Zbigniew100 20.01.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Witam Przenoszę dziennik do normalnych wpisów , w tych blogach to jakoś dziwnie. 15.01.2013 Witam wszystkich . Uznałem ,że już najwyższy czas zacząć coś budować , skoro "wszyscy " budują. Zawsze , gdzieś w marzeniach była budowa domu , ale wiadomo jak to bywa "czasu mało". Ale jak to wielu mówi , najlepszy czas na budowę to kryzys . Trochę właśnie z "winy "kryzysu przyspieszyła się decyzja o budowie. Działki potaniały, materiały też więc czemu nie? Zapraszam wszystkich chętnych do przeglądania i "komentowania" mojej , a raczej naszej budowy. 16.01.2013 Nie przypuszczałem ,że decyzja o wyborze projektu i wszystkich rozwiązaniach to taka mecząca sprawa. Chciało by się wiele ale przecież ma być tanio . To gdybanie , co może być w przyszłości . Coraz bardziej skłaniam się budowie na obecna chwilę. Przed chwila kolega opowiedział historyjkę o inwestorze który zrobił kotłownię , węglową , gazowa i elektryczny bojler do tego kominek z płaszczem . Można oszaleć . Co z piwnicą? Robić ? Za - funkcjonalność Przeciw - koszty W bloku jest 6 m2 i musi starczyć . 16.01.2013 Najnowsze ustalenia, po rozmowach ; Projekt "Dom w Idaredach (P) wersja termo z poszerzonym garażem o 1 m , wydzieleniem spiżarni i zmiany w oknach salonu . Zamieszczam zabawę z elewacją południowa i planowany rzut parteru. Wejście planowane od zachodu. [ATTACH=CONFIG]161886[/ATTACH] ale noc jest długa , może jeszcze się coś zmieni ? Oby nie. Jeszcze wyjaśnienie dlaczego "przygoda z jabłoniami" . 1. działka to 10 letni sad jabłoni 2. pierwszy wybrany projekt - kwitnąca jabłoń 3. Nie jestem sadownikiem więc nie wiedziałem co to są te "idaredy" jak sprawdziłem , okazuje się że to odmiana jabłoni. pozdrawiam 17.01.2013 Najnowsze decyzje to; Dom w idaredach (P) z poszerzonym garażem o około 1m - wydzielenie spiżarki, - rezygnacja z drzwi w pomieszczeniu gospodarczym - zmiana zejścia do piwnicy - zmiana drzwi w salonie - planowane wykonanie lukarn zamiast okien dachowych w łazience i garderobie - zmniejszenie okna w łazience na parterze - rezygnacja z balkonu To na dziś , a co przyniesie jutro ? W papierach; - czekam na warunki - geodeci mają zleconą mapkę - złożyłem wniosek o warunki zjazdu - jest już Księga Wieczysta na działkę, czekam na możliwość uzyskania wypisu z rejestru gruntów. pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.01.2013 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) 19.01.2013 Dzień mija i wersja z wczoraj pozostaje. Czyżby to było to ? Teraz jeszcze odpowiednio zabudować dom na działce. To wydaje się być mniejszym problemem . Planowane odległości to - od północy około 6 m , od strony garażu - od wschodu około 8 m - od południa około 17 m - od zachodu , od drogi około 10 m Z drobniejszych zmian to , wykonanie wentylacji mechanicznej więc można będzie zrezygnować z wykonywania niektórych kanałów wentylacyjnych. Liczba ewentualnych okien dachowych , do wyjaśnienia na etapie budowy. Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 21.01.2013 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Minęła niedziela , " dzień konsultacji rodzinnych" Zostaje projekt - Dom w idaredach (P) Termo "mało istotne " problemy w dyskusji to ; - czy robić spiżarnię , żoneczka nie potrzebuje - wielkość okien , małżonka chcę jak najmniejsze . - zadaszenie od strony wschodniej ,ale to wyjdzie w praniu. Papiery ; Zlecenie na adaptację przekazane do biura projektów.Czekamy na warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 21.01.2013 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Budowa w Skawinie. Rozpoczęcie budowy po uzyskaniu pozwolenia - może czerwiec Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 21.01.2013 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) zapraszam do komentarzy. >> DB - komentarze Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 23.01.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Na działce pojawili się geodeci , mapa się robi . Z decyzji inwestycyjnych ; - planowana jest WM - planowane grawitacyjne rozprowadzenie ciepła z kominka - odkurzacz centralny - docieplenie nadproży pod możliwe rolety Papiery bez zmian ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.01.2013 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Cisza........................ Trudno , czekamy na papiery . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.01.2013 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 No nareszcie , coś drgnęło. Są warunki z TAURON-u i wodociągów. Odebrałem też aktualny wypis i wyrys z ewidencji gruntów . Pomału do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 04.02.2013 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Pierwsze prace na działce. Nie , nie , budowlane. Jak już wspominałem , zostałem sadownikiem. Wyczytałem ,że skoro się jeszcze nie zrobiło bielenia pni drzew to należy to zrobić jak najwcześniej , przy dodatniej temperaturze. W sobotę tak u nas było i udało się wykonać ten zabieg. Teraz muszę zdobyć informacje na temat "prześwietlania drzew". Skoro są drzewa , to niech owocują. Ze spraw budowlanych to ; czekamy na mapę, czekamy na warunki z gazowni mam warunki na wjazd Projektant obiecał ,że na koniec lutego złożymy dokumenty na pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.02.2013 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Odebrałem warunki na gaz, czyli można już myśleć o planie zagospodarowania działki . Mapa jest już w wersji roboczej , jeszcze tylko klauzula ważności . Czas leci , ciekawe czy projektant dotrzyma słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 02.03.2013 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Pierwszy "wiosenny" weekend. Wczoraj udało się przewieźć kontener i gruz betonowy na wjazd . można już wjechać na działkę. Po zimowych roztopach jest mokro. Niestety , niektóre drzewka zostaną wycięte ,/ te nie bielone / Do czasu budowy trzeba nieco ogarnąć działkę. Ogrodzenie nieco zaniedbane , niektóre słupki straciły pion , no i konserwację trzeba zrobić. Ważne ,że jest . Na razie wystarczy . Z papierów; Wniosek ma być złożony w przyszłym tygodniu. Robi się projekt przyłącza wod-kan . To może być pierwsza realizacja , na mojej budowie. Edytowane 2 Marca 2013 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 21.03.2013 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 ... Z papierów; Wniosek ma być złożony w przyszłym tygodniu. Robi się projekt przyłącza wod-kan . To może być pierwsza realizacja , na mojej budowie. Niestety ale nie ma jeszcze mapy uzgodnionej w ZUDP , a miała być Ciąć się ?, pewnie nie warto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.03.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Mały postęp. Złożony wniosek do Turon-u o umowę na przyłącz . Podobno umowa ma być do 3 tygodni. Ponieważ słup mam na działce, to pracy z przyłączem nie będzie za wiele. Wiosna czeka ,aż uzyskam pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 28.03.2013 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 :wave: Mam informację ,że w dniu 27.03.2013 r. złożono papiery do Architektury . Z papierów , mam nowe lepsze warunki z wodociągów , nie muszę wymieniać 70 m rurociągu. Na działce; Zakupiłem w depozyt na składzie ; stal , pustaki TERMALICA, styrodur, Poszło 30 k Dowożę , okazyjnie urodzajną ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.04.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Na reszcie wiosna . Na działce prace przygotowawcze. Prostowanie ogrodzenia , karczowanie drzew . Pierwsza budowla , wc Jabłonie puszczają pierwsze listki. Wykonałem oprysk "miedzianem ". Aaaaaaa , kupiłem opryskiwacz plecakowy i długą lancę / 3 m / , drzewa dosyć wysokie. Gdy pojawia się pąki kwiatów , mam opryskać na zarazę. Ciekawe czy doczekam się urodzajów. Papierologia; Bez zmian, czekamy na decyzję. Przyszła podpisana umowa z Tauron na przyłącz. Teraz pozostało czekać na telefon od wykonawcy podpięcia , to po stronie Tauron. Niestety opóźnia się projektant kanalizacji , taki prosty projekt Pozdrawiam ' podglądaczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.05.2013 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Nowy nabytek na działce; Są też nowe wiadomości, odezwała się firma w sprawie wykonania przyłącza energetrycznego. Będzie pąd, jeszcze w maju. hura Byliśmy w szanowna małżonką w odwiedzinach , na budowie Kamila w Skotnikach. Kamil buduje Idaredy 2, z "drobnymi " zmianami. Obecnie stan surowy , otwarty . Piękna budowa. Wynik wizyty to; "Mężu , kochany ja chcę szerszy salon, taki jak ma Kamil, albo jeszcze szerszy' Tak ,że jeszcze nie ma pozwolenia a trzeba będzie wystąpić o zmianę. Obecnie , myślenice w sprawie poziomu posadowienia. Działka ma lekki spadek . Jeżeli z tyłu wydaje się ,że jeszcze do góry , to z przodu może za wysoko , i tak na odwrót , z przodu dobrze z tyłu za nisko. Ale podobno Dom zawsze lepiej wyżej niż niżej . Z papierów; Pozwolenie podobno "już 'się pisze. Projekt przyłącza wod-kan w uzgodnieniu z zakładzie wodociągowym, jeżeli pójdzie dobrze to 31.05 będę robił przyłącz kanalizacji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 21.05.2013 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 JEST DECYZJA Jeszcze uprawomocnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.06.2013 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Po niedzieli odbiór uprawomocnionej decyzji i zgłoszenie do PINB i 7 dni czekania. Trwają rozmowy z wykonawcami. Planowane rozpoczęcie prac początek lipca. Obecna najniższa oferta to 45 tyś , całość bez izolacji pionowej ścian , którą mam zamiar wykonać we własnym zakresie. Czekam jeszcze na dwie oferty. Zobaczymy. Oby przyszła lepsza pogoda . Może deszcz już się wypada. Z papierów , odebrałem projekt kanalizacji i wody ./ 1000/ Złożone zgłoszenie do architektury na wykonanie przyłączy. Czekać 30 dni Złożony wniosek o umowę na przyłączenie wody i kanalizacji w wodociągach. teraz czekać na umowę, następnie 3 dni przed planowanymi pracami zgłoszenie robót, ale po 30 dniach z architektury. Same wyliczanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 21.06.2013 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 No i można budować. Wszystkie wyliczanki załatwione. Wykonawca wybrany , nie najtańszy nie najdroższy . Na początek miło zaskoczył . Ruszamy nie pod koniec lipca jak wstępnie deklarował ale od poniedziałku , tego po niedzieli . Pogoda dopisuje , nawet za bardzo . Byle tak dalej, jeszcze ze dwa tygodnie. z papierów; Wodociagi - czekam na podpisanie umowy i zgodę na wejście w teren Tauron - czekam na podpisanie umowy na licznik , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 03.07.2013 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) Niestety pogoda nie dopisała . Zaliczyłem mały falstart . Po rozpoczęciu wykopów 24.06, z powodu opadów musieliśmy zrobić przerwę . Dzisiaj wznowiono wykopy i wykonano beton podkładowy pod płytę denną piwnicy. Pogoda jest piękna , byle tak dalej , chociaż przez tydzień. Edytowane 4 Lipca 2013 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts