Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przytulny i nowoczesny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Akurat to co pokazałeś to sztukaterie i kasetony drewniane dla ozdoby. Do nowoczesnego to pasuje, jak "pięść do nosa" ;-)

No i czy to eliminuje mostki? Śmiem wątpić, że w stopniu wartym pieniędzy wydanych na takie elementy.

Myślę, że panele drewniane pierwotnie były montowane nie tylko dla ozdoby.

Masz lepszy pomysł na eliminację mostka do gruntu?

Myślę, że panele drewniane pierwotnie były montowane nie tylko dla ozdoby.

Masz lepszy pomysł na eliminację mostka do gruntu?

Pomyśl, czy ktoś w XIX wieku myślał o mostkach termicznych? Budowano takie kasetony w pałacach dla ozdoby. Proste pytanie- czy na piętrze też eliminuje mostek- pałace, dworki nie są parterowe.

Pytałem wcześniej jaki zysk będzie z zastosowania takiego panela, listwy?

Czy boazeria pasuje do nowoczesnego, podobnie jak ww kasetony i sztukaterie?

Pomyśl, czy ktoś w XIX wieku myślał o mostkach termicznych? Budowano takie kasetony w pałacach dla ozdoby. Proste pytanie- czy na piętrze też eliminuje mostek- pałace, dworki nie są parterowe.

Pytałem wcześniej jaki zysk będzie z zastosowania takiego panela, listwy?

Czy boazeria pasuje do nowoczesnego, podobnie jak ww kasetony i sztukaterie?

Na piętrze i nad schodami też jest najzimniejsza ściana. Może nie znali pojęcia "mostek termiczny", ale łatwo poczuć, nawet dłonią, gdzie ściana jest zimna. W tym samym celu wieszało się np. dywany nad łóżkiem. Dość prymitywne, ale ocieplało.

Czy pasuje do nowoczesnego wnętrza? Spójrz na wizualizację prostej listwy w moim poprzednim poście, moim zdaniem wygląda całkiem nieźle.

Zysk jest taki że eliminuje mostek do fundamentu z poziomu Psi=0,0663 W/mK do 0,01W/mK, a to już jest zgodne z wymogiem dla dopłat do domów energooszczędnych.

Kiedy to się zwróci? Nie potrafię tego przewidzieć. Należy pamiętać że do gruntu przenika tylko 0,6 energii w porównaniu do przenikania do powietrza. Gdyby nie dopłata pewnie w ogóle bym sobie tym głowy nie zajmował. No ale wtedy dom nie byłby w pełni pasywny.

Sprawdziłem - mój telewizor pobiera 360W, więc będzie najcieplejszym grzejnikiem w salonie. Starczy do ogrzania połowy parteru.

Oglądaj 2x więcej- ogrzeje cały ;-)

U mnie w pokoju gdzie stoi komp( ok. 170W poboru) odczuwa się wyraźnie wyższą temperaturę.. ale potem za prąd trzeba zapłacić ;-(

A w tym tygodniu się okaże, jak będzie wyglądać moja instalacja grzewcza. Zdałem się na architekta i projektantów.

Witam, cieszę się, że założyłeś swój dziennik. Chętnie poczytam.

Odnośnie projektantów to obstawiam WM z rekuperacją oraz PC ( bo tylko to pasuje do pasywnego :bash: )

Jeżeli myślisz o dopłatach to powietrzna PC odpada.

Trzymam kciuki i pozdrawiam

zastanów się czy inwestowanie w pompę ciepła przy domu pasywnym,jeżeli faktycznie taki uda się wybudować, ma sens, przy małym zużyciu energii do ogrzewania zwrot kosztów zakupu pompy ciepła będzie długi, może warto zainwestować np. w grzanie prądem, taniej na etapie realizacji, ale no niestety drożej na etapie użytkowania, ale proste obliczenia wykażą jak długo tańsza realizacja + droższe użytkowanie wyrówna się z inwestycją w pompę ciepła.

• 2 weeks później...

Cześć maciejzi.

Dobrze że piszesz dziennik swojej budowy. Na pewno wielu podobnych tobie forumowiczów w jakis sposób z niego skorzysta.

Ja zacząłem czerpać wiedzę z internetu dopiero przy budowie mojego trzeciego domu:bash:. Gdybym wcześniej się zalogował... .

Ale nie ulegaj złudzeniom. Ta wiedza jest głęboko ukryta.

Trzeba nabrać dystansu, umieć odsiać "ziarno od plew".

Ale swoją drogą koniecznie (nie będąc budowlańcem, złotą rączką, umysłem ścisłym [ ty chyba nim jesteś. ja nie ] ) trzeba byc pokornym.

Też chciałem zaprojektowac swój trzeci dom. Po zarysowaniu kilkudziesięciu kartek formatu A2 z obrysem domu, stwierdiłem że słabo mi to wychodzi.

Pomógł mi architekt, znajomy, o którym nawet nie pomyślałem. Żona mi przypomniała...:).

Po jakimś czasie, rozmowach, rekonesansie, miałem plan o jakim nie śniłem. Prosty, przejrzysty, oczywisty dla wszystkich. Ja na to nie wpadłem:(.

Też miałem mnóstwo pomysłów. Jakie one były... tylko ja wiem.

Nie przejmuj się negatywnymi opiniami i nie reaguj na nie. To nic nie da.

Po jakimś czasie będziesz wiedział kogo brać na poważnie, a kogo ignorować.

FM może pomóc zwrócić uwagę na aspekty, których wcześniej nie zauważałeś.

Nie wykasowuj swoich postów. Takie zachowanie tylko cię uniewiarygadnia.

Dziś nie mogę spać, stąd blablabla.

Teraz w temacie: pompa ciepła do pasywnego domu to przewartościowanie nakładów, do komfortu użytkowania domu mieszkalnego.

Powodzenia.

Edytowane przez twaro

co do mocy pompy ciepła, to nie ufaj żonie tylko obliczeniom, pompa nie powinna być przewymiarowana, ponieważ będzie się za często załączać, a to skraca jej żywotność i zwiększa koszt użytkowania, pompy wręcz doradza się montować "niedowymiarowane". Za duża to jeszcze jakoś przejdzie jak masz bufor cieplny np. w postaci zbiornika wody, ale podchodziłbym do tego jednak sceptycznie. Dolne źródło musi być dobrane też odpowiednio do mocy pompy.