mordimer_m 22.01.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Na załączonym obrazku przedstawiony jest komin. Obok przewodu dymowego są dwa wentylacyjne - jeden z kotłowni a drugi z łazienki. Komin chciałbym zakończyć czapą a kanały wentylacyjne wypuścić na boku komina. Czytałem, że w takim wypadku wentylacyjny musi być na przestrzał z dwóch stron komina. Jak to rozwiązać w moim przypadku? Po przestrzeleniu komina kanały wentylacyjne były by połączone na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Jak to rozwiązać w moim przypadku? Po przestrzeleniu komina kanały wentylacyjne były by połączone na górze. I nie ma innego wyjścia! Tylko pamiętaj, aby wylot komina spalinowego był wyżej od poziomu tych otworów wentylacyjnych przynajmniej o 50 - 70 cm. Ja nie "przebiłem" i wyloty zrobiłem pod kątem prostym (z boku) licząc na to, że wschodnie wiatry wieją najrzadziej. I okazało się (na przekór), że w tym roku jest ich b. dużo. No i mam "cofkę" przy takim wsch. wietrze. Na wiosnę będę więc musiał przekuć (a raczej wyciąć "kątówką"). Tym razem liczę, że skutki będą mniej dokuczliwe Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 23.01.2013 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ale czy na pewno dozwolone jest takie łączenie kanałów wentylacyjnych na wylocie, w szczególności kotłownia-łazienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.01.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 przecież w końcu się "łączą" bo inaczej byś musiał je prowadzić ponad atmosferę chodzi o przepływ powietrza i wytworzenie podciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Ale czy na pewno dozwolone jest takie łączenie kanałów wentylacyjnych na wylocie, w szczególności kotłownia-łazienka? W temacie wentylacji "grawitacyjnej" nie ma mądrych Potrafi płatać (często wbrew zasadom fizyki) niezłe "figle" Dlatego najbezpieczniej (jeśli tylko jest na to czas i warunki), poobserwować, czy zawsze jest dobry ciąg (niezależnie od kierunku wiatru i pogody). Jeśli tak, to wtedy można połączyć bez obaw Edytowane 23 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 23.01.2013 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 sobieradek czyli rozumiem, że na wiosnę chcesz zrobić mniej więcej tak jak na tym obrazku, że połączysz wewnątrz komina obydwa kanały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.01.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Dokładnie tak! Bo w moim przypadku okazało się, że wiatr od strony Twojego lewego dolnego narożnika (który miał być rzadko) wtłacza powietrze z powrotem do kanału (te otwory dodatkowe mam z lewej i teraz mam zamiar je zaślepić). Tylko przestroga dla innych - nie wolno tak łączyć kanałów, z których jeden, to wywiewka z kanalizacji!! W przypadku ewentualnej "cofki" - gwarantowana "inhalacja" w mieszkaniu (wszędobylski "Czar Kanałów" ) I tak w ogóle - JAK NAJDALEJ z wywiewką kanalizacyjną od innych wylotów (a tym bardziej wlotów) wentylacji !! Projektanci (a i wykonawcy!) nieraz o tym zapominają Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 24.01.2013 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Rozumiem, wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts