Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wibrujacy kaloryfer

mat0123

Recommended Posts

Czesc,

Mam problem z kaloryferem. Juz drugi rok zachowuje sie tak samo. Na poczatku zimy dziala dobrze a w połowie zaczyna wibrowac po czasie. Odglos jest podobny do wirujacej pralki lub cichego wiercenia wiertarka. Slychac to w innych pokojach.

Nagralem 2 krotkie filmiki ktore to pokazuja. Trzeba podglosnic troche glosniki zeby bylo slychac wibracje.

http://www.youtube.com/watch?v=Q7d9TVNZJyg&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=aHuhY1BK7Hw&feature=youtu.be

Wydaje mi sie ze to glowica otwiera sie i zamyka bardzo szybko bo jest na pograniczu temperatury przy ktorej powinna sie otworzyc i stad te wibracje.

Mozna zwrocic uwage ze w jednym z filmikow jak przekrecam mocno galke od regulacji temperatury ze jest glosny dzwiek pracy glowicy - takie brzdęęęęęęęęęęk :)

Chcialem wymienic glowice na inna ale panowie w sklepie odradzili mi zakupu. Stwierdzili ze problem jest w instalacji ogrzewania i wspolnota mieszkaniowa ma mozliwosc regulacji cisnienia wody w instalacji tak aby wibracje nie wystepowaly. Mieszkam w mieszkaniu w nowym budownictwie.

Czy spotkal sie ktos z czyms takim? Jak usunac te wibracje?

Bardzo dziekuje za wszelka pomoc.

Pozdrawiam,

Mateusz

mam identyczny problem z grzejnikiem drabinkowym w łazience

wymiana zaworu i termostatu nic nie dała

u mnie wpada w wibracje pomiędzy nastawami 2,7 a 3,3 mniej więcej

ja ustawiam na 3,5 i jest ok, cały czas grzejnik grzeje ( nie przechodzi w podtrzymanie :p )

w cieplejsze dni ustawiam na 2,5 a gdy potrzeba ciepła znowu na 3,5

Edytowane przez josephik

No jakies rozwiazanie to jest ale w sumie kaloryfer dziala na maksa caly czas wiec po kieszeni pewnie daje :)

A probowales zrobic cos jeszcze zeby problem zniknal poza wymiana glowicy? Pomimo ze nie udalo ci sie usunac tego problemu to wiesz czemu te wibracje wystepuja?

Pozdrawiam,

Mateusz

Jeżeli masz na wyjściu z grzejnika zawór do dławienia przepływu (a powinien być, tak na imbus z zaślepką), to spróbuj kręcąc nim zmienić zgrubnie natężenie strumienia wody. trzeba po prostu zmienić jakiś parametr tego układu, żeby ten rezonans zniknął.

Pozdrawiam

P.S. Tylko uważaj, żeby nie wykręcić trzpienia tego zaworu (w moich się da). Lepiej pokręć w prawo.

Edytowane przez Wojtek_796

Niestety nie widze przy kaloryferze (sprawdzalem przy podlaczeniu przyplywu/odplywu) zadnego zaworu do dławienia przepływu.

Jesli to jest pomylony powrot z zasilaniem to wystarczy ze zamienie miejscami glowice z termostatem i to wszystko tak?

Czy moze kaloryfery musza miec zasilanie zawsze w tym samym wejsciu? Tylko wtedy co? Trzeba by kuc sciane i poprowadzic przewody na odwrot?

Dzieki za pomoc,

Mateusz

Niestety nie widze przy kaloryferze (sprawdzalem przy podlaczeniu przyplywu/odplywu) zadnego zaworu do dławienia przepływu.

Jesli to jest pomylony powrot z zasilaniem to wystarczy ze zamienie miejscami glowice z termostatem i to wszystko tak?

Czy moze kaloryfery musza miec zasilanie zawsze w tym samym wejsciu? Tylko wtedy co? Trzeba by kuc sciane i poprowadzic przewody na odwrot?

Dzieki za pomoc,

Mateusz

Zawory oczywiście trzeba zamienić. Poprostu jest zły kierunek przepływu na zaworze termostatycznym.