Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt kanalizacji-prosze o weryfikację i uwagi

rafstraz

Recommended Posts

Witam

Prosze o analizę projektu kanalizacji, cenne uwagi oraz ewentualne rozwiązania co do nurtujących nas watpliwości.

W załaczeniu przesyłam linki do zdjeć z projektem instalacji kanalizacji w naszym domu (parter i poddasze). Wg nas nie do końca jest ona zaprojetkowana sprawnie.

• Odpowietrzenie będzie znajdowac się w kominie, nie wiemy czy do końca jest to prawidłowe, ze względu, iż gazy wylotowe mogą być zaciągne przez wentylację w kominie.
  • Kibelek oddalony o ok 3 m od wentylacji i tu nasze obawy, ze po spłukaniu moze tworzyc się poddciśnienie, ktore wyssie wodę z syfonu i tym samym bedzie nieprzyjemny zapach.
  • instalacja kanalizacji wydaje się być "za długa" - zarazem narażona za zapchanie, przechodzi przez salon, nie wiemy czy nie będzie tam słychac szumy przepływajacej wody i ze względu dlugosci trudna do jakiejkolwiek ingerencji w przypadku awarii.

Jeśli ktoś ma jakis pomysł na rozwiązanie tych watpliwości, lub inny całkowicie projekt prosze o pomoc.

link do parteru: http://images37.fotosik.pl/1931/7e8b9775f25859f2m.jpg

linka do poddasza:http://images42.fotosik.pl/738/80012a59c9e61d65m.jpg

Ok co myślicie o tym, żeby to trochę zmodyfikować i puścić fi 160 od drugiego komina koło wc poprzez drugą łazienkę i wyjść na rogu wejścia do domu z kuchni zrobić osobne wyjście i włączyć się już przed domem. W kominie koło wc odpowietrzenie fi 110 myślę sobie, że byłaby to krótsza droga i mniej załamań co o tym sądzicie bo wydaje mi się że projektant się tu nie popisał ale to moje skromne zdanie. Nie wiem czy opisałem to obrazowo?

Poniżej obrazuję czy tak mołgbym przeprowadzić instalacje kanalizacyjną. Bardzo proszę o ocene i ewentualne pomysły, sugestie.

http://images34.fotosik.pl/534/42ad1dc374e19a3em.jpg

wyeliminuj to kolano na tej głównej rurze i będzie jak w książkach piszę wyjdzie ci zaraz pod umywalką ale tak będzie najlepiej podłączysz ją od góry lub 45stopni

wyeliminuj to kolano na tej głównej rurze i będzie jak w książkach piszę wyjdzie ci zaraz pod umywalką ale tak będzie najlepiej podłączysz ją od góry lub 45stopni

Rozumiem, ze mówimy tutaj o kanalizacji zaznaczonej kolorem czerwonym, Mówiąc o kolanie na głównej rurze rozumiem, że masz na mysli kolano już poza domem, ale nie wiem co masz na myśli pisząc "wyjdzie ci zaraz pod umywalką " możesz sprecyzować???

Dzieki za uwagi

Ja mam taką radę aby z pomieszczenia WC na parterze zrobić dodatkowy pion na poddasze, który przejmowałby ścieki z prysznica i umywalki. Masz do łazienki na górze wyprowadzony jeden pion w drugim końcu łazienki i spadek może być bardzo mały (licząc do prysznica) aby zakryła go izolacja i wylewka na poddaszu.

• 2 months później...
tak w każdym domu i innym obiekcie musi być odpowietrzenie

A jak jest ono realizowane? Pytam, bo w moim domu parterowym będę miał dwie rury pod płytą fundamentową, jedną główną 160, która będzie wychodziła z łazienki po obrys budynku (długość około 7m) i lączącą się z nią rurę 110 z kuchni i WC, która będzie miała ok 8 m.

Rozumiem, że odpowietryć należy jedną i drugą, tak więc dwa piony odpowietrzające. Czy dla rur 110 i 160 istnieją elementy z wyprowadzonym odpowietrzeniem ?