rteez 06.03.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Jeśli znajdziesz gdzieś mój wpis gdzie sugeruję klejenie płytek podłogowych o sporej długości na Adesilex, to Cię przeproszę. Jeśli nie znajdziesz to bądź łaskaw nie pisać bzdur, ale najpierw przeczytaj ponownie mój poprzedni post, albo najlepiej dwa. Powtórzę, klejenie na najdroższe kleje, należy dobrze przemyśleć. Przy nowych jastrychach nie ma to wg mnie sensu. Należy kleić na klej do gresu, przy podłogówce wystarczy półelastyczny za niecałe 30zł, zamiast 70-90 za wysoko elastyczny. Resztę masz wyżej. nie napisałem że kleisz na Adesilex P9, ale że ktoś kleił i myślał zapewne jak Ty. nie uważnie czytałeś albo za szybko i zostały Ci wybiórcze informacje. Ty kleisz na Kerabond T, który jest klasy C1T (klej cementowy o niskich parametrach tiksotropowy), a na budowie na której sytuację zastałem prawdopodobnie użyto Adesilex P9 klasy C2TE (klej cementowy o podwyższonych parametrach tiksotropowy o wydłużonym czasie otwartym). w przypadku kleju C2 znacznie mniejszego miałbym stracha niż na kleju C1, który Ty chciałbyś mieszać z emulsją gruntującą powodując zachwianie formuły kleju i rozmywając go gruntem zawierającym żywice akrylowe. z Twojego sposobu jedno jest pewne - wydłużasz czas otwarty kleju i nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.03.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Rtez, ja wiem co mówią karty techniczne. Siły ścinające, odkształcenia, to wszystko ma miejsce, ale nie w zwykłym domu, chyba że, znowu powtórzę, starym, rozchybotanym z pracującymi podłogami typu OSB itd. wtedy nie ma zmiłuj, warto nawet zainwestować w PCI i gotowce z wiaderka. Gdzie takie naprężenia masz w nowej chałupie? Wracając do dolewania gruntu. Dolej i sprawdź jak się pracuje taką zaprawą. Nie ma się co trzymać Mapei i jego Isolastica za ponad stówkę za 5kg ( skąd Ty na to klientów bierzesz?). Dolej CT72 do zwykłej CM11. Wtedy być może Ty zobaczysz kościół w którym dzwoni : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rteez 08.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Rtez, ja wiem co mówią karty techniczne. Siły ścinające, odkształcenia, to wszystko ma miejsce, ale nie w zwykłym domu, chyba że, znowu powtórzę, starym, rozchybotanym z pracującymi podłogami typu OSB itd. wtedy nie ma zmiłuj, warto nawet zainwestować w PCI i gotowce z wiaderka. Gdzie takie naprężenia masz w nowej chałupie? Wracając do dolewania gruntu. Dolej i sprawdź jak się pracuje taką zaprawą. Nie ma się co trzymać Mapei i jego Isolastica za ponad stówkę za 5kg ( skąd Ty na to klientów bierzesz?). Dolej CT72 do zwykłej CM11. Wtedy być może Ty zobaczysz kościół w którym dzwoni : ). robiłem u senatora, u lekarzy i zamożniejszych przedsiębiorców, ale i u ceniącego swoje pieniądze przeciętnego Kowalskiego, którzy wiedzą że pełny system daje im gwarancję producenta i spokojny sen. moje tarasy z metra kosztują z materiałami nawet 1000 pln i wcale się tego nie wstydzę ale remont tarasów bywa kosztowny przez paprackie metody. zacznij myśleć tak jak ja a będziesz miał klientów, do których będziesz wracał wykonywać coraz to inne prace, ale niestety na to musisz zapracować a nie wymyślać swoje receptury, chyba że chcesz być producentem a nie wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 08.03.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Zauważ że rozmawiamy o wnętrzach, a nie o tarasach. Na zewnątrz należy zastosować spadki, hydroizolację i dobry klej. Wtedy warto stosować elastiki, sznury, żywice, listwy okapowe i najdroższe mieszanki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rteez 09.03.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Zauważ że rozmawiamy o wnętrzach, a nie o tarasach. Na zewnątrz należy zastosować spadki, hydroizolację i dobry klej. Wtedy warto stosować elastiki, sznury, żywice, listwy okapowe i najdroższe mieszanki.. różnica jest taka że nie masz spadków, hydro - ale nie koniecznie, i ujemnych temperatur. klej musi być dobry, ale nie będę twoich "racji" podważał. rób swoje a ja swoje. każdy ma wypracowaną jakąś metodę każdy ma swoją chemię itd, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość uka46 15.03.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam.Klej półelastyczny? gdzie go kupujesz jaki to klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts