Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe - zwykłe czy energooszczędne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i ja też nic złego nie widzę bo u siebie mam część "fiksów" i część tylko uchylnych a otwierane wyłącznie drzwi na taras. Napisałem o tym aby zwrócić uwagę gdzie ewentualnie można szukać oszczędności skoro mój szanowny przedmówca szukał ich w nawiewniku. Pozdrawiam.

Mam pytanie do Pana AndrzejaWilhelmi. Czy wstawiałby Pan okna dachowe do pokojów z oknami balkonowymi, rozm w świetle otworu, 160cm szer 240 wysok, pow ok 14 mkw, i trzeci z oknem 120cm na 120 , pow ok 7 mkw. Bo mam niby w projekcie ale tak sobie myśle czy warto.Nie jestem znawcą, czytam, słucham porad.

A ja polecam decyzje podjąc dopiero po wstawieniu okien fasadowych.

U mnie dekarze nakryli cala polac dachowka, ale w miejscu gdzie projekt przewidzial okna polaciowe wycieli otwory w deskowaniu.

Powiedzialem im, ze jeszcze sie zastanowie, czy te okna tam chce.

Wstawilem okna fasadowe i wszedlem na poddasze.

Ocenilem z zona ile swiatla wpada do pomieszczen na poddaszu i w ten sposob, zrezygnowalismy az z 4 z 8 okien polaciowych.

Teraz pozostaje uzupelnic deskowanie, membrane i zamykamy to wełną.

Jeżeli za 5 lat zdecydujemy ,żę jednak jakies okno tam chcemy, to sie wstawi i kropka.

• 7 months później...
Jeżeli okna mają być jak najbardziej energo to czy to Fakro czy Velux musi mieć doszczelnienie XDP czy BDX bo inaczej szkoda kasy na super okno jak bokami ucieka ciepło. Z dostępnych na rynku okien dachowych wybrał bym na pewno pomiędzy tymi firmami, reszta wynalazków (opit light- powiązane z Fakro sky light - powiązane z Velux czy Dobro - coś tam)do kupienia po minimum 10 letnim istnieniu na rynku. Takie eksperymenty zostawił bym innym. Ja kupił bym już sprawdzone rozwiązania.

• 1 year później...
  • 1 year później...
Drodzy forumowicze, przy wyborze okien energooszczędnych warto zwrócić uwagę na liczbę pakietów szybowych. Modele z trzyszybowym pakietem wyróżniają się zazwyczaj niskim współczynnikiem przenikania dla całego okna (w przypadku okien OKPOL nawet Uw=0,8 W/m²K). Istotna jest również kwestia dodatkowych bloków termicznych przy montowaniu okien w połaci dachu. Najlepiej zdecydować się na okna energooszczędne, które cechują się bardzo dobrymi parametrami cieplnymi, ale nie wymagają wykorzystywania takich dodatkowych bloków termicznych. W razie wątpliwości, chętnie odpowiemy na dodatkowe pytania.

Witam,

Warto jednak pamiętać, że parametry okna to jeszcze nie wszystko.

Montaż nawet najcieplejszych okien dachowych nie zapobiegnie problemom jeżeli zaniedbany zostanie montaż. Izolacja okna w połaci dachowej ma również bardzo duże znaczenie jeżeli chcemy zachować parametry okna na wysokim poziomie.

W przypadku pytań służę pomocą

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

• 4 weeks później...

Dzień dobry,

Jestem studentką budownictwa i przeprowadzam krótką, dwuminutową ankietę na temat materiałów budowlanych oraz tendencji klientów przy ich wyborze. Jeżeli buduje lub budował Pan/Pani dom, byłabym wdzięczna za pomoc.

https://www.ankietka.pl/ankieta/233710/materialy-budowlane-badanie.html