rafstraz 20.01.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 WitamProsze o analizę projektu kanalizacji, cenne uwagi oraz ewentualne rozwiązania co do nurtujących nas watpliwości.W załaczeniu przesyłam linki do zdjeć z projektem instalacji kanalizacji w naszym domu (parter i poddasze). Wg nas nie do końca jest ona zaprojetkowana sprawnie. Odpowietrzenie będzie znajdowac się w kominie, nie wiemy czy do końca jest to prawidłowe, ze względu, iż gazy wylotowe mogą być zaciągne przez wentylację w kominie.Kibelek oddalony o ok 3 m od wentylacji i tu nasze obawy, ze po spłukaniu moze tworzyc się poddciśnienie, ktore wyssie wodę z syfonu i tym samym bedzie nieprzyjemny zapach. instalacja kanalizacji wydaje się być "za długa" - zarazem narażona za zapchanie, przechodzi przez salon, nie wiemy czy nie będzie tam słychac szumy przepływajacej wody i ze względu dlugosci trudna do jakiejkolwiek ingerencji w przypadku awarii. Jeśli ktoś ma jakis pomysł na rozwiązanie tych watpliwości, lub inny całkowicie projekt prosze o pomoc. link do parteru: http://images37.fotosik.pl/1931/7e8b9775f25859f2m.jpglinka do poddasza:http://images42.fotosik.pl/738/80012a59c9e61d65m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 21.01.2013 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 to kolano na głównej rurze zlikwiduj staraj się wyprowadzić linię prostą która zbierze wszystkie piony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekzmarek 21.01.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 jak wyżej uniknij kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstraz 21.01.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Ok co myślicie o tym, żeby to trochę zmodyfikować i puścić fi 160 od drugiego komina koło wc poprzez drugą łazienkę i wyjść na rogu wejścia do domu z kuchni zrobić osobne wyjście i włączyć się już przed domem. W kominie koło wc odpowietrzenie fi 110 myślę sobie, że byłaby to krótsza droga i mniej załamań co o tym sądzicie bo wydaje mi się że projektant się tu nie popisał ale to moje skromne zdanie. Nie wiem czy opisałem to obrazowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.01.2013 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 nie jest to jasno, zasada jest prosta linia a na w miejscu kolana studzienka oczywiście nie wewnątrz domu ale by coś konkretnie mówić to trzeba dokładny plan z domem i miejscem przyłącza do sieci, projektanci wiele bzdur rysują więc na to nie patrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstraz 24.01.2013 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Poniżej obrazuję czy tak mołgbym przeprowadzić instalacje kanalizacyjną. Bardzo proszę o ocene i ewentualne pomysły, sugestie. http://images34.fotosik.pl/534/42ad1dc374e19a3em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 24.01.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A czy w domu parterowym musi byc odpowietrzenie kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.01.2013 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Poniżej obrazuję czy tak mołgbym przeprowadzić instalacje kanalizacyjną. Bardzo proszę o ocene i ewentualne pomysły, sugestie. http://images34.fotosik.pl/534/42ad1dc374e19a3em.jpg wyeliminuj to kolano na tej głównej rurze i będzie jak w książkach piszę wyjdzie ci zaraz pod umywalką ale tak będzie najlepiej podłączysz ją od góry lub 45stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.01.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A czy w domu parterowym musi byc odpowietrzenie kanalizacji? tak w każdym domu i innym obiekcie musi być odpowietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstraz 28.01.2013 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 wyeliminuj to kolano na tej głównej rurze i będzie jak w książkach piszę wyjdzie ci zaraz pod umywalką ale tak będzie najlepiej podłączysz ją od góry lub 45stopni Rozumiem, ze mówimy tutaj o kanalizacji zaznaczonej kolorem czerwonym, Mówiąc o kolanie na głównej rurze rozumiem, że masz na mysli kolano już poza domem, ale nie wiem co masz na myśli pisząc "wyjdzie ci zaraz pod umywalką " możesz sprecyzować??? Dzieki za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.01.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 tak o czerwonej i kolanie poza domem ono też jest zbędne linia prosta od studzienki, szamba itp tego czerwonego kwadratu do ostatniego pionu i wtedy najprawdopodobniej ta linia wyjdzie pod umywalką a na rysunku ją przetnie jaśniej nie potrafię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 29.01.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ja mam taką radę aby z pomieszczenia WC na parterze zrobić dodatkowy pion na poddasze, który przejmowałby ścieki z prysznica i umywalki. Masz do łazienki na górze wyprowadzony jeden pion w drugim końcu łazienki i spadek może być bardzo mały (licząc do prysznica) aby zakryła go izolacja i wylewka na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstraz 29.01.2013 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ok dziękuje za cenne uwagi muszę to przemyśleć i zkonsultować z KB czy dając dodatkowe odpowietrzenie nie będzie kolidowało z oknem na poddaszu itp. jeszcze raz dzięki za uwagi pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.01.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Pamiętaj, że wylot wentylacji tego pionu nie musi być wcale dokładnie nad pionem, możesz go przesunąć gdzieś w bok nawet o kilka metrów, rurę spokojnie ukryjesz w poddaszu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.04.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 tak w każdym domu i innym obiekcie musi być odpowietrzenie A jak jest ono realizowane? Pytam, bo w moim domu parterowym będę miał dwie rury pod płytą fundamentową, jedną główną 160, która będzie wychodziła z łazienki po obrys budynku (długość około 7m) i lączącą się z nią rurę 110 z kuchni i WC, która będzie miała ok 8 m. Rozumiem, że odpowietryć należy jedną i drugą, tak więc dwa piony odpowietrzające. Czy dla rur 110 i 160 istnieją elementy z wyprowadzonym odpowietrzeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts