pgp 20.01.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Witam, Kupiłem nowy dom w zabudowie szeregowej. Otrzymałem dokumetację dla domu, jednak chciałbym przebudować dwie sciany działowe i przenieść kuchnię w inne pomieszczenie. Czy : 1. Będe potrzebował na to pozwolenie na budowę ?2. Czy będe musial zrobić projekt zamienny ?3. Czy takie zamiany objęte są prawami autorkimi projektanta, który zaprojektował dom?4. Czy zmiana w instalacji elektrycznej wymaga naniesienia zmian w projekcie i zgłoszenie do własciwego organu? Z góry dziękuję za pomocPozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.01.2013 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dom oddany do użytku? To idz w pokoju(ofiara została spełniona) i remontuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster80 21.01.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Sam sobie sterem żaglem okrętem, czasami jednak cwaniaki zapisują w umowach że przy zmianach aranżacji traci się gwarancje, tak miał mój znajomy w krainie Lemingów:) na Wilanowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.01.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 zapisują w umowach że przy zmianach aranżacji traci się gwarancjeNo tak,każdy powód jest dobry żeby umyć rączki od ewentualnych fuszerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgp 26.01.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witam, W umowie nie mam wogole zapisu o utracie gwarancji w przypadku innej aranżacji. Segment już został oddany do użytku mam do niego prawo właśności. Sciany działowe nie wpływają na konstrukcje budynku i nie muszę rozbić nowgo projektu o czym dowiedziałem się w ispektoracie budowlanym. nie chca nawet słyszeć że ściany działowe bedą przestawiane i z taką głupotą nie przychodzić do nich. Jednak autor projektu upiera się, że będą wyciągnięte konsekwencje na samowolkę w aranżacji domu. Co mam zrobić. I tak mam z nim konflikt bo drzwi balkonowe są niezgodne z projektem ( otwieraja się w inną strone). Chciałbym posiłkować się odpowiednim pragarafem żeby udowodnić swoją rację i nie pytać ich o zmianę. Jak to zrobić ? Może wypowie się na ten temat prawnik budowlany. Z góry dziekuję za odpowiedź.Pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.02.2013 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Skąd tu prawnik budowlany?Oficjalnie nie możesz nic zmieniać,ale chyba faktycznie musisz być z tym architektem w konflikcie skoro robi jakieś problemy co do wnętrza domu.To jest jeden z martwych przepisów-istnieje ale nikt go nie wykorzystuje,nawet NB.Chyba że celowo chce się komuś utrudnić życie.Szkoda że w ogóle go pytałeś-dom odebrany to każdy w praktyce remontuje jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts