Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przytulny i nowoczesny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

One już są "zwertyalizowane", jeśli masz na myśli, że powinny być wysokie. Wyższe nie mogą być, bo przeszkadza sufit. W dół wydłużać nie chcę.

Otrzymałem obliczenia projektowanego zapotrzebowania na energię:

CO: 9kWh/m2

CWU: 9 kWh/m2

pytałeś o opinię, to jej udzieliłem.sapienti sat

Gość Arturo72
No więc wątek do skasowania, bo sensu już w nim odnaleźć nie można...

Następnym razem nie proś o uwagi (a przynajmniej zastrzeż, że bez krytycznych :) )

Mimo wszystko powodzenia!

Jako doping podpowiem,że z takimi poglądami na budowę domu pasywnego to uwag krytycznych będzie tutaj sporo ;)

No więc wątek do skasowania, bo sensu już w nim odnaleźć nie można...

Następnym razem nie proś o uwagi (a przynajmniej zastrzeż, że bez krytycznych :) )

Mimo wszystko powodzenia!

Hm... Nie no spoko. Pewnie też wypadałoby przedstawić założenia przed poproszeniem o krytykę :-) A tak każdy przykładał projekt do swoich potrzeb i wyobrażeń. Generalnie ta fala krytyki sprawiła, że wprowadziłem zmiany, o których wcześniej myślałem, ale nie miałem motywacji wprowadzić, ograniczając się tylko do kwestii energetycznych.

Swoją drogą myślałem, że już tu nikt nie zagląda :-)

maciejzi - takie listwy istnieją, są nawet całkiem popularne. Nie ze styropianu (nie nadaje się, uwierz mi na słowo), a ze styroduru. Są produkowane w różnych wysokościach i profilach. Można je malować - oryginalnie są białe.

Tak, ale są chyba zbyt wąskie i niskie jak na element ociepleniowy, no i PUR ma lepszy współczynnik U...

Tak się zastanawiam, jak by wyglądało pomieszczenie z takimi "krawężnikami" wzdłuż ścian, bo to jednak dość duże musi być.

inna sprawa to ustawienie mebli pod ścianą- raczej sporo cm od niej? Jaki zysk otrzymamy robiąc takie coś?

Tak z ciekawości- jakim programem robisz te symulacje?

Tak się zastanawiam, jak by wyglądało pomieszczenie z takimi "krawężnikami" wzdłuż ścian, bo to jednak dość duże musi być.

inna sprawa to ustawienie mebli pod ścianą- raczej sporo cm od niej? Jaki zysk otrzymamy robiąc takie coś?

Tak z ciekawości- jakim programem robisz te symulacje?

Program Therm.

Nie mam pomysłu na inny sposób eliminacji mostka termicznego do gruntu.

Amerykanie lubią takie spore listwy, a nawet większe:

http://www.matotmouldings.com/gallery.html

Program Therm.

Nie mam pomysłu na inny sposób eliminacji mostka termicznego do gruntu.

Amerykanie lubią takie spore listwy, a nawet większe:

http://www.matotmouldings.com/gallery.html

Wymiary tej listwy mogą wynosić minimalnie 3cm szerokości x 30 cm wysokości. Listwa przypodłogowa 3x30cm pomalowana na biało nie powinna wadzić.

Sporo pianki PUR trzeba też włożyć pod wylewkę. Jeśli zastosować boazerię przy podłodze o wysokości 70cm i grubości 4cm, to łączny koszt byłby o połowę mniejszy.

Co ciekawe, w przypadku płyty fundamentowej także występuje mostek termiczny, ale o wartości jedynie 60% mostka termicznego fundamentów na ławach.

Czy jest jakiś lepszy sposób wyeliminowania mostka do gruntu? Jeśli ktoś zna, proszę o podzielenie się :-)

Edytowane przez maciejzi

Gość Arturo72
Wymyśliłem zastosowanie grubej listwy przypodłogowej... z pianki PUR. Piankę można pomalować, wygładzić, powinna wyglądać podobnie do malowanego drewna.

Błędne rozważania,takie listwy nie odcinają strat ciepła do gruntu przez ściany a nawet nie ograniczają ich.

Koszt dodatkowych materiałów do eliminacji mostka ok. 2000 zł przy długości fundamentów 55mb (36zł/mb). Czy to się kiedykolwiek zwróci, to nawet nie chcę liczyć...
Chcesz budować dom pasywny a w takim każda uratowana kWh jest na wagę złota.

Co ciekawe, w przypadku płyty fundamentowej także występuje mostek termiczny, ale o wartości jedynie 60% mostka termicznego fundamentów na ławach.

Nie jest to prawdą.

Czy jest jakiś lepszy sposób wyeliminowania mostka do gruntu? Jeśli ktoś zna, proszę o podzielenie się :-)
Płyta fundamentowa,szkło piankowe,isomur,bloczki zasypywane perlitem,te rozwiązania pozwalają całkowicie na odcięcie ścian od gruntu.

Zacznij jednak dokładniej studiować zasady budowy domu pasywnego...

Na forum jest tego dużo,wystarczą chęci i czas ;)

Edytowane przez Arturo72

isomur - sprawdza się w przypadku Silki, ale nie betonu komórkowego, ponieważ ma podobne parametry przewodzenia w pionie co beton komórkowy

bloczki zasypywane perlitem - niestety w kierunku pionowym mają parametry podobne do betonu komórkowego, więc nie stanowiłyby odcięcia mostka (natomiast odcięłyby mostek w przypadku innych materiałów takich jak pustaki ceramiczne lub silikaty)

Edytowane przez maciejzi

Szkło piankowe - po pobieżnym sprawdzeniu przypomniałem sobie, dlaczego wcześniej odrzuciłem ten materiał:

1. po pierwsze jest to materiał b. drogi, mało ekonomiczny

2. po drugie dość słaby i kruchy, bardziej kruchy niż najsłabszy beton komórkowy, a wstawić go trzeba w miejscu, w którym kumulują się naprężenia konstrukcji

3. rzadko się go stosuje