nydar 31.01.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Wokół ogniska jest gorąco od podczerwieni.Przy kominku jest podczerwień i konwekcja powietrza.Przy masie ceramicznego domu ,pojemność cieplna jest tak duża ,że musiałbyś 100kWh dostarczyć aby podgrzać 400ton o jeden stopień.To co najbardziej odczujesz to ciepło w wyniku konwekcji wokół kominka.Powietrza w pomieszczeniu z kominkiem jest kilkadziesiąt kilogramów więc szybko jest nagrzewane.Ale jak dasz odpływ powietrza pod sufitem to temperatura wzrośnie o może 3oC.Mam ściany z samej izolacji które nie akumulują ciepła i nawet 4-ry godziny umiarkowanego palenia nie robią cholernego gorąca. Mam jednak w salonie dwa anemostaty wyciągowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.02.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Błąd 21% daje 191 zł/rok. Może 21% to niemało, ale już 191 zł rocznie dla wszystkich budujących dom za 200, 300, 500, 1000 tys. zł - to nie jest raczej spora kwota... Jestem bardzo zadowolony z wyniku w praktyce. Dom był budowany zgodnie z projektem i OZC (poza np. wsp. lambda dla wełny na poddaszu - jest 0,033, zamiast 0,031 W/mK). Osobiście uważam, że nie jest możliwe wybudować w 100% zgodnie z założeniami OZC, dlatego też inwestor winien liczyć się z gorszymi wynikami w praktyce wobec teorii. Wątek może powiedzieć o ile. Czekamy na doświadczenia innych, bo do tej pory tylko ja jako użytkownik pochwaliłem się wynikiem teoretycznym i praktycznym. ktoś już o tym pisał , wg mnie nie da się wykonać domu w 100% zgodnie z złożeniami i bez błędów , ważne by mieć świadomość ewentualnych błędów, niedoróbek i ich wpływu na końcowe zużycie po co OZC? głównie po to by w prawidłowy sposób dobrać moc ogrzewania w domu/ poszczególnych pomieszczeniach, 2 mniej więcej mieć obraz tego ile kosztować będzie utrzymanie domu - głównie koszty ogrzewania co do 20% rozbieżności w 1 sezonie - nie znając dokładnych liczb B_L też mniej więcej taki poziom zakładam u siebie - przy czym wyliczenia miałem robione dla 20 stopni a utrzymuję 21 , oraz dla wymiany powietrza n=0.4, do tego kilka niedoróbek, jakieś tam niezgodności z OZC ... jeśli przyjmiemy obliczenia normatywne - to na 90% w nich się mieszczę, czyli sezon ok 4600 (obecnie na liczniku 3300), robiłem OZC po to by wiedzieć ile zapłacę za ogrzewanie prądem czy to będzie 1400 czy 1800 za 1 sezon ... jest niczym w kontekście mieszkania w bloku (3x mniejszego) w którym pełny roczny koszt wszelkich rachunków wynosił ok 8,5-9 tyś (1/3 to ogrzewanie) Aż ciekawość mnie zżera jak to będzie wyglądało w domu ważącym w sumie 400 ton silki i żelbetu, co go planuję. Czy możliwe jest, że kominek na takiej konstrukcji naprawdę nie będzie robił wrażenia. dom z silki i zelbetonu wygrzany ze stałą temperaturą przegród bedzie reagował niemal tak samo jak inny , 100kWh z kominka jest niczym ... więc temperatura będzie podnosic się dość szybko uważam, że będzie gorąco jak cholera mimo zimnych ścian. powietrze ma małą pojemność cieplną i nie będzie w stanie przekazać takiej ilości ciepła do ścian jaką wyprodukuje kominek. zwróć uwagę, że wkoło ogniska jest gorąco nawet na mrozie mimo braku ścian !!! jaki zimne ściany !!?!?? Edytowane 3 Lutego 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 nydar: ech.... rzuć okiem na stare domy budowane z kamienia. Ściany mają po grubo ponad pół metra, znam takie co na dzień dobry niemal metr. Zasada jest prosta. Całą sztuka to wysuszyć te ściany, sprawić, że pochłoną one tyle ciepła by nie były "wilgotne", "mokre". Potem będą zachowywały się jak wielki piec na energię. Latem - jest chłodno, bowiem pochłaniając ogromną ilość ciepła od słońca, oddają ją znacznie wolniej, niż zabierają. Efekt: wrażenie chłodu. W ziemie, to nagromadzone ciepło jest oddawane: efekt : wrażenie względnego ciepła. To trochę jak woda... Tyle.Efekt: nie trzeba po jakimś czasie ogrzewać, wystarczy kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Popsuje ci trochę samopoczucie.Mam biuro w centrum miasta.Malutkie.Nie cale 20m2 w kamienicy z 1891r.Mur gruby ceglany 55cm.Na ogrzanie tego pomieszczenia zużywam tyle co na dom pod miastem 140m2.Tyle.A co do pieca wielkiego na energię to dwa dni bez ogrzewania to dwa dni z ogrzewaniem na max.coby ściany naładować ciepłem.W lecie inercja opóźnia duchotę,ale po ustąpieniu upału w środku przez kilka dni nadal upał.Gdyby tak konserwator zabytków pozwolił to to zaizolować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 03.02.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 dom z silki i zelbetonu wygrzany ze stałą temperaturą przegród bedzie reagował niemal tak samo jak inny , 100kWh z kominka jest niczym ... więc temperatura będzie podnosic się dość szybko chyba nie zrozumiałem. jak każdy inny, czyli np. szkieletowy? 100 kwh pomimo płaszcza wodnego to nic? Palicie jakimiś piecami hutniczymi u siebie? Zakładam, że wzrost temperatur będzie symboliczny i mam ku temu podstawy. Jedyny sposób, aby poczuć ciepełko, to wystawić się na promieniowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.02.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Płaszcz wodny rozwiązuje nadmiar mocy a to co przez szybę ulatuje to pikuś.Odpowiednio skonfigurowana wentylacja rozwiązuje problem chwilowego nadmiaru ciepła.Kominek w domu nisko energetycznym jako zagrożenie stabilnej temperatury to bzdura.Chyba ze górą wlata a dołem wylata.Przy takiej konfiguracji może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 problem jest taki że ludzie stosują zwykłe kominki i jeszcze obkładają wełnąu mnie beton powoduję że 1-2 h na początku kominek tylko optycznie grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.02.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 nudar: bo w takich kamienicach powinno się grzać całością a nie po jednym pomieszczeniu. A taką inercję da się wykorzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.02.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Cytuję z "wątku elektrycznego": Po dwóch dniach zużycie średnio na poziomie 67kWh za cały dom. Szacuję jakieś 20kWh więcej za tę część. Ciekawe czy dlatego, że jeszcze się rozpędza czy już tak będzie. Jeżeli utrzymało by się na takim poziomie to moje OZC, które sam liczyłem więc obarczone pewnie błędem pomyliło by się co najmniej o 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.02.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 slowo klucz "sam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.02.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Ciekawe stwierdzenie przyczyny błedu. To program do obliczen jest błedny, a uzytkownik który z niego korzysta, wprowadził wszystko prawidłowo.Takie opinie muszą wywołać u nieświadomych uzytkowników tego forum wrażenie o bezcelowości wykonywania takich obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.02.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 jak by grzał normalnie podłogówką przez całą zimę to by nie pisał takich głupot ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.02.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Nie napisałem, że OZC jest do dupy tylko, że OZC jest obarczone błędem. Napisałem też, że liczyłem sam więc nie zarzucam błędów programowi tylko stwierdzam fakt. Nikt poza mną domu nie liczył więc nie wiem gdzie jest błąd. Jednakże przyjmując konstrukcję domu, porównując parametry ocieplenia, okien i staranność z jaką było to wykonane występuje drastyczna różnica pomiędzy innymi użytkownikami podobnych domów. I nie mówcie mi, że jak ktoś ma jeden wykusz więcej w bardzo podobnych, wręcz identycznych domach to zużycie mu wzrośnie o 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 08.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Już kiedyś to pisałem, ale powtórzę: " No dobra - to pobijmy trochę pianę. Dałem ten temat w lutym na 3-5 litrowym - był odzew, ale może z braku zajęć haha w tym wątku pomyślimy nad tym: " Witam. Mam pytanie do bardziej obytych na tym forum. Ewentualnie speców od OZC tudzież praktycznych użytkowników domów energooszczędnych lub pasywnych. Zakładam, że mój dom będzie miał zapotrzebowanie na ciepło E = 23 kWh/m²/rok, czyli dom 2,3 litrowy. Cena 1kWh w moim zakładzie energetycznym ENEA w taryfie Ciepły Dom, to średnio 0,47 PLN brutto/kWh. Dom ma 125m2 powierzchni użytkowej. Czyli żeby ogrzać dom wg norm potrzebuje 125m2 x 23 kWh/m2 x 0,47 PLN = 1351 PLN brutto / ROK. Zatem całoroczny koszt na ogrzewanie domu ( bez CWU ) to 1351 PLN. Czy schemat obliczeń mam poprawny? Bo jeśli tak, to zastanawiam się, czy najbardziej ekonomicznie nie będzie powieszenie na ścianach grzejników konwekcyjnych na prąd za kilka tysięcy i cieszyć się z ciepła za 1351 PLN rocznie. Czy popełniłem błąd? I gdzie? Michał " Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.02.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 nie popelniasz teoretycznego bledu ! o ile OZC jest dobrze policzone jesli tak jak u np bittera mozesz spodziewac sie np 2000 za sezon (rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.02.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) bitter teraz już poważniej.ja uważam że masz bardzo dobrze zaizolowany dom.przy takim domu każda pierdoła urasta do kilkunastu procent . wykusz %/?próg hsa i sam hs to 300-400kwh [liczyłem to u siebie]no i te fundamenty .spokojnie uzbiera się 1000kwh w normalnym domu to pierdoła no i kwestia temp wewn Edytowane 8 Lutego 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 O nie o próg HS'a będę się bił co niemiara. Mój HS stoi na dwóch ceownikach metalowych oddzielonych od siebie warstwą izolacji termicznej z pianki. Ten swoisty "dwuteownik" nie stoi na gruncie ale wisi 20cm nad chudziakiem i pod nim przebiega styropian posadzkowy aż do styropianu zewnętrznego fundamentów. Nie ma grama mostka termicznego. http://img805.imageshack.us/img805/4914/215n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 mówisz że nie ma gramaa sam próg jaka konstrukcja? no i jaka jest szczelność nastyku próg -skrzydło? przecież tam za całą izolację robi uszczelkanie ma siły-wiać tam może nie będzie ale straty są tak przy okazji żona mi wypomina brak hsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.02.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Już kiedyś to pisałem, ale powtórzę: " No dobra - to pobijmy trochę pianę. Dałem ten temat w lutym na 3-5 litrowym - był odzew, ale może z braku zajęć haha w tym wątku pomyślimy nad tym: " Witam. Mam pytanie do bardziej obytych na tym forum. Ewentualnie speców od OZC tudzież praktycznych użytkowników domów energooszczędnych lub pasywnych. Zakładam, że mój dom będzie miał zapotrzebowanie na ciepło E = 23 kWh/m²/rok, czyli dom 2,3 litrowy. Cena 1kWh w moim zakładzie energetycznym ENEA w taryfie Ciepły Dom, to średnio 0,47 PLN brutto/kWh. Dom ma 125m2 powierzchni użytkowej. Czyli żeby ogrzać dom wg norm potrzebuje 125m2 x 23 kWh/m2 x 0,47 PLN = 1351 PLN brutto / ROK. Zatem całoroczny koszt na ogrzewanie domu ( bez CWU ) to 1351 PLN. Czy schemat obliczeń mam poprawny? Bo jeśli tak, to zastanawiam się, czy najbardziej ekonomicznie nie będzie powieszenie na ścianach grzejników konwekcyjnych na prąd za kilka tysięcy i cieszyć się z ciepła za 1351 PLN rocznie. Czy popełniłem błąd? I gdzie? Michał " Pozdrawiam! Witam, mamy prawie identyczne domy! u mnie w OZC wyszło 32kwh/m2 więc trochę więcej. Wedłóg mnie w takich domach nie ma sensu ładowanie kasy w drogi system ogrzewania - u mnie mam zwykły kabel w ścianie do którego podłączone są konwektorki (po200zł) koszt całego systemu ogrzewania czyli - kabel, grzejniki, robocizna to około 3000zł..... na samym kominie z którego mogłem zrezygnować zaoszczędziłem parę tysięcy. Jeszcze nie mieszkam i nie grzeje prądem, ale trwają prace wykończeniowe i przepalam w malutkiej kozie (4,5kw) po 6-8 godz dziennie i mam 18st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.02.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Zastanawiałem się nad sprawą wydajności reku i umieszczenie go w OZC. Czy nie jest tak, że sprawność reku jest przeszacowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts