Qazimodo 21.01.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Witam. Potrzebuję porady gdyż w każdym sklepie mówią mi co innego. Na forum znalazłem kilka wątków ale nie pozwoliły mi jednoznacznie rozstrzygnąć problem. Proszę podpowiedzcie właściwe rozwiązanie; Mój dach został właśnie odeskowany przykryty folią (Membrana Dachowa Dorken - Delta Vent Vitaxx PLUS) oraz blacho-dachówką.Wybieram sposób docieplenia poddasza gdzie znajdują się nasze sypialnie i łazienki. Chcę położyć następujące warstwy: - 2 cm dyletacji od desek- 18 cm wełny o parametrach 0,035 - do grubości krokwi- folię paroprzepuszczalną- 20 cm wełny o parametrach 0,035- jedną warstwę płyt GK I właśnie z tą folią mam dylemat. Czy ona jest potrzebna, a jeśli tak to czy nie powinna iść jako ostatnia warstwa?Mój majster twierdzi że jak damy w środku to przykręcając płyty GK nikt jej nie uszkodzi. W hurtowni BAT powiedzieli mi że nie muszę dawać dyletacji między wełnę a odeskowanie skoro mam folię pod blachodachówką, a folię mam kupić zwykłą żółtą i dać ją przed wełnę a nie w środekW woodcote twierdzą że dyletacja jest konieczna aby deski się suszyły i były wentylowane. A folię polecają srebrną za cenę z kosmosu. Dodam że ostatnia kondygnacja nad sufitem poddasza będzie nie ocieplana.(i nie użytkowana) Miał tam hulać wiatr i mróz by suszyć i przewiewać dach. Zamykamy się z ociepleniem na suficie piętra też z powodu kosztów gdyż nie chcemy tam grzać. Bardzo proszę o pomocMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.01.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Chcę położyć następujące warstwy: - 2 cm dyletacji od desek ok- 18 cm wełny o parametrach 0,035 - do grubości krokwi ok druga pod krokwie- folię paroprzepuszczalną między warstwami szkoda dawać- 20 cm wełny o parametrach 0,035 ok to z pod krokwi ?brak paroizolacji - jest konieczna najlepiej jakaś z dodatkiem alu lepiej paroizoluje z aluminium, plus troszkę tyci tyci ale zawsze coś - odbije promieniowanie.-dylatacja między paroizolacją a GK i masz wsio ok.- jedną warstwę płyt GK Edytowane 21 Stycznia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 21.01.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Chcę położyć następujące warstwy: - 2 cm dyletacji od desek ok - 18 cm wełny o parametrach 0,035 - do grubości krokwi ok druga pod krokwie - folię paroprzepuszczalną między warstwami szkoda dawać - 20 cm wełny o parametrach 0,035 ok to z pod krokwi ? brak paroizolacji - jest konieczna najlepiej jakaś z dodatkiem alu lepiej paroizoluje z aluminium, plus troszkę tyci tyci ale zawsze coś - odbije promieniowanie. -dylatacja między paroizolacją a GK i masz wsio ok. - jedną warstwę płyt GK W domu tylko podłogówka więc ogrzewanie przez promieniowanie tak ? Gdyby folie z alu bezpośrednio na wełnę , na to dopiero stelaż i GK , wtedy zrobi się pustka powietrzna między folią z aluminium a GK. Odbije wtedy więcej ? Jak to policzyć i czy jest sens tak się "bawić" (upierdliwe montowanie foli na wełnie i samej wełny - szczególnie sufity ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.01.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 I tak napisałem że paroizolacja musi być pod dachem itp przy wełnie , przy pustakach wystarczy odpowiednia farba na tynk od środka.Paroizolacja musi być z zakładem 15cm porządnie posklejana.a jak nie to dawaj EPS'a i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 21.01.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 eee ... Ja pytam o skosy, normalnie daje się wełnę w stelaż i do stelażu klei się folie paroizolacyjną i na to GK. Wymyśliłem sobie że skoro mam wszędzie podłogówkę a ona "grzeje" przez promieniowanie a skosy i sufit na poddaszu nie akumulują ciepła to może warto to promieniowanie skierować z powrotem do domciu ... Dlatego skosy mają wyglądać tak od zewnątrz : blacha trapez ->łaty i kontrł ->mebrana wyskoparoprzepuszczalna -> wełna między krokwiami15cm -> wełna nabita na grzybki 15cm->folia alu -> 4cm pustki -> stelarz ->GK (wieszaki są wysunięte o te 4cm) I teraz pytanie : warto robić tą pustkę czy zamiast tej pustki dać 4cm opianowanego styro i na niego folia alu i GK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.01.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 czy zamiast tej pustki dać 4cm opianowanego styro i na niego folia alu i GK ?jedno i drugie dobre, pustka za duża, nie ma przyrostu w izolacji, optymalna taka jak w oknach czyli te 15mm (16mm w oknach)Pustka w sumie w miarę naturalnie wyjdzie, bez kombinowania, EPS też może być z pianką i folią alu, nie tylkoodbija promieniowanie, ale ma większy opór dyfuzyjny, oto chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 21.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Ok , dzięki za info - wysunę "grzybki" na te 1,5cm więcej i zrobię pustkę (wyjdzie taniej jak pianowane styro) W przypadku pustki - kleić dodatkową folię paroizolacyjną na stelażu bezpośrednio pod GK czy to już niekoniecznie ? Wprawdzie offtop ale dopytam jeszcze o ściany zewnętrzne BK + 15cm grafitu - w przypadku takiej ściany gdyby od środka wykleić ją "ekranem zagrzejnikowym " z folią aluminową + stelaż + GK - da to coś ? Czy wogóle bez sensu ? (szczelność przegrody + może coś odbije ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Kiedy nie chcesz tynkować - to możesz zrobić z GK tak - jakiś efekt tam da ale to o tyle ile będzie mniejsza emisyjność powłoki.Przy dachu ma sens ponieważ i tak dajesz folię, to upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, tu już jest gorzej,Pytanie czy 0,2 zwykłego EPS lambda 0,04 to koszt jakieś 110zł za m^3 0,15 grafitowego lambda 0,031 to koszt jakieś 200 zł za m^3Zwykły ma opór cieplny R 5 dla 20cmGrafitowy ma 4,8 dla 15cmKosztowo wyjdzie taniej Zwykłym.Ale grubość przybędzie a pewnie o to chodziłoto takie wolne myśli mnie dopadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 21.01.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Ok , dam sobie spokój na dole z folią. ze "grubością" styro masz 100% racji pozdro adam Edytowane 21 Stycznia 2013 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 22.01.2013 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedź. Co do ogrzewania to u góry mamy kaloryfery a nie podłogówkę.W całym domu wentylacja mechaniczna (rekuperator)Folia srebrna kosztuje ponad 2 tyś zł na mój dach (185m) a żółta około 190zł. Różnicę dwóch tysięcy chyba lepiej wydać na lepszą wełnę - chyba że nie mam racji?Rozumiem że jeśli folia srebrna to zaleca się "pustkę" ok 1,5 cm między nią a GK, ale jeśli pozostanę przy zwykłej żółtej to nie ma takiej konieczności? Odnośnie EPS czyli styropianu, to jest chyba jednak dużo gorszym materiałem na docieplenie dachu. Nie zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem.Może to błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.01.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No zależy, folia z alu widziałem po 2,5. do 6 zł za m^2 . Przy takiej cenie to lepie zwykła dać, trudno na allegro Ty patrzył? bo jak kupowałem geowłókninę do drenażu to znalazłem szybko i bez problemowo, a tu u mnie w marketach sam szajs jakiś, a tu ładna 200g gruba , tak że tam uderz . EPS na dach zły? a to czemu ? tylko między krokwie i obawy że będzie pracował itp może tak bym to ugryzł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts