Crisiano 20.01.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jestem ciekawy na ile obliczenia OZC pokrywaja sie z rzeczywistoscia. Czy moze wypowiedziec sie ktos kto uzytkuje dom kilka lat i ma porownanie co bylo na papierze a jak jest w rzeczywistosci i czy parametry nie zmieniaja sie w czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 20.01.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 również jestem ciekaw, mam zrobionne profesjonalne OZC i ciekaw jestem na ile to się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.01.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 wybudujecie zgodnie z założeniami OZC to się sprawdzi. Popełnicie mniej lub więcej błędów, będzie odrobinę gorzej lub gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Jestem ciekawy na ile obliczenia OZC pokrywaja sie z rzeczywistoscia. Czy moze wypowiedziec sie ktos kto uzytkuje dom kilka lat i ma porownanie co bylo na papierze a jak jest w rzeczywistosci i czy parametry nie zmieniaja sie w czasie? Takie porównanie jest ważne dla sprawdzenia poprawności obliczen ozc, ale czy inwestor może mieć pewność ze te obliczenia wykonane kilka lat temu były wykonane dokładnie, rzetelnie i za pomocą najnowszego dostęponego oprogramowania uwzgledniającego aktualny stan wiedzy w tej dziedzinie. Moim zdaniem warto jezeli ktoś chce takich porównań trzeba zrobić teraz takie obliczenia które uwzględnią faktyczny stan budynku pod wzgledem termoizolacji i wtedy mozna porównać. W zasadzie ozc wypłyneło przy okazji wprowadenia certyfikatów energetycznych, wczesniej takie obliczenia dotyczyły prawie wyłacznie budynków do premii termomodernizacyjnej lub nowych duzych obiektów, budynki mieszkalne miały bardzo rzadko takie obliczenia wykonywane. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 20.01.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 również jestem ciekaw, mam zrobionne profesjonalne OZC i ciekaw jestem na ile to się sprawdza. Profesjonalnie to subiektywne odczucie. Na innym wątku właśnie wyszedł problem OZC pewnie z 40% błędnego... Druga sprawa to poprawne wykonanie obiektu i instalacji. Jak od początku do końca wszystko jest ok, to błąd będzie na pewno poniżej 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.01.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ciekaw jestem, który profesjonalista obliczający OZC weźmie na klatę błąd powyżej 10%. Jak na razie liczy to osoba, która nie bierze za to żadnej odpowiedzialności. Więc po trochu jest to sztuka dla sztuki. Policzy zazwyczaj zbyt optymistycznie, a inwestor zachwycony jak mu wspaniale doradzono i domek będzie ogrzewany, jak już ktoś pisał na FM, pierdnięciem.Ciekawie byłoby gdyby taka osoba brała za swe wyliczenia odpowiedzialność materialną.Oczywiście zaraz okazałoby się to niemożliwe bo:- były błędy wykonawcze,- inwestor złośliwie utrzymywał zbyt wysoką temperaturę,- zamiast ćwiczyć 8 godzin dziennie z rodziną w pokojach to albo chociaż tłuc wypasione gry to złośliwie siedzieli bez ruchu czytając książki,- zima tego roku była wyjątkowo mroźna,itd.,itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.01.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 jo, albo miał bić żonę, a nie bił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 20.01.2013 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Tak jak piszecie, wynik zalezy od umiejetnosci wyliczajacego, a na dodatek od jakosci wykonania prac budowlanych. Takze jakby nie bylo jest to duza niewiadoma.A czy dom w czasie uzytkowania nie bedzie pogarszal swoich parametrow z roku na rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Ciekaw jestem, który profesjonalista obliczający OZC weźmie na klatę błąd powyżej 10%. Jak na razie liczy to osoba, która nie bierze za to żadnej odpowiedzialności. Więc po trochu jest to sztuka dla sztuki. Policzy zazwyczaj zbyt optymistycznie, a inwestor zachwycony jak mu wspaniale doradzono i domek będzie ogrzewany, jak już ktoś pisał na FM, pierdnięciem. Ciekawie byłoby gdyby taka osoba brała za swe wyliczenia odpowiedzialność materialną. Oczywiście zaraz okazałoby się to niemożliwe bo: - były błędy wykonawcze, - inwestor złośliwie utrzymywał zbyt wysoką temperaturę, - zamiast ćwiczyć 8 godzin dziennie z rodziną w pokojach to albo chociaż tłuc wypasione gry to złośliwie siedzieli bez ruchu czytając książki, - zima tego roku była wyjątkowo mroźna, itd.,itd. Oczywiście audytor ma przewidzieć wszystko, odpowiadać za zimę stulecia, podwyższanie temp wewnetrznych powyżej załozonych do obliczeń, ma po prostu być wszechwiedzącym, przewidującym wszystkie mozliwe odchyłki od warunków brzegowych przyjetych do obliczeń. Takie podejście do sprawy świadczy jedynie o całkowitej nieznajomości tej materii przez autora postu. A czy takie liczenie to sztuka dla sztuki można zapytać maluxa20, R&K. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 20.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 A czy takie liczenie to sztuka dla sztuki można zapytać maluxa20, R&K. no i mam nadzieję że mnie też!!!! na razie wydaje się że jest ok!, bo musiałem kupić mniejszą "kozę" bo przy wcześniejszej nie dało się wysiedzieć. teraz na czas remontu mam takie coś małego z castoramy za 196zł (4,5kw) i palimy w tym tylko po 8godz dziennie a temperatura - (parter-15st - poddasze 13st..... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jaki jest założony błąd w obliczeniach OZC? Przecież jest jakieś przewymiarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 no i mam nadzieję że mnie też!!!! na razie wydaje się że jest ok!, bo musiałem kupić mniejszą "kozę" bo przy wcześniejszej nie dało się wysiedzieć. teraz na czas remontu mam takie coś małego z castoramy za 196zł (4,5kw) i palimy w tym tylko po 8godz dziennie a temperatura - (parter-15st - poddasze 13st..... 0 Przepraszam zapomniałem, wspomniałem tylko o tych którzy się już wprowadzili, nie znam harmonogramu dalszych wprowadzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jaki jest założony błąd w obliczeniach OZC? Przecież jest jakieś przewymiarowanie. Nie ma załozonego błedu, najwieksze odchyłki wiąża sie ze stratami na wentylację. Normy są dość wysrubowane, a w zimie wymiana realna jest dużo mniejsza. Ja te nadwyżki traktuję jako kompensację błedów i niedoróbek budowlanych związanych z termoizolacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.01.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ile to może być %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ile to może być %? Nie ma to prawidłowej odpowiedzi, jest to uzaleznione od rzeczywistej wymiany i rodzaju ewentualnych błedów wykonawczych. Z mojej praktyki wynika ze moze to byc 10-15 % na plus. Oczywiście ozc musi byc wykonane dokłądnie i rzetelnie a temp wentrzne powinny się zgadzac z założonymi. Musi być zgodność z parametrami obliczeniowymi, oraz co bardzo istotne dom ma mieć przynajmniej 2 a najlepiej 3 i wiecej sezon grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 20.01.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 A czy wykonujac OZC jest sprawdzana tez kondensacja pary czy sa to odrebne obliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 A czy wykonujac OZC jest sprawdzana tez kondensacja pary czy sa to odrebne obliczenia? Nie, to odrębne obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.01.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) OZC: 28 kWh/m2*rokpraktyka za 2011/2012: 34 kWh/m2*rok co daje rozbieżność:- procentową: 21%- ilościową: 660 kWh/rok- kosztową: 191 zł/rok (0,29 zł/kWh) Edytowane 28 Lutego 2013 przez budowlany_laik zmiana 'blad' na 'rozbieznosc' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.01.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 OZC: 28 kWh/m2*rok praktyka za 2011/2012: 34 kWh/m2*rok co daje błąd: - procentowy: 21% - ilościowy: 660 kWh/rok - kosztowy: 191 zł/rok (0,29 zł/kWh) Który sezon grzewczy ?, jezeli pierwszy porównanie nie miarodajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.01.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 2011/2012 to był 1. sezon. W tym sezonie (drugim) mam zużycie o parę procent wyższe - utrzymuję wewnątrz nieznacznie większą temperaturę, a temperatury na zewnątrz są niższe niż rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts