radnes 21.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Mam pytanie odnośnie montażu psk.Dom jest w stanie surowym i nie mam jeszcze wylanych posadzek. W marcu chcę zamknąć budynek. Zastanawiam w jaki poprawny sposób zamontować patio aby nie było później z nim problemów. Dziura w budynku ma 3,5 m szerokości. Część przesuwna to 1,1 m. W domu jest podniesiony fundament i zostawione miejsce na posadzki 13 cm (za mało, nie dopilnowałem wykonawcy).posadzki chcę zrobić na 15-16 cm. Wiec pomiędzy oknami(fix, psk, fix) a podniesionym fundamentem zostaje jakieś 3 cm wolnej przestrzeni. Firma która montuje okna powiedziała że okna zamontuje na kotwach(boki i góra), a na dole na jakiś kołkach + pianka na około. moje pytanie brzmi:Czy tę 3 cm warstwę(pomiędzy oknem a fundamentem) można wypełnić pianką ? czy nie jest to zbyt dużo? Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.01.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.01.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 firma Ci powiedziała, że zamontują dół PSK na dyblach ale czy coś jeszcze mówili jeśli chodzi o tę strefę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.01.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jeżeli nie uwzględniają poszerzenia choć 30 mm to kiepsko widzę późniejsze ładne wykończenie połączenia panele - PSK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 22.01.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 nie załapałem co bez poszerzenia nie zamontujesz paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.01.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 zamontujesz, tylko wg mnie niezbyt ładnie ja mierząc PSK, zostawiam na wykończenie pod prowadnicą 2 - 3 cm, jeżeli panel ma mniej wysokości to wszedłby pod drzwi a nie był dostawiony do poszerzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radnes 23.01.2013 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Chodzi mi tylko o to czy przy takim montażu z PSK nie będzie nic się działo ?pod PSK będą płytki więc z ułożeniem ich nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr hrb 23.01.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 W firmie w ktorej pracuje zgodnie z przyjetymi przez nas standardami zamontowalibysmy takie drzwi na poszerzeniu, ze wzmocnieniem stalowym w srodku.Mozliwe jest montowanie takich drzwi na punktowym podparciu ale niesie to ze soba ryzyko wypaczenia sie profili. Jezeli taki montaz wykona fachowa ekipa to prawdopodobnie drzwi beda dzialac plynie. Jednak wiekszosc producentow okien i profili wymaga uzycia poszerzenia pod PSK. Poszerzenie do tego z niweluje mostek termiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 23.01.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 miejsce na piane 3cm jest ok tylko pamiętaj aby go dobrze podeprzeć najlepiej klinami plastikowymi szyna powinna być podparta ale nie każdy o tym mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 23.01.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 W firmie w ktorej pracuje zgodnie z przyjetymi przez nas standardami zamontowalibysmy takie drzwi na poszerzeniu, ze wzmocnieniem stalowym w srodku. Mozliwe jest montowanie takich drzwi na punktowym podparciu ale niesie to ze soba ryzyko wypaczenia sie profili. Jezeli taki montaz wykona fachowa ekipa to prawdopodobnie drzwi beda dzialac plynie. Jednak wiekszosc producentow okien i profili wymaga uzycia poszerzenia pod PSK. Poszerzenie do tego z niweluje mostek termiczny przeczytałeś post w którym mowa jest że już jest podmurowane pod suwanką? p.s. standardy macie dobre mam nadzieje że w teorii i praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr hrb 23.01.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Wykonawca ma podmurowane 13 cm pod drzwi a chcailby miec 16, w takim przypadku warto byloby taka luke uzupelnic poszerzeniem. Tak mi sie wydaje ale moge sie mylic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 23.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Panowie koncentrujecie się na "biciu piany" w sprawach oczywistych:-). Według mnie ( i nie tylko) progi drzwi balkonowych narażone na obciążenia eksploatacyjne pochodzące od użytkownika powinny być stabilnie podparte na całej długości, to zdecydowanie lepsze rozwiązanie od punktowego podparcia klockami podporowymi, to po pierwsze. Po drugie radzę zwrócić uwagę na zalecenia montażowe producentów okuć. Wielu z nich abstrahując od podparcia konstrukcji zaleca podparcie dolnej prowadnicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 23.01.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 pytanie było czy 3 cm na pianę od dołu to dobrze będzie. jak dasz poszerzenie w tą luk to gdzie miejsce na pianę?nikt nie bije piany tylko chce wyjaśnić co miałem na myśli:)a i o podparciu szyny napisałem wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 23.01.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 pytanie było czy 3 cm na pianę od dołu to dobrze będzie. jak dasz poszerzenie w tą luk to gdzie miejsce na pianę? nikt nie bije piany tylko chce wyjaśnić co miałem na myśli:) a i o podparciu szyny napisałem wyżej Jak wszystko już było no, to sorki. Uznajmy mój post za wybryk:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 23.01.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 radzę zwrócić uwagę na zalecenia montażowe producentów okuć. Wielu z nich abstrahując od podparcia konstrukcji zaleca podparcie dolnej prowadnicy! No to mały (nomen omen...) test; sprzedawców-montażystów proszę o zamieszczenie zdjęć zamontowanych przez siebie HKS z podpartą prowadnicą. Wsunięcia przez Bronka Glazurnika płytek pod prowadnicę nie uznajemy za podparcie. Zapraszam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.01.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 To mnie sprowokowałeś Ciężko o taką fotkę, bo kto by robił zdjęcie tego szczegółu? No chyba że chodzi o dokumentację dowodową Dla tych co nie wiedzą o czym mowa szkic: http://www.alterdom.pl/userfiles/file/przesuwka%20prog.JPG Tak to się robi w drewnie, już na etapie produkcji szyna jest podparta i jest to wynikiem doświadczeń, bo pamiętam sytuację z kraju sprzed ok 10 lat, gdzie taka szyna pod wpływem ciężaru pozrywała wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.01.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 podparcie, które pokazujesz to ZAWSZE powinno być. Czyli jeśli go nie było tzn., że producentowi "się zapomniało" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.01.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Myślę, że 10 lat temu o tym sie nie mówiło. Z resztą pamiętam tylko pozrywane śruby - bo przesuwka wciągana dźwigiem na drugie piętro tąpnęła mocno na glebę (stałem z boku i patrzyłem na pracę serwisu) - może nie zwróciłem na to podparcie uwagi? Pracując w dziale sprzedaży człowiek nie zwraca uwagi na takie "drobiazgi". Bardziej chodzi mi o to, że takie rozwiązanie może być montowane fabrycznie i nie zawsze montażysta musi tego dopilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 24.01.2013 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Nie spotkałem się, żeby któryś z moich dostawców wspominał o potrzebie podparcia prowadnicy w przypadku PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 24.01.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Moje pytanie było prowokacją. Producenci okien niektórzy piszą o podparciu, niektórzy nie. Producenci okuć wszyscy twierdzą że należy podpierać. Teoretycy-znawcy grzmią że podparte zawsze być musi. W drewnie jest to do zrobienia tak jak podał Finlandia, a jak to ugryźć w PCV? Ja jeszcze nie spotkałem jakiegoś dedykowanego rozwiązania. Prowadnica jest kręcona do stali więc wyrwać raczej się nie wyrwie, bardziej chodzi tu o zapobieganie skręcaniu ościeżnicy przez wychylone wózki a jeszcze nie widziałem instrukcji montażu która by uwzględniała to specyficzne obciążenie tego typu okuć. Teściu ( ) , instrukcja już poszła do druku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts