymiary tej listwy mogą wynosić minimalnie 3cm szerokości x 30 cm wysokości. Listwa przypodłogowa 3x30cm pomalowana na biało nie powinna wadzić. Sporo pianki PUR trzeba też włożyć pod wylewkę. Jeśli zastosować boazerię przy podłodze o wysokości 70cm i grubości 4cm, to łączny koszt byłby o połowę mniejszy. Co ciekawe, w przypadku płyty fundamentowej także występuje mostek termiczny, ale o wartości jedynie 60% mostka termicznego fundamentów na ławach. Czy jest jakiś lepszy sposób wyeliminowania mostka do gruntu? Jeśli ktoś zna, proszę o podzielenie się Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Wymyśliłem zastosowanie grubej listwy przypodłogowej... z pianki PUR. Piankę można pomalować, wygładzić, powinna wyglądać podobnie do malowanego drewna. Błędne rozważania,takie listwy nie odcinają strat ciepła do gruntu przez ściany a nawet nie ograniczają ich. Koszt dodatkowych materiałów do eliminacji mostka ok. 2000 zł przy długości fundamentów 55mb (36zł/mb). Czy to się kiedykolwiek zwróci, to nawet nie chcę liczyć...Chcesz budować dom pasywny a w takim każda uratowana kWh jest na wagę złota. Co ciekawe, w przypadku płyty fundamentowej także występuje mostek termiczny, ale o wartości jedynie 60% mostka termicznego fundamentów na ławach. Nie jest to prawdą. Czy jest jakiś lepszy sposób wyeliminowania mostka do gruntu? Jeśli ktoś zna, proszę o podzielenie się Płyta fundamentowa,szkło piankowe,isomur,bloczki zasypywane perlitem,te rozwiązania pozwalają całkowicie na odcięcie ścian od gruntu. Zacznij jednak dokładniej studiować zasady budowy domu pasywnego... Na forum jest tego dużo,wystarczą chęci i czas Edytowane 14 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 14.02.2013 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) isomur - sprawdza się w przypadku Silki, ale nie betonu komórkowego, ponieważ ma podobne parametry przewodzenia w pionie co beton komórkowy bloczki zasypywane perlitem - niestety w kierunku pionowym mają parametry podobne do betonu komórkowego, więc nie stanowiłyby odcięcia mostka (natomiast odcięłyby mostek w przypadku innych materiałów takich jak pustaki ceramiczne lub silikaty) Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 14.02.2013 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Szkło piankowe - po pobieżnym sprawdzeniu przypomniałem sobie, dlaczego wcześniej odrzuciłem ten materiał: 1. po pierwsze jest to materiał b. drogi, mało ekonomiczny 2. po drugie dość słaby i kruchy, bardziej kruchy niż najsłabszy beton komórkowy, a wstawić go trzeba w miejscu, w którym kumulują się naprężenia konstrukcji3. rzadko się go stosuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts