gicho 20.01.2013 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Witam, planuję powiększenie domu o 50 cm z każdej strony. Czyli metr na szerokości i metr na długości.W związku z tym ile podwyższyć wysokość parteru, wysokość piętra oraz dachu aby były zachowane proporcje i domek wyglądał ładnie:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.01.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 brak danych. Rzuty, elewacje. Twoje pytanie to żart chyba. Będziesz burzył do ścian konstrukcyjnych parteru żeby powiększyć dom/ Lepeij zburz całkiem i postaw nowy. Nie widzę potrzeby podnoszenia wysokości kondygnacji. To absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 20.01.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 nie zrozumieliśmy się, jestem na etapie projektu. Mam wybrany projekt z tzw. gotowców ale chcę go powiększyć. Podobają mi się w nim proporcje i pragnę je zachować. brak danych. Rzuty, elewacje. Twoje pytanie to żart chyba. Będziesz burzył do ścian konstrukcyjnych parteru żeby powiększyć dom/ Lepeij zburz całkiem i postaw nowy. Nie widzę potrzeby podnoszenia wysokości kondygnacji. To absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 20.01.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 przy tak małej zmianie 1metr w obu kierunkach, nie ma sensu podnosić kondygnacji, trzeba natomiast zmienić dach (wysokość) i poszerzyć okapy. Dziwie sie troche że ci zależy na tym 1metrze - bo to cie drogo wyniesie (projekt indywidualny, dodatkowy czas, dodatkowe problemy do rozwiązania na etapie budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 20.01.2013 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 dzięki za odp!zależy mi na tym metrze bardzo bo w środku stół mi się nie mieści i wiele innych rzeczy.zależy mi w zasadzie też żeby podnieść budynek minimum o te 20-40 cm co by mogło właśnie nastąpić przy zachowaniu odpowiednich proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 20.01.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Znajdź sobie jakiegoś dobrego architekta to ci doradzi co i jak powiększyć i zmienić. Na FM nikt nie umie wróżyć z fusów i nie doradzi Ci bez rzutów i widoków elewacji przynajmniej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 20.01.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 to jest projekt który chcę powiększać http://www.dobredomy.pl/projekt/amazonkaIII Znajdź sobie jakiegoś dobrego architekta to ci doradzi co i jak powiększyć i zmienić. Na FM nikt nie umie wróżyć z fusów i nie doradzi Ci bez rzutów i widoków elewacji przynajmniej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 20.01.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 osobiście szukałbym poprostu większego projektu skoro ten jest za mały... ja wiem że to niewinne 50cm i z drugiej... ale jak zaczniesz robić projekt indywidualny (bo jeśli zmiany są w wielkosci scian zew. - nie opłaca sie adaptować typowego tylko robi sie nowy...) to bedzie coś w stylu "a może by tak jeszcze...?" i dojdzie ci tych zmian całkiem sporo. Z kolei jak dostaniesz zgode i jakiś architekt zgodzi sie na adaptcje pod szerszy i dluzszy dom - to dla mnie totolotek -niby nie duża zmiana a zaczną sie problemy do rozwiązania już na budowie - i tutaj kwestia ekipy/ekip na jaką trafisz oraz typów tych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 20.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 to jest projekt który chcę powiększać http://www.dobredomy.pl/projekt/amazonkaIII Jak będziesz chciał poszerzyć i wydłużyć ten dom o metr, to będziesz musiał również go trochę podwyższyć, aby zachować kąt dachu i zachować tak ważne dla Ciebie proporcje. Ja jak pokazałem mojemu architektowi projekt domu gotowego i powiedziałem co chciałbym w nim zmienić, to mój architekt powiedział, że on woli taki projekt narysować od początku do końca sam, bo każda zmiana, z pozoru nawet niewielka może powodować zmianę i konieczność przeliczania konstrukcji. I tak też zrobiłem czyli zdecydowałem się na projekt indywidualny. Do adaptacji projektu gotowego i tak będziesz potrzebował architekta, nawet jak nic w nim nie zmieniasz. Dlatego radzę Ci jeżeli jeszcze nie masz to znajdź jakiegoś architekta i powiedz mu o co Tobie chodzi, a wtedy podejmiesz decyzję czy mieniasz gotowca czy robisz indywidualny projekt do początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gicho 20.01.2013 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ok, tak zrobię jak mówicie, dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 20.01.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Kliknij sobie w ten link i zobacz na dole masz "podobne projekty", drugi od brzegu jest trochę większy. Poszukaj trochę dłużej a na pewno znajdziesz projekt odpowiedniej wielkości. Łatwiej przesunąć wewnątrz ściany działowe niż powiększać w ten sposób dom. Ja tylko poszerzyłam dom z jednej strony o 60 cm i wiem, że niesie to ze sobą sporo zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.01.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Co tu za banialuki opowiadacie o tych trudnościach... W Simsach to przecież tak łatwo wychodzi poszerzanie czy dodawanie 1 pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts