Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin - piec gazowy , kominek

Recommended Posts

Witam

W tym roku planujemy remont domu oraz zmianę sposobu ogrzewania.

W tej chwili dom ogrzewany jest piecem węglowym jednak chcemy zainstalować piec gazowy oraz kominek (również do ogrzewania).

Ponieważ jestem całkowicie zielony w tematach ogrzewania itp mam więc 3 podstawowe pytania:

1.Do jakiego fachowca zwrócić się w sprawie zmiany sposobu ogrzewania?

2. W chwili obecnej mamy 2 kominy jeden 'podpięty' do pieca węglowego i jeden nieaktywny podpięty do dawnego pieca gazowego. Chcemy mieć kominek w salonie którego ściana przylega do komina niegdyś od ogrzewania gazowego i pytanie czy można to zmieć aby tym kominem odprowadzać dym z kominka a tym drugim z pieca gazowego?

3. Czy można naprzemiennie ogrzewać dom piecem gazowym i kominkiem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Witam

W tym roku planujemy remont domu oraz zmianę sposobu ogrzewania.

W tej chwili dom ogrzewany jest piecem węglowym jednak chcemy zainstalować piec gazowy oraz kominek (również do ogrzewania).

3. Czy można naprzemiennie ogrzewać dom piecem gazowym i kominkiem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Można ogrzewać piecem gazowym lub kominkiem, ja tak robię i sobie chwalę. Gdy mam czas to ogrzewam kominkiem i mam taniej. Gdy nie mam czasu to ogrzewam piecem gazowym i mam ciepło.