Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC i rzeczywiostosc - domy uzytkowane

Recommended Posts

budowlany laik: wszelkie wyliczenia powinno się traktować jako rząd wielkości plus - minus. Ktoś słusznie zauważył, że tak naprawdę przyjmuje się założenia, że takie a nie inne jest typowa temperatura, że tyle razy otwiera się drzwi i je zamyka, wyjeżdża auto z garażu, jak się śpi to obniża temperaturę i tak dalej.

To jest trochę tak jak zużycie jakiegoś materiału liczone w kg na przysłowiowy m2. Podaje się rząd wielkości, określając jedynie warunki brzegowe, których osiągnięcie sprawi, że sprawa jest spartolona.

Laik budowlany: a dla jakiej średniej temperatury było to liczone i przy okazji wiesz co to jest średnia statystyczna? Jeżeli temperatura waha się na zewnątrz od -2 do - 5 C w nocy - 10, będzie oznaczało, że średnia to circa 3-4 na minusie. A nagłe ocieplenia i ochłodzenia do - 20? Średnia też wyjedzie...

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobiłeś wszystko zgodnie z projektem? I z założeniami jak w OZC? Czy OZC robiłeś sam czy komuś zleciłeś?

Taki błąd jest znaczący.

OZC: 28 kWh/m2*rok

praktyka za 2011/2012: 34 kWh/m2*rok

co daje błąd:

- procentowy: 21%

- ilościowy: 660 kWh/rok

- kosztowy: 191 zł/rok (0,29 zł/kWh)

Rozbieżność 21% daje 191 zł/rok. Może 21% to niemało, ale już 191 zł rocznie dla wszystkich budujących dom za 200, 300, 500, 1000 tys. zł - to nie jest raczej spora kwota... Jestem bardzo zadowolony z wyniku w praktyce.

Dom był budowany zgodnie z projektem i OZC (poza np. wsp. lambda dla wełny na poddaszu - jest 0,033, zamiast 0,031 W/mK).

Osobiście uważam, że nie jest możliwe wybudować w 100% zgodnie z założeniami OZC, dlatego też inwestor winien liczyć się z gorszymi wynikami w praktyce wobec teorii. Wątek może powiedzieć o ile.

Czekamy na doświadczenia innych, bo do tej pory tylko ja jako użytkownik pochwaliłem się wynikiem teoretycznym i praktycznym.

Edytowane przez budowlany_laik
zmiana 'blad' na 'rozbieznosc'

2011/2012 to był 1. sezon. W tym sezonie (drugim) mam zużycie o parę procent wyższe - utrzymuję wewnątrz nieznacznie większą temperaturę, a temperatury na zewnątrz są niższe niż rok temu.

Budowlany, dla jakiej temp. wewnatrz masz policzone OZC a jaka temp. utrzymujesz ?

Bo kazdy stopien to roznica niech bedzie 8%, przy tak niewielkim odchyle w liczbie KWh to Ci 1 zle zamontowane okno tyle wygeneruje.

Edit: Jaka masz wentylacje i jaka wymiane utrzymujesz ?

Pozdrawiam

Nie róbcie też z laika jakiegos idioty, który nie wie, ze jak, będzie w domu grzał do wyższej temp niz w założeniach OZC to wyjdzie większe zapotrzebowanie na energię, albo, ze jak mu okno źle zamontują i powstanie jakiś mostek to tez dom pożre więcej, albo, ze jak będzie akurat mroźniejsza zima to tez będzie "drożej", lubi inne równie błyskotliwe zapytania. Mysle, że laik o tym dskonale wie bo większe zyżycie energii go nie przeraża i podchodzi do tego zdroworozsądkowo.

Wychodzi na to, ze OZC nie powinno byc traktowane jako wyrocznia a jedynie jako jakiś punkt odniesienia co do zatosowania materiałów i gruboci/jakoci izolacji. Druga sprawa, to wykonastwo, które jest równie bardzo wazne, przynajmniej na równi z przyjęta technologią, bo co z tego, że wg ozc wyjdzie , że optymalnie będzie ocieplić dom 25cm styro jak wykonastwo zostanie powierzone byle jakiej firmie, która to spartoli i ostateczne wyniki izolacji przegrody będą zupełnie inne niż oczekiwane, a zwłazcza inne niż wychodziły w OZC

Na pewno Laik jest tego swiadomy :) Ale nie podal, jaka utrzymywal temp. co jest to bardzo istotne i w jego przypadku moze byc kluczowe.

Inne kwestie jak pisal Asolt rekompensuje mniejsza wymiana powietrza, i ja to moge poki co potwierdzic:

Mam OZC na ok. 5.5 litra, zuzywam praktycznie tak jak policzone, ale mam golym okiem widoczne mostki (wszystkie parapety zewnetrzne do ocieplenia i pare innych).

Za to wentylacja chodzi na 1/6 wymiany i wychodzi na to, ze wszystko pokrywa co nie wliczone :)

Pozdrawiam

Edytowane przez miloszenko

Wilgotnosc w granicach 25-32 %, z kazdym dniem coraz czesciej jest blizej 25.

Nalezy pamietac, ze to co ja ustawie na reku to tylko czesc wymiany, wszystkie nieszczelnosci domu moga dolozyc i drugie tyle :)

Edit: generalnie straty na wentylacje mam dosc mocno zminimalizowane, w nastepnym domu zminimalizuje tez straty do gruntu robia gurntowy magazyn ciepla, no i troche ciepla ze sloneczka i bedzie pasywniak :p

Pozdrawiam

Edytowane przez miloszenko

Wilgotnosc w granicach 25-32 %, z kazdym dniem coraz czesciej jest blizej 25.

Nalezy pamietac, ze to co ja ustawie na reku to tylko czesc wymiany, wszystkie nieszczelnosci domu moga dolozyc i drugie tyle :)

Edit: generalnie straty na wentylacje mam dosc mocno zminimalizowane, w nastepnym domu zminimalizuje tez straty do gruntu robia gurntowy magazyn ciepla, no i troche ciepla ze sloneczka i bedzie pasywniak :p

Pozdrawiam

Wow!! no to rzeczywiście nie ma co reku podkręcać zimą bo wilgotność bardzo niska.... z tym słońcem to prawda ja mam duże przeszklenia od wschodu i południa i jak świeci to od razu robi się ciepło... tylko że w tym roku tego sloneczka coś mało

• 2 weeks później...

OZC jest liczone dla temp 20C. problem polega na tym, ze w dobrze ocieplonym domu bardzo trudno utrzymać 20C. Wystarczy, że w pomieszczeniu pojawią się 2 osoby i temperatura wędruje do góry.

Jeżeli ja mam ogrzewanie o dużej bezwładności (czyli dużej pojemności cieplnej) to nie jestem w takim przypadku natychmiast zareagować, zmniejszyć je i utrzymać obliczeniowe 20C.

Czyż OZC nie liczy zapotrzebowania w prosty sposób: ogrzewanie z kotła + od ludzi = 20C ?

Z drugiej strony można z ogrzewaniem zejść niżej i ogrzewać chałupę własnym oddechem (do wykonania) ale komfortu cieplnego NIE ma żadnego, mimo, że "złośliwy" termometr ciągle wskazuje prawidłowe obliczeniowe 20C.

bezkrytyczne przyjmowanie OZC to w dużej mierze wielka BZDURA, aczkolwiek można dzięki niemu porównywać różne rozwiązania

Edytowane przez desmear

OZC jest liczone dla temp 20C. problem polega na tym, ze w dobrze ocieplonym domu bardzo trudno utrzymać 20C. Wystarczy, że w pomieszczeniu pojawią się 2 osoby i temperatura wędruje do góry.

Jeżeli ja mam ogrzewanie o dużej bezwładności (czyli dużej pojemności cieplnej)

Przeczysz sam sobie. Skoro swoim ogrzewaniem o dużej bezwładności nie jesteś w stanie szybko podnieść temperatury, pomimo że masz kilka kw do dyspozycji, to dlaczego te dwie osoby dając razem 100 W z hakiem miałyby nagle cokolwiek zmienić?

PS. Zresztą zrób sobie test. Zostaw w pomieszczeniu dwie żarówki 75W i termometr (tak żeby nie promieniowały nań bezpośrednio) i zdaj relację o ile powędrowała temperatura.

Edytowane przez andriuss

Przeczysz sam sobie. Skoro swoim ogrzewaniem o dużej bezwładności nie jesteś w stanie szybko podnieść temperatury, pomimo że masz kilka kw do dyspozycji, to dlaczego te dwie osoby dając razem 100 W z hakiem miałyby nagle cokolwiek zmienić?

mylisz kilka tematów:

1. osoby dysponujące łącznie ponad 100 Watami ogrzewają wyłącznie powietrze, które wcale nie ma dużej pojemności cieplnej

2. system ogrzewania powierzchniowego ma do ogrzania najpierw kilkanaście ton betonu a dopiero potem powietrze - jest różnica, prawda ?

3. w twierdzeniu, że systemem grzewczym nie jestem w stanie szybko zareagować, chodzi mi o to, że jak mi temperatura wzrośnie do 21C to nawet jak wyłączę ogrzewanie, niewiele to da - do wychłodzenia jest wspomniane kilkanaście ton betonu

4. eksperyment z żarówkami mogę przeprowadzać, ale po co? Aktualnie nawet w największy mróz tej zimy czyli -15C ogrzewałem 110m2 łączną mocą 2kW bez problemu utrzymując temp. 21C (kocioł ma mocy minimalnej w trybie 75 min. grzania 15 min. przerwy)

5. w 12 metrowym pokoju mojej małej córki - gdy razem z nią tam przebywam - temperatura wzrasta o 0,5C w przeciągu niecałej godziny

mylisz kilka tematów:

Nie do końca mylę, ale też nie do końca przemyślałem. Teoretycznie mógłbyś mieć masywny dom i ogrzewanie powietrzne zamiast wodnego. Po prostu ciepło niezbędne do podgrzania tej masy zostałoby pobrane z powietrza. Tak więc o ile masz ogólnie masywnie, np. nie tylko podłoga, ale także ściany, strop, które mają temp. niewiele niższą od powietrza, powinny one skutecznie i na bieżąco wchłonąć zyski od ludzi i trzymać temp. powietrza w wąskim zakresie. Także czy dobrze koncypuję, że jedynym akumulatorem u Ciebie jest cieplejsza podłoga?

...Także czy dobrze koncypuję, że jedynym akumulatorem u Ciebie jest cieplejsza podłoga?

na zewnętrznych ścianach mam ogrzewanie ścienne - kilka(naście) "ciepłych" ton. w dodatku odcięta jedna ze skuteczniejszych dróg wychładzania powietrza - powietrze w domu nie ma gdzie oddawać ciepła - ściana jest nieznacznie cieplejsza. podłoga tylko w kuchni i łazience.

na zewnętrznych ścianach mam ogrzewanie ścienne - kilka(naście) "ciepłych" ton. w dodatku odcięta jedna ze skuteczniejszych dróg wychładzania powietrza - powietrze w domu nie ma gdzie oddawać ciepła - ściana jest nieznacznie cieplejsza. podłoga tylko w kuchni i łazience.

Jasne. Bo przypuszczam, że w klasycznym układzie typu cieplejsza podłoga, masywne, zimniejsze od powietrza ściany i strop, a powietrze jako medium przenoszenia ciepła pomiędzy nimi (nie licząc promieniowania) nie dałbyś rady zarejestrować różnicy robionej przez dwie osoby. Mam nadzieję, że przy tym co planuję, to nawet kominek niewiele wskóra.

Podobna sytuacja ma miejsce w dobrze zaizolowanym szkielecie z ogrzewaniem podłogowym jako warstwą akumulacyjną.Na temperaturę w pomieszczeniu ma wpływ ilość przebywających tam osób,czy uruchomienie kominka.Można te efekty zminimalizować ,dając wyloty zużytego powietrza pod sufitem.Przy takim układzie wentylacji ,mierzalna różnica wynikająca z ilości osób jest jedynie w warstwie kilkudziesięciu cm.pod sufitem.Kominek jako źródło bardziej wydajne powoduje wzrost temperatury ale w zakresie 3-4oC,co jest do przyjęcia z uwagi na komfort.

Kominek jako źródło bardziej wydajne powoduje wzrost temperatury ale w zakresie 3-4oC,co jest do przyjęcia z uwagi na komfort.

Aż ciekawość mnie zżera jak to będzie wyglądało w domu ważącym w sumie 400 ton silki i żelbetu, co go planuję. Czy możliwe jest, że kominek na takiej konstrukcji naprawdę nie będzie robił wrażenia.

Aż ciekawość mnie zżera jak to będzie wyglądało w domu ważącym w sumie 400 ton silki i żelbetu, co go planuję. Czy możliwe jest, że kominek na takiej konstrukcji naprawdę nie będzie robił wrażenia.

uważam, że będzie gorąco jak cholera mimo zimnych ścian. powietrze ma małą pojemność cieplną i nie będzie w stanie przekazać takiej ilości ciepła do ścian jaką wyprodukuje kominek.

zwróć uwagę, że wkoło ogniska jest gorąco nawet na mrozie mimo braku ścian !!!