theme 22.05.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Patrzyłem trochę Twój dziennik budowy i muszę przyznać, że budowlańcy muszą Cię nieźle k*** pod nosem. Jedno mnie zastanawia i nie mogę tego przeboleć (oczywiście jeśli można spytać) - jak ustawisz meble? Przyznam projekt odważny, w końcu coś innego w naszym kraju ale jeszcze w granicach smaku i wyczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.05.2014 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 wow, projekt konstrukcji ogrodu - rewelacja. koszta materiałowe i wykonawcze - rewelacja. Jak zastosujesz poliwęglan to tak jakbyś do garnituru Armaniego kupił sobie buty w CCC P.S.to lepiej nie buduj bo wyjdzie koszmarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 22.05.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Minus poliwęglanu jest taki, że znacznie szybciej zarysuje się w porównaniu do szkła. Kup sobie nawet w wędkarskim woblera za 15zł i jego ster zrobiony jest z poliwęglanu. Przejedź nim kilka razy po czymś to zobaczysz jakie będą rysy. Przy myciu tego sam będziesz rysował sobie poliwęglan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.05.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Poliwęglan po kilku latach zmatowieje ale . . . ale za szyby wygięte i hartowane poliwęglan będziesz mógł wymieniać co roku przez wiele wiele lat Konstrukcja jest wyzwaniem nie tylko konstrukcyjnym ale tez dla kieszeni Inwestora . . . jeśli nie zrobisz tego od razu w całości to obawaim się że nie dasz rady tego dokończyć, zawsze będą ważniejsze rzeczy do zrobienia Szczerze, zastanów się czy aby na pewno chcesz ten ogród zimowy Wiem, będzie piękny ale . . . money... money... money . . . to chyba ABBA śpiewała jak byłem jeszcze w liceum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.05.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Poliwęglan po kilku latach zmatowieje ale . . . ale za szyby wygięte i hartowane poliwęglan będziesz mógł wymieniać co roku przez wiele wiele lat Konstrukcja jest wyzwaniem nie tylko konstrukcyjnym ale tez dla kieszeni Inwestora . . . jeśli nie zrobisz tego od razu w całości to obawaim się że nie dasz rady tego dokończyć, zawsze będą ważniejsze rzeczy do zrobienia Szczerze, zastanów się czy aby na pewno chcesz ten ogród zimowy Wiem, będzie piękny ale . . . money... money... money . . . to chyba ABBA śpiewała jak byłem jeszcze w liceum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.05.2014 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 to prawda, najlepiej się trzymają prowizorki. Co prawda nie zrobię tego od razu ale gdybym znalazł odpowiedniego wykonawcę ..... do tej pory wykonawcy nie chcieli się tego tknąć. Konstrukcja jest wyzwaniem, projektu szczegółowego brak. Kolega próbował zrobić w CAD i sie poddał. Pierwszy łuk nie trafił w kopulę. Zauważmy że:- odległość od fundamentu domu do fundamentu ogrodu zimowego jest zmienna- odległość łuków wchodzących i montowanych na kopule jest zmienna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.05.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Przespałem się z problemem i . . . co widzę ? Cytując klasyków - widzę cielność W przesłanych materiałach długości łuku w linii prostej wynosi od 5 do 12 mb Nie ma możliwości wykonania szklenia w jednym kawałku, czyli będzie musiało się składać z sekcji jak fasada np. budynek Złotych Tarasów czy TVP na Woronicza. Każda szyba gięta pod konkretne miejsce w konstrukcji, bo kolejne żebro ma inne wymiary i tym samym promień łuku. W tych wymiarach, by całość spełniła wymagania obciążenia wiatrem i śniegiem musi być masywna i nie będzie tak filigranowa jak w wizji architekta. Zwłaszcza część przy połączeniu kopuł oddalona od domu o prawie 8 metrów. bo całość od wejścia rozszerza się Zmiana kształtu łuków też by ułatwiła zadanie, czyli nie łuk za każdym razem łączący wprost oba punkty podparcia lecz łuk o ustalonym promieniu Czyli odcinek pionowy - łuk - odcinek poziomy ale to całkowicie zmienia wizualizację, bo "wejście" do ogrodu zimowego nie byłoby jak w tej chwili łukiem tylko ćwiartką koła. Autorus, przemyśl ewentualną zmianę koncepcji bądź rezygnację z całości. Podejrzewam, że koszty przekroczą wartość całej chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.05.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) sami widzicie, jakie ja ma przeciwności I to na każdym kroku. Ale o dziwo bardzie mnie to nakręca. Dla tego na chałupie sobie napisałem i potem przeniose ten napis na obudowę kominka: FIXUS ADVERSA SPERNO {nieugięcie gardzę przeciwnościami} Edytowane 23 Maja 2014 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.05.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 FIXUS ADVERSA SPERNO {nieugięcie gardzę przeciwnościami} ciekawe jak to zabrzmi FISKUS ADVERA SPERNO Hmmm. ... uważaj w takim razie na fiskusa jak pogardzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.05.2014 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jest kilka firm, które wykonują tego typu konstrukcje ale jak nie masz kasy to zapomnij.Tak na oko to rząd ok.80.000,00 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.05.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Charlie, nie widziałeś dokładniejszych danych, w mej ocenie nie ma szansy zmieścić się w 100.000 zł a i tak uważam że jest to wartość zaniżona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.05.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 A nie lepiej byłoby zastanowić się z projektantem nad przełamaniem bryły koła czymś bardziej kanciastym? Masz 2 kopuły, wszystko w łukach, kołach, półkolach itd. Może projektant mógłby Ci naszkicować w porozumieniu z jakimś producentem coś dla przełamania tych wszystkich miękkich krzywizn? P.S. nie uginaj się, zaciskaj zęby i idź do przodu. Ja trzymam kciuki za Ciebie i z chęcią odwiedziłbym Cię w przyszłości aby Ci pogratulować projektu jak i wytrwałości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.05.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Juz na forum próbowałem pokazać inne opcje. Niestety zostałem skrytykowany całkowicie. I zresztą słusznie. http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=13526&view=findpost&p=371415 Mój brat mówi, jak ktoś Ci powie ze jesteś koniem to możesz sobie gościa olać. Jak druga osoba powie Ci to samo, możesz go zignorować. Ale jak juz trzeci powie Ci to samo to szukaj dla siebie siodła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.05.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 eeeetam Wywal siodło do stodoły (swoją drogą nie widać jej na wizualizacji ) Wszystko można zrobić - wbrew pozorom Ograniczeniem jest tylko zasobność portfela Masz ponad stówę lub jej wielokrotność ? Spokojnie zrobi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.05.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Koncepcja wachlarza mi osobiście podoba się. Wysunięty daszek z lekkim spadkiem ponad pionowe szybki. Znacznie taniej i prościej. http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/106.jpgResztę załatwi kontrastujący z elewacją kolor słupków.Co do konia i siodła - Twój dom i Twoje decyzje. Jeśli zamarzą Ci się różowe szyby w tym ogrodzie i będziesz się cieszył z nich jak głupi to właśnie takie szyby powinieneś montować. Dobrze jest słuchać podpowiedzi i porad ale głos decydujący masz Ty a nie ktoś z 2 strony ekranu, kogo nawet nie znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts