Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powiększanie domu - jak zachować proporcje

gicho

Recommended Posts

nie zrozumieliśmy się,

jestem na etapie projektu. Mam wybrany projekt z tzw. gotowców ale chcę go powiększyć. Podobają mi się w nim proporcje i pragnę je zachować.

brak danych. Rzuty, elewacje.

Twoje pytanie to żart chyba. Będziesz burzył do ścian konstrukcyjnych parteru żeby powiększyć dom/ Lepeij zburz całkiem i postaw nowy.

Nie widzę potrzeby podnoszenia wysokości kondygnacji. To absurd.

przy tak małej zmianie 1metr w obu kierunkach, nie ma sensu podnosić kondygnacji, trzeba natomiast zmienić dach (wysokość) i poszerzyć okapy.

Dziwie sie troche że ci zależy na tym 1metrze :) - bo to cie drogo wyniesie (projekt indywidualny, dodatkowy czas, dodatkowe problemy do rozwiązania na etapie budowy)

osobiście szukałbym poprostu większego projektu skoro ten jest za mały... ja wiem że to niewinne 50cm i z drugiej... ale jak zaczniesz robić projekt indywidualny (bo jeśli zmiany są w wielkosci scian zew. - nie opłaca sie adaptować typowego tylko robi sie nowy...) to bedzie coś w stylu "a może by tak jeszcze...?" i dojdzie ci tych zmian całkiem sporo. Z kolei jak dostaniesz zgode i jakiś architekt zgodzi sie na adaptcje pod szerszy i dluzszy dom - to dla mnie totolotek -niby nie duża zmiana a zaczną sie problemy do rozwiązania już na budowie - i tutaj kwestia ekipy/ekip na jaką trafisz oraz typów tych problemów.

to jest projekt który chcę powiększać

http://www.dobredomy.pl/projekt/amazonkaIII

Jak będziesz chciał poszerzyć i wydłużyć ten dom o metr, to będziesz musiał również go trochę podwyższyć, aby zachować kąt dachu i zachować tak ważne dla Ciebie proporcje. Ja jak pokazałem mojemu architektowi projekt domu gotowego i powiedziałem co chciałbym w nim zmienić, to mój architekt powiedział, że on woli taki projekt narysować od początku do końca sam, bo każda zmiana, z pozoru nawet niewielka może powodować zmianę i konieczność przeliczania konstrukcji. I tak też zrobiłem czyli zdecydowałem się na projekt indywidualny. Do adaptacji projektu gotowego i tak będziesz potrzebował architekta, nawet jak nic w nim nie zmieniasz. Dlatego radzę Ci jeżeli jeszcze nie masz to znajdź jakiegoś architekta i powiedz mu o co Tobie chodzi, a wtedy podejmiesz decyzję czy mieniasz gotowca czy robisz indywidualny projekt do początku.

Kliknij sobie w ten link i zobacz na dole masz "podobne projekty", drugi od brzegu jest trochę większy.

Poszukaj trochę dłużej a na pewno znajdziesz projekt odpowiedniej wielkości. Łatwiej przesunąć wewnątrz ściany działowe niż powiększać w ten sposób dom. Ja tylko poszerzyłam dom z jednej strony o 60 cm i wiem, że niesie to ze sobą sporo zmian.