Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawa autorkie a sciany działowe

pgp

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem nowy dom w zabudowie szeregowej. Otrzymałem dokumetację dla domu, jednak chciałbym przebudować dwie sciany działowe i przenieść kuchnię w inne pomieszczenie. Czy :

1. Będe potrzebował na to pozwolenie na budowę ?

2. Czy będe musial zrobić projekt zamienny ?

3. Czy takie zamiany objęte są prawami autorkimi projektanta, który zaprojektował dom?

4. Czy zmiana w instalacji elektrycznej wymaga naniesienia zmian w projekcie i zgłoszenie do własciwego organu?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam,

Piotr

Witam,

W umowie nie mam wogole zapisu o utracie gwarancji w przypadku innej aranżacji. Segment już został oddany do użytku mam do niego prawo właśności. Sciany działowe nie wpływają na konstrukcje budynku i nie muszę rozbić nowgo projektu o czym dowiedziałem się w ispektoracie budowlanym. nie chca nawet słyszeć że ściany działowe bedą przestawiane i z taką głupotą nie przychodzić do nich.

Jednak autor projektu upiera się, że będą wyciągnięte konsekwencje na samowolkę w aranżacji domu. Co mam zrobić. I tak mam z nim konflikt bo drzwi balkonowe są niezgodne z projektem ( otwieraja się w inną strone).

Chciałbym posiłkować się odpowiednim pragarafem żeby udowodnić swoją rację i nie pytać ich o zmianę. Jak to zrobić ? Może wypowie się na ten temat prawnik budowlany.

Z góry dziekuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,

Piotr

• 2 weeks później...

Skąd tu prawnik budowlany?

Oficjalnie nie możesz nic zmieniać,ale chyba faktycznie musisz być z tym architektem w konflikcie skoro robi jakieś problemy co do wnętrza domu.

To jest jeden z martwych przepisów-istnieje ale nikt go nie wykorzystuje,nawet NB.Chyba że celowo chce się komuś utrudnić życie.

Szkoda że w ogóle go pytałeś-dom odebrany to każdy w praktyce remontuje jak chce.