Radiowiec 22.01.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Witajcie, mam prośbe o pomoc - wczoraj zaczęło nam wiać oknem MS - mają rok, więc już po darmowej regulacji. Jest to okno podwójne, z jednym skrzydłem rozwierno uchylnym i drugim tylko rozwiernym. I o to drugie właśnie chodzi. Wiatr wieje ostro w okolicach środkowego zawiasu. Osadził się tam już szron. Podpowie ktoś, jak to wyregulować samodzielnie? Nie chcę kręcić na oślep, bo za chwilę całe okno rozszczelnię. Po dociśnięciu ramy na środku okna - od strony zawiasu, nie klamki - przestaje wiać. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.01.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A masz tam zawia, czy tylko docisk? i jak wysokie jest skrzydlo?Ogolnie mowiac powinienes przesunac skrzydlo w strone zawiasu, ale jest sporo wyjatkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 22.01.2013 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Wydaje mi się, że to tylko docisk. Okno jest niewielkie - bodajże 110 cm wysokości. Którymi śrubami/bolcami przesunąć okno? Zaznaczam, że na górnym i dolnym zawiasie jest ok - wieje środkiem w miejscu tego docisku. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.01.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 banana masz - wygiął się ramiak skrzydła do wewnątrz pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.01.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Nie znam Maco, może IVO pomoże? W podstawowej instrukcji jest pokazane jak przesunąć okno w stronę zawiasów. Czasem też docisk jest regulowany. Czasem nienasmarowany i okno zachodzące za docisk (poprzez element na skrzydle) jest wpychane do środka poprzez opór tarcia. A jak to wyregulować? Złap skrzydło jak łuk, zaprzyj się ręką na środku i rozepchnij skrzydło. Taką "regulację" zrobiłem ostatnio dla bardzo starych okien - była skuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.01.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) widzę, że Charlie wrócił do "bananowania" Maco nie ma zdaje się regulowanego docisku środkowego wię c zostaje próba przesunięcia skrzydła bliżej ramy Edytowane 22 Stycznia 2013 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts