darsalam 22.01.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Wczoraj znowu nie było prądu.Zastanawiam się nad zasilaniem awaryjnym do pieca multikomfort. Piec z podajnikiem tłokowym, 3 pompki, zawór 4d.Czy warto kupić agregat na allegro za niecałe 300 zł.Czy nadaja sie do tego celu? Czy kupić upsa z przetwornicą?To rozwiązanie jest droższe.Co radzicie? Może ktoś ma taki tani agregat podpięty do pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.01.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Tu było na ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196944-Jaki-zasilacz-ups-do-kot%C5%82owni&p=5203362&viewfull=1#post5203362 oraz tu http://esterownik.pl/forum/posty,584/pierwsze-rozpalenie-a-zuzycie-wegla-kilka-pytan-laika?m=11048#11048 Ja osobiście nie używam to się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 22.01.2013 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Bardziej interesuje mnie agregat.Nawet gdyby piec wygasł podczas nieobecności w domu to rozpalenie nie jest dla mnie problemem.Chce wiedzieć co jest warty taki agregat za 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 22.01.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Bardziej interesuje mnie agregat.Nawet gdyby piec wygasł podczas nieobecności w domu to rozpalenie nie jest dla mnie problemem.Chce wiedzieć co jest warty taki agregat za 300 zł Zmierz napięcie na tym agregacie w czasie zdejmowania obciążenia i obciążenia ok 500W odbiornikiem to sie przekonasz. Pomogę Ci - 300 zł to za dużo za ten agregat. Napięcie skacze od 190 do 280 V. Przebieg prądu jest bardzo daleki od sinusoidy. Podsumowując - do napędu np. wiertarki, zasilania żarówki (nie świetlówki) nadaje się, elektronikę, w tym sterownik kotła, pompy CO, załatwi na amen. Proponuję agregat inwertorowy, tutaj cenę skoryguj co najmniej przez dodanie zera lub kup UPSa albo przetwornicę + akumulator. Szukaj przetwornicy z napisem "pure sinus". Tutaj od razu cena x2 w stosunku do zwykłej przetwornicy. Piszę to bo mam taki agregat i mam przetwornicę. Więcej wiadomości poszukaj w sieci, np forum elektroda.pl, nie ma sensu tutaj ponownie odkrywać Ameryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 22.01.2013 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Czyli najlepiej kupić używanego upsa np. UPS APC SMART 700 ( na allegro za 150 zł) + podpiąć do tego jakiś akumulator?A jak jestem w domu to odpalam agregat za 300 zł i podpinam do niego upsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 22.01.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 tyle, że będziesz potrzebował UPSa typu "on-line" czyli taki, który najpierw wbudowanym prostownikiem ładuje akumulator a następnie wbudowaną przetwornicą robi 230 V. Kosztuje minimum 2000 zł. Zwykły UPS nie "filtruje" prądu, jeśli dostaje napięcie, to po prostu je "przepuszcza" dalej. Poza tym, nie do każdego UPSa da się podłączyć dodatkowy akumulator. Ponownie odsyłam Kolegę do elektroda.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.01.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Ale na rynku są UPS`y z sinusem na wyjściu i nie kosztują 2000zł. A przynajmniej sinus jaki oferują spokojnie wystarczy do sterownika pieca i dmuchawy oraz pompek. Po co do pieca i jego elektroniki UPS on-line? Ja takich do komputerów nie używam a działają bezproblemowo. Może od razu 3-fazowy koledze doradzić na cały dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.01.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Czyli najlepiej kupić używanego upsa np. UPS APC SMART 700 ( na allegro za 150 zł) + podpiąć do tego jakiś akumulator? A jak jestem w domu to odpalam agregat za 300 zł i podpinam do niego upsa Jak kupisz używany UPS to praktycznie dolicz do niego cenę, nowego niewyjechanego akumulatora i tu już okaże się, że warto patrzeć za nowym. Odnośnie agregatów no-name to jest porażka. Tak jak inni piszą napięcie na wyjściu waha się niesamowicie, o wyciekach, problemach z odpalaniem i trwałości takiego bubla nie wspomnę. Za 300zł nie można dostać niczego porządnego. Jak ci będzie za bardzo wariowało napięcie na wejściu ups`a to od będzie to traktował jako usterkę sieci i się przełączy na akumulator. Więc na nie wiele się zda taki badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 23.01.2013 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Szkoda, czyli opcja z agregatem odpada całkowicie.Co myślicie o tym UPS - UPS APC SMART 700? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 23.01.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ale na rynku są UPS`y z sinusem na wyjściu i nie kosztują 2000zł. A przynajmniej sinus jaki oferują spokojnie wystarczy do sterownika pieca i dmuchawy oraz pompek. Po co do pieca i jego elektroniki UPS on-line? Ja takich do komputerów nie używam a działają bezproblemowo. Może od razu 3-fazowy koledze doradzić na cały dom? Proponuję niech kolega jeszcze raz przeczyta moje posty ze zrozumieniem. UPSa on-line radziłem koledze, ponieważ chciał zasilać poprzez niego kocioł tanim agregatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts