firewall 09.02.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Czytając wasze wpisy, aż zżera mnie ciekawość jakie wyniki da mi OZC. Zamówiłem u asolta ozc+projektowaną charakterystykę energetyczną budynku. Obiecał zrobić w ciągu 2 tygodni, a ponieważ wysłałem do niego wszystko 1 lutego więc już tuż,tuż. I ja będę mógł się pochwalić (albo i nie) wynikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.02.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 mówisz że nie ma grama a sam próg jaka konstrukcja? no i jaka jest szczelność nastyku próg -skrzydło? przecież tam za całą izolację robi uszczelka nie ma siły-wiać tam może nie będzie ale straty są tak przy okazji żona mi wypomina brak hsa Próg to jak widać ceownik z od wewnątrz domu i od zewnątrz, oba rozdzielone pianką izolacyjną. Na styku próg skrzydło jest taka mała powierzchnia wystawiona na działanie mrozu, że nie może być jakieś specjalnie duże. HS fajna sprawa ale nie poczułem jeszcze całego uroku bo wprowadziłem się w październiku i okno prawie nie było do tej pory otwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 13.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Witam, mamy prawie identyczne domy! u mnie w OZC wyszło 32kwh/m2 więc trochę więcej. Wedłóg mnie w takich domach nie ma sensu ładowanie kasy w drogi system ogrzewania - u mnie mam zwykły kabel w ścianie do którego podłączone są konwektorki (po200zł) koszt całego systemu ogrzewania czyli - kabel, grzejniki, robocizna to około 3000zł..... na samym kominie z którego mogłem zrezygnować zaoszczędziłem parę tysięcy. Jeszcze nie mieszkam i nie grzeje prądem, ale trwają prace wykończeniowe i przepalam w malutkiej kozie (4,5kw) po 6-8 godz dziennie i mam 18st Hej! No właśnie. Skoro Asolt obliczył Ci zapotrzebowanie na 32 kwh / m2, to wychodzi, że zapotrzebowanie na ciepło dla Twojego domu to 126m x 32 = 4032, czyli zakłądając średnią cenę 0,5, to wynosi 2000 PLN na rok za ogrzewanie. Załóżmy ( czysto teoretycznie - Asolt nie bądź zły - to tylko teoria ), że Asolt pomylił się nawet o 50%, czyli za cały rok za ogrzewanie Twojego domu zapłacisz 3000 ). Wygląda na to, że nie ma sensu inwestować w różne dziwne wynalazki do ogrzewanie, skoro sam napisałeś, że inwestycja w konwektory wynosi 3000. Różnica między np. pompą ciepła, czy innymi systemami jest na tyle duża w Twoim przypadku, że faktycznie warto zainstalować najtańsze elektryczne ogrzewanie - czyli konwektory. Czy się w którymś momencie pomyliłem? I gdzie? Pozdrawiam! Michał Edytowane 13 Lutego 2013 przez kitesurf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 20.02.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Asolt lub ktoś znający się na OZC i rzeczywistości grzejnej - czy możecie odnieść się do powyższego mojego posta? To dość istotna dla mnie ( i nie tylko dla mnie ) informacja. Z góry dzięki! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Asolt lub ktoś znający się na OZC i rzeczywistości grzejnej - czy możecie odnieść się do powyższego mojego posta? To dość istotna dla mnie ( i nie tylko dla mnie ) informacja. Z góry dzięki! Pozdrawiam! Jezeli miałbym liczyć z 50% błedem, to dałbym sobie z tym zajęciem spokój, wracając do meritum tok rozumowania dobry ale przy COP=1 warto pomysleć o maksymalnym mozliwym wykorzystaniu II taryfy, w przypadku konwetkorów ratuje nas tylko taryfa G12w o ile jest dostepna. Jedni wolą płacic niskie rachunki kosztem zwiekszonych nakładów inwestycyjnych, inni odwrotnie, wybór nalezy do inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 20.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Asolt lub ktoś znający się na OZC i rzeczywistości grzejnej - czy możecie odnieść się do powyższego mojego posta? To dość istotna dla mnie ( i nie tylko dla mnie ) informacja. Z góry dzięki! Pozdrawiam! Nie szukaj odpowiedzi u innych tylko sam pomyśl!!!! Sam napisałeś że w moim przypadku nawet gdyby błąd w obliczeniach wyniósł 50% to zapłacę około 3000zł za grzanie.... ty zapłacisz podobnie albo i mniej...... policz sobie ile kosztuje centralne na gaz czy ekogroszek to zrozumiesz że będziesz musiał wydać minimum 20tys więcej, a zaoszczędzisz max 1000zł na grzaniu - czyli zaczniesz zarabiać po około 20latach z tym że po tylu latach wątpię żeby piec ci wytrzymał!! Zrobisz jak zechcesz ale w mojej opini w domach energooszczędnych głupotą jest wydawać 30tys na system ogrzewania tylko po to żeby zamiast 3tys płacić 2-2,5tys na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Nie wyjdzie taki błąd . Co najwyżej w drugą stronę. Chyba że kolega przyjmuje lambdy takie jak producent podaje Do obliczeń biorę dla EPSa 0,045 lub 0,05 w innych przypadkach. wełna 0,05 ... itp stąd wszytko co lepsze itp będzie działać na plus nie minus. Jedynie może gdzieś nie uwzględnić mostka termicznego, lub za mała jego wartość. Zakładając że robił to o 2 w nocy i przy 40st gorączki i siedząc na wygódce co jest absurdem, katalog mostków z ITB czy w programi i psiki (mostki ) policzy Takie zalatuje że obliczenia to taka zabawa że potem praktyka co innego ... dobrze tylko żeby mieć dane i wartości to ktoś w labolatorium to sprawdził ... i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 10.03.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 kitesurf, mar1982kaz - czy wasze OZC zakłada zyski bytowe (obecność domowników, sprzęt RTV/AGD)?Obydwaj zakładacie ogrzewanie prądem - a co z CWU? PPC czy zwykły bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 3-4 waty na m^2 zysków ryczałtem licząc lub na piechtę .. zysk po zysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaw 11.03.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Już kiedyś to pisałem, ale powtórzę: " No dobra - to pobijmy trochę pianę. Dałem ten temat w lutym na 3-5 litrowym - był odzew, ale może z braku zajęć haha w tym wątku pomyślimy nad tym: " Witam. Mam pytanie do bardziej obytych na tym forum. Ewentualnie speców od OZC tudzież praktycznych użytkowników domów energooszczędnych lub pasywnych. Zakładam, że mój dom będzie miał zapotrzebowanie na ciepło E = 23 kWh/m²/rok, czyli dom 2,3 litrowy. Cena 1kWh w moim zakładzie energetycznym ENEA w taryfie Ciepły Dom, to średnio 0,47 PLN brutto/kWh. Dom ma 125m2 powierzchni użytkowej. Czyli żeby ogrzać dom wg norm potrzebuje 125m2 x 23 kWh/m2 x 0,47 PLN = 1351 PLN brutto / ROK. Zatem całoroczny koszt na ogrzewanie domu ( bez CWU ) to 1351 PLN. Czy schemat obliczeń mam poprawny? Bo jeśli tak, to zastanawiam się, czy najbardziej ekonomicznie nie będzie powieszenie na ścianach grzejników konwekcyjnych na prąd za kilka tysięcy i cieszyć się z ciepła za 1351 PLN rocznie. Czy popełniłem błąd? I gdzie? Michał " Pozdrawiam! Jeżeli chcesz porównywać koszty ogrzewania to wychodzisz z energii użytkowej (ona tez klasyfikuje budynki, energooszczędny, niskoenergetyczny, pasywny itp.). do porównania musisz mieć pełne obliczenia energetyczne w tym sprawność systemów Przykład obliczeń dla domu o powierzchni ogrzewanej 125 m2 i Eu=23 kWh/m2 rok. ( to tylko przykład)Dalej inwestor może sobie wybrać. Osobiście nigdy nie stosuję gotowych programów OZC bo we własnej aplikacji wiem dokładnie co i jak a w programie polegam na poprawności projektanta. Za obliczenia odpowiada audytor a nie program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.03.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 cały czas mi ozc się zgadza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.03.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 cały czas mi ozc się zgadza . możesz przypomnieć jak u Ciebie z zyskami bytowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Pełną odpowiedź daje ... test n50 i wizja z kamerą ... Reszta to możemy się wstrzelić i coś założyć że tak będzie ... z doświadczenia to wynikać powinno.chodzi o strumień wentylacji i mostki termiczne .Reszta jest 99% trafna i mało co może być inaczej ( chodzi o U przegrody np).Może jeszcze na instalacjach i wyliczeniach sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.03.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 zyski minimalnena wielkanoc przeprowadzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.03.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Był sobie rok 2004 jak wprowadziłem dane do OZC, a ponieważ wówczas był on prosty, żeby nie powiedzieć ... bardzo prosty, wygryzmoliłem sobie własny arkusz kalkulacyjny w excelu, który liczył parę rzeczy więcej. Niemniej wzorowałem się na ówczesnych wersjach tamtych programów. Otworzyłem właśnie archiwalne pliki. Oto wyniki. Wówczas przeliczałem wszystko na m3 GZ-50. Wynik z arkusza: 1106 m3/sezon grzewczy w tym CO+CWU. Wyniki kolejnych sezonów z licznika gazu. I - 1118 m3 II - 1154 m3 III - 775 m3 ( pamiętna ciepła zima ) IV - 983 m3 V - 979 m3 VI - 1060 m3 Obecnie OZC uwzględnia niewspółmiernie więcej czynników i parametrów. Niemniej uważam, że fluktuacja w zakresie 10-15% jest absolutnie normalna. Obecnie dla nowego domu liczę tak w swoim arkuszu, jak i w OZC. Też jestem ciekaw wyników, ale te dopiero za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.11.2017 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Powyżej padły takie owo byty:- ozc- projektowana charakterystyka energetyczna Toto jakieś podobne czy zupełnie inne rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts