mat0123 21.01.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Czesc, Mam problem z kaloryferem. Juz drugi rok zachowuje sie tak samo. Na poczatku zimy dziala dobrze a w połowie zaczyna wibrowac po czasie. Odglos jest podobny do wirujacej pralki lub cichego wiercenia wiertarka. Slychac to w innych pokojach. Nagralem 2 krotkie filmiki ktore to pokazuja. Trzeba podglosnic troche glosniki zeby bylo slychac wibracje. http://www.youtube.com/watch?v=Q7d9TVNZJyg&feature=youtu.be http://www.youtube.com/watch?v=aHuhY1BK7Hw&feature=youtu.be Wydaje mi sie ze to glowica otwiera sie i zamyka bardzo szybko bo jest na pograniczu temperatury przy ktorej powinna sie otworzyc i stad te wibracje. Mozna zwrocic uwage ze w jednym z filmikow jak przekrecam mocno galke od regulacji temperatury ze jest glosny dzwiek pracy glowicy - takie brzdęęęęęęęęęęk Chcialem wymienic glowice na inna ale panowie w sklepie odradzili mi zakupu. Stwierdzili ze problem jest w instalacji ogrzewania i wspolnota mieszkaniowa ma mozliwosc regulacji cisnienia wody w instalacji tak aby wibracje nie wystepowaly. Mieszkam w mieszkaniu w nowym budownictwie. Czy spotkal sie ktos z czyms takim? Jak usunac te wibracje? Bardzo dziekuje za wszelka pomoc. Pozdrawiam, Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 21.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) mam identyczny problem z grzejnikiem drabinkowym w łazience wymiana zaworu i termostatu nic nie dała u mnie wpada w wibracje pomiędzy nastawami 2,7 a 3,3 mniej więcej ja ustawiam na 3,5 i jest ok, cały czas grzejnik grzeje ( nie przechodzi w podtrzymanie ) w cieplejsze dni ustawiam na 2,5 a gdy potrzeba ciepła znowu na 3,5 Edytowane 21 Stycznia 2013 przez josephik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat0123 22.01.2013 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No jakies rozwiazanie to jest ale w sumie kaloryfer dziala na maksa caly czas wiec po kieszeni pewnie daje A probowales zrobic cos jeszcze zeby problem zniknal poza wymiana glowicy? Pomimo ze nie udalo ci sie usunac tego problemu to wiesz czemu te wibracje wystepuja? Pozdrawiam, Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 22.01.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Jeżeli masz na wyjściu z grzejnika zawór do dławienia przepływu (a powinien być, tak na imbus z zaślepką), to spróbuj kręcąc nim zmienić zgrubnie natężenie strumienia wody. trzeba po prostu zmienić jakiś parametr tego układu, żeby ten rezonans zniknął. PozdrawiamP.S. Tylko uważaj, żeby nie wykręcić trzpienia tego zaworu (w moich się da). Lepiej pokręć w prawo. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.01.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Pomylony powrót z zasilaniem. Zamien zawory i problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat0123 24.01.2013 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Niestety nie widze przy kaloryferze (sprawdzalem przy podlaczeniu przyplywu/odplywu) zadnego zaworu do dławienia przepływu. Jesli to jest pomylony powrot z zasilaniem to wystarczy ze zamienie miejscami glowice z termostatem i to wszystko tak?Czy moze kaloryfery musza miec zasilanie zawsze w tym samym wejsciu? Tylko wtedy co? Trzeba by kuc sciane i poprowadzic przewody na odwrot? Dzieki za pomoc,Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.01.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Niestety nie widze przy kaloryferze (sprawdzalem przy podlaczeniu przyplywu/odplywu) zadnego zaworu do dławienia przepływu. Jesli to jest pomylony powrot z zasilaniem to wystarczy ze zamienie miejscami glowice z termostatem i to wszystko tak? Czy moze kaloryfery musza miec zasilanie zawsze w tym samym wejsciu? Tylko wtedy co? Trzeba by kuc sciane i poprowadzic przewody na odwrot? Dzieki za pomoc, Mateusz Zawory oczywiście trzeba zamienić. Poprostu jest zły kierunek przepływu na zaworze termostatycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts