Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe - zwykłe czy energooszczędne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę z innej beczki:

Byłem wczoraj na BUDMIE w Poznaniu przyglądałem się dokładnie oknom FAKRO i VELUX i muszę stwierdzić że VELUX że używa bardzo miękkie lakiery do malowanie swoich okien zrobienie bruzdy paznokciem nie sprawia żadnego problemu i na dodatek (co sam przyznał Pan od VELUX-a że mają mniej rygorystyczne wymagania co do samego drewna że dopuszcza się do produkcji okien drewno z sękami w dodatku bardzo mocno widać usłojenie w VELUX-ach)

W FAKRO zrobienie bruzdy paznokciem było naprawdę trudne, w dodatku jakoś sam wygląd drewna bardziej do mnie przemawiał ...

To tyle odemnie ...

Panie Andrzeju źle się zrozumielismy moim faworytem jest fakro ftt u06 ale zastanawiam się czy warto dołożyć do ftt u08 i tu moje rozsmyslanie nad tym czy nie będzie to przesada i w jakim czasie zwróci mi się ta różnica pozdrawiam podzielam opinie kolegów co do veluxa i fakro tez obejrzałem te dwa okna na budowie i widać różnice na korzyść fakro

ja wybrałem plastikowe PTP - a poprzednio miałem drewniane.

wybralem fakro bo mi bardziej pasowala klamka u dolu w standardzie. Oglądajac drewniane obu firm, odczucie mam takie ze jakość bardzo podobna.

Okna typu u08 -to dla mnie zbytek i czysty chwyt marketingowy. Jeszcze to rozumiem jak ktoś buduje dom typowy pasywny... choć wtedy to wogóle chyba okna dachowe są nie zalecane.

Edytowane przez luky007

Nie znałem ty cen. Też bym się zastanawiał. Może się bowiem okazać, że nakłady poniesione z tytułu mniejszej utraty ciepła nie zwrócą się nigdy. Do tego przy takim współczynniku śnieg może zalegać na oknie dość długo. Pozdrawiam.

Ja wybieram Fakro 78x140 FTS cena 599 + kołnierz 160 razem 760 zł netto ok 820 przy 8% i 934 przy 23% vat.

820 zł cena przemawia do mnie najbardziej. Te wszystkie bajery otwieranie, pasywność, tłumienie dźwięków itp to chwyt reklamowy. sprzedawca ma większy zysk gdy sprzeda droższe okna. Przykładowo jak zamówię 8 moich okien zapłacę 6560 przy 8% a droższe okna kosztowałyby ponad 10 tys. Sprzedawca ma np 15% marży o jego zarobek od 6 i od kilkunastu tys jest inny na korzyść namawiania na droższe.

Okna dachowe są bo są i po zamieszkaniu na ogół nie korzysta się nich. Jesień zima i wczesna wiosna okna są zabite na amen. Poza tym góra domu to na ogół sypialnie a w nich się śpi a nie nocą oknami zajmuje. Nie wiem ile zim musiałoby minąć by mi się różnica np 6 tys zwróciła za lepsze okna.

Mój wybór najtańsze okna znanej marki.

Do okien dorzucają izolacje przeciwilgociowe XDP ok 100 zł netto na okno - czy warto?

Edytowane przez ChłopZmazur

no właśnie Andrzej Wilhelmi do tego cały czas dążę aby ktoś podpowiedziały czy naprawdę warto zainwestować czy ta różnica w cenie przekłada się na różnice w ciepłochronności bo różnica w kwocie jest wielka teraz znowu moje pytanie jak wybrać aby ten wydatek i te okna były najlepszym kompromisem jakości do cenny i wcale nie chce zaoszczędzić na czymś tylko rozsądnie wydać Pozdrawiam Mateusz

mam jeszcze jedno pytanie zwróciłem uwagę na fakt iż wszystkie okna posiadają nawiewniki tylko najtańsze okna Fakro są nie wyposażone w w nawiewniki a jak to się ma do tego że w domu jest założona rekuperacja z założenia jak najmniejszy dopływ powietrza świeżego przez okna wszystkim reguluje rekuperator ????

Do reku stosuje się bez nawiewnika ja biorę Fakro FTS, w katalogu Fakro kojarzę że z droższych też są bez nawiewnika. Otwórz sobie katalog Fakro roto czy Velux i porównaj jakie mają parametry. Np moje najtańsze mają 2 zamiast 3 uszczelek, mają 1 zamiast 2 powłok lakieru. Do tego współczynniki ciepła porównywalne rzędu 1,3 do 1,4 - czyli żadna różnica. Tłumienie dźwięku takie same na poziomie 32 DB, lepsze współczynniki ciepła to już kwoty 3x zwykłe okno. Lepiej do ocieplenie zimą okna zastosować roletę lub wieśniackie z własnej roboty styro czy wata pod wymiar lukarny dopasowane ;-)

Byłem zdecydowany na Fakro FTT-U6. Ale jeszcze mocno się zastanawiam. Mam w zasadzie tylko jedno w łazience na górze. Po podstawieniu do wyliczeń zapotrzebowania na energię w OZC różnica jest tak niewielka że obawiam się że gra nie będzie warta świeczki. Dla Fakro FTT-U06 wychodzi zapotrzebowanie 561W a przy oknie U-1,3 zaledwie 584W. A roczne zapotrzebowanie dla całego domu zmienia się 7593 kWh na 7637 co przekłada się u mnie przy grzaniu PC na kwotę około 8 zł rocznie.