Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Od ostatniego czasu bacznie przyglądam się tematem budowy domu ponieważ sam decyduję się na to wyzwanie.

Mam już działkę, wybrany projekt oraz cel jaki zakładam sobie poza samą budową to : ENERGOOSZCZĘDNOŚĆ, ale nie przepłacając. Będę korzystał z dofinansowania z Funduszu Ochrony Środowiska na budowę ekologiczną w kwocie do 30 tyś. zł.

Proszę was tylko o małą ocenę oraz o wskazanie kierunku zmian w projekcie biorąc pod uwagą koszty oraz stosunek cena/jakość w rozumieniu opłacalności przewidzianych przez projektanta rozwiązań.

Będę budował dom sam z tatą, bo to potrafimy, wiec koszty będą relatywnie niskie. Mam z żoną 220 tyś zł na stan deweloperski + podłogi i ani grosza więcej :)

Projekt domu to : http://projekty.lipinscy.pl/Atlanta/

Z góry dziękuje za nawet niewielka pomoc. Pozdrawiam !

220.000 PLN za deweloperski + podłogi 182 m2 nie ma szans ... Warto poczytać o wymaganiach na U40 czyli 30.000PLN i z tego co widzę to ten dom się nie mieści. Rozumiem ze macie 220k PLN w gotówie to też wiesz że dotacje są tylko do kredytów ? 11.000 tys same okna dachowe. Płyta fundamentowa około 32.000 tys. to już nam daje 42.000PLN czyli prawie 1/4. Jaka technologią zamierzacie budować ? Edytowane przez GE***X

no właśnie w karcie projektu jest ytong lub silka z racji tego ze silka jest dużo tańsza, najprawdopodobniej wybiorę tę technologie.

inwestycja będzie z kredytu w całości. z tego co czytałem to mieści się w dotacji z racji tego że U40= EUco=40 kWh/(m2rok) a w tym projekcie jest to EUco=25,20 kWh/(m2rok)

Tak poza tym to jest 150m2 użytkowej no i jak sam wspomniałem 90% prac będę wykonywał sam.

Ale o to czy się zmieszczę czy nie w kasie to inna sprawa istotne jest to czy technologia jaką wybrał projektant jest konieczna a jeśli tak czy akurat te firmy...

Ściany zewnętrzne:

Ściana dwuwarstwowa z betonu komórkowego „Ytong” (Xella) lub cegły silikatowej „Silka” (Xella) grubości 44 cm (24 cm ściana murowana + 20 cm styropian „Termoorganika”, o wsp. λ = 0,033 W/m²K ) o wsp. Uo = 0,12 - 0,14 W/m²K

Ściany fundamentowe:

Ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne stawiane na płycie żelbetowej, izolowanej od ścian fundamentowych z bloczków betonowych, warstwą cokołowych pustaków izolacyjnych Isomur „Stahlton”.

Ściany wewnętrzne:

nośne j.w. w zależności od zastosowanej technologii ścian zewnętrznych

działowe szkieletowe okładane płytami gipsowo kartonowymi

Strop:

Gęstożebrowy typu Teriva.

Konstrukcja dachu:

Tradycyjana więźba drewniana wykonana metodą ciesielską

alternatywnie

Prefabrykowana konstrukcja dachowa z litego drewna łączonego płytkami kolczastymi - MITEK

Pokrycie dachowe:

Dachówka cementowa, „Braas” (Monier) lub ceramiczna „Koramic” (Wienerberger).

Schody:

Schody wewnętrzne drewniane na drewnianych belkach policzkowych. Można zastosować schody gotowe kupowane wg wysokości i montowane przez specjalistyczną firmę.

Elewacje:

tynki silikonowe lub akrylowe,

podmurówki wykończone np. płytką klinkierową,

szczyty i wstawki z drewna lub tynkowane.

Instalacje:

grzewcza i przygotowania ciepłej wody użytkowej: gazowa z zastosowaniem kotła kondensacyjnego typu Vitodens 200 (Viessmann)

instalacje c.o. z zast. systemów „Purmo”

instalacja wentylacji mechanicznej z rekuperacją z zastosowaniem rozwiązań firmy „Rekuperatory”

opcjonalnie gruntowy wymiennik ciepła „Awadukt thermo” firmy „REHAU”

ogrzewanie podłogowe łazienek - meta grzejna „Devi”(Danfoss)

Izolacje termiczne:

izolacje ścian ze styropianu Platinum Plus „Termo Organika” gr. 20 cm

izolacje podłogi na gruncie ze styropianu Podłoga Gold Plus „Termo Organika” gr. 20 cm

izolacje dachu ze styropianu Superpoddasze Platinum Plus gr. 20 cm + styropian Platinum gr. 10 cm

izolacje okien i drzwi w systemie i3 „Tremo Illbruck”

Kominy:

W technologii Schiedel.

Stolarka okienna i drzwiowa:

okna PCV firmy „REHAU” - „Brillant Design” o wsp. Uo = 1,0 lub 0,6 W/m²K dla szyb i Uo = 1,2 W/m²K dla ramy, wsp. g = 50%max

okna połaciowe firmy „Fakro” - FTT Thermo o wsp. Uo = 0,5 W/m²K dla szyb i Uo = 0,9 W/m²K dla ramy, wsp. g = 50%max

Drzwi zewnętrzne firmy „Hörmann” o całkowitym wsp. Uo = 1,3 W/m²K.

Brama garażowa firmy „Hörmann” o całkowitym wsp. Uo = 1,3 W/m²K.

Uwaga!

Ten projekt zawiera projekt instalacji rekuperacji!

Tymi ręcami , powinieneś dać rade. Mam teraz SSO , tylko dach robiła ekipa reszta sami. Ściana porotherm 25 , płyta fund 20 cm EPS 200 ( wymiana 1,6 m gruntu ) , dachówka cementowa Brass . SSZ bedzie mnie kosztował 135 tyś. Okna 3 szyby na taśmach z wągarkiem. Mam 135 m podłogi ale twój dom prostszy w budowie i dach prosty . Pozatym do powierzchni masz doliczony stryszek.. Użytkowa + gospodarcze + garaż to 163 m. Co bedziecie robić sami ?

HEH, jeden optymista tak jak ja :) dzięki aDw.

wszystkie instalacje sami, mury sami , ocieplenie również, jedyna rzecz która będzie potrzebowała pomocy to więźba, ale bardziej merytorycznie niż robocizna.dach jest prosty, bez lukarn itp. materiały budowlane w dużym procencie będę miał bez FV : mieszkam w małej mieścinie tu wszyscy są znajomymi i znają jakiegoś tam Grzesia od koparki, Józka od betonu, czy Hadlowca Darka co ma cegły na lewo :p.

Chciałem do tej pory mocno korzystać z dotacji ale jak sie dowiedziałem jaki bede miał uzysk netto z tego to szkoda zachodu.

Rewizorzy z Funduszu Ochrony Środowiska wezmą za samą ocenę i później odbiór koło 7 tys. koszty uzyskania przychodu koło 7 tys. i inne cuda też kilka tysi więc z dotacji 30 tys. zostaje 10.... ( porażka ) i stres że na końcu coś pójdzie nie tak....

Co o tym myślicie?

WYTYCZNE, strona 11

Zarówno kierownik budowy, jak i inspektor nadzoru powinni posiadać również wiedzę i doświadczenie związane z budową domów pasywnych i energooszczędnych, szczególnie w aspekcie zapewnienia jakości i standardów robót i prac o kluczowym znaczeniu dla końcowej jakości i standardu energetycznego. Analogiczne wymagania dotyczą wykonawców robót budowlanych.

Przy doborze wykonawców budynku istotne jest ograniczenie liczby usługodawców. Całość inwestycji powinna być, w miarę możliwości, przeprowadzana przez jedną firmę. Takie działanie pozwala zachować sprawny charakter prac, jak również uniknąć ewentualnych problemów cywilnoprawnych.

Jak ma się do tego budowanie systemem gospodarczym? Nie wie nikt, może poza weryfikatorem, który to oceni i uszczupli Twój portfel o około 3 000. Kolejne koszty to protokoły z regulacji WM oraz systemu grzewczego. Na koniec test szczelności....

Co do samej kasy to mówimy o 30 000 - 19% = 24 300 - jeżeli spełnisz wymagania, o tyle zmaleje Twój kredyt (kasy do ręki nie dostaniesz). Sam się nad tym zastanawiam, ale im dalej w las tym więcej drzew. Dla przykładu: dalej nie mogę znaleźć na rynku rekuperatora spełniającego wymagania dotacji..... pewnie zaraz się pojawią (popyt rośnie), ale ile będzie kosztował?

Sporo niewiadomych, trzeba czekać, może coś się będzie jeszcze zmieniało w kryteriach, na chwilę obecną jest to wyboista droga:rolleyes:

właśnie analizuję tę sytuację i dochodzę do wniosku, że i tak mam dobry projekt i jeżeli wykonam go zgodnie z przewidywaniami i zaleceniami projektanta to i tak będę miał nisko energetyczny dom...po co mi stres i zmartwienia związane z w/w biurokracją a i tak efekt końcowy jest niepewny bo przecież na końcu jest człowiek który może mieć tego dnia kiepski humor i czegoś nie podpisać...

zysk jest znikomy przy budowie domu a ryzyko ogromne jeżeli chodzi o dofinansowywanie, inaczej wygląda sytuacja przy budowie pasywnego domu bo i tak ma technologie rygorystyczną więc jakby łatwiej no a jeżeli chodzi o kupno mieszkania to w ogóle bajka bo deweloper połowę załatwia przygotowując tę inwestycje...

reasumując - lepiej spokojnie działać samemu i poczekać aż ten program się otrze o kilku inwestorów i ocenią tę drogę... oczywiście takich którzy mają bardziej opasły portfel i mogą sobie pozwolić na nieprzewidziane koszty tego rodzaju :p

czarli90: część spraw załatwisz tak jak sądzisz. Być może - instalacje, być może wykopy i tak dalej. Są jednak takie na które trzeba mieć papier - czyli fakturę. To ona jest podstawą wszelkiej reklamacji, nie tylko od wykonawcy ale i od sprzedającego. Tak naprawdę to może się okazać, że nie wiesz co kupujesz. Poza tym jeżeli państwo zwraca, to może się znów okazać, że będzie żądało potwierdzenia tego że dom jest wybudowany tak jak ma być, a podatek odprowadzony, albo po prostu uderzy do sprzedawcy: dokument potwierdzający zakup. W paragon na 50 tys złotych za ściany energooszczędne - nikt nie uwierzy...

• 2 months później...
  • 6 months później...

Może trzeba się zastanowić nad innym projektem. Przesyłam tutaj projekt jednej z lepszych pracowni w Polsce. Przesyłam, bo sama zastanawiałam się nad podobnymi projektami. Ja już swój wybrałam ale zerknij czy ten Ci się spodobają.

http://z500.pl/projekt/731/Z226_EKO,projekt-z226-w-wersji-eko.html

Ściskam

Czy Wy nie umiecie czytać? Chłop kupił projekt i wymyślił, że go wybuduje po taniości. Nie potrzebuje nowego projektu tylko porad jak zmieścić się w założonym limicie kosztów. Ja ze swojej strony życzę powodzenia i liczę na jakąś relację! Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Witam, projekt kupiony, pozwolenie jest... ale pogoda słaba, niedługo zima więc można jedynie przygotować się do budowy i ruszyć na wiosnę :)

mam mętlik w głowie na temat technologii budowy ( silka ? solbet? porotherm ? ) niby wiadomo, że silka ale .... :)

mam zaadaptowana piwnicę pod połową domu wiec inne historie na temat posadowienia, woda jest ? nie ma ? zabezpieczać na wszelki bardziej niż sandard... etc ;/

nie wiem co z bloczkami typu Isomur plus - drogie ale piszą że warto. Ekipa budowlana patrzy na mnie jak na debila jeżeli chodzi o ilości ocieplenia itp.

Kongo jednym słowem, ale jest dużo czasu, cała zima. Na coś się w końcu zdecyduje

Plan mam taki by zaufać projektantom i wybudować ścisłe z projektem i się nie ugnę :p

Pozdrawiam