lukasz_26 22.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum. Planuję położyć płytki z cegły na ścianie wewnętrznej. Chciałbym uniknąć wypełniania fug tylko przykleić płytki do ściany z prześwitem, tak aby był widoczny kolor ściany o ile to możliwe oczywiście. Poradźcie mi proszę jakiego kleju użyć najlepiej i czy nie ma problemu z klejeniem na pomalowanej ścianie? Czy są takie kleje żeby nakładać na płytkę i mocować w ten sposób do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.01.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Pytanie pierwsze: czym pomalowane... bo jeśli chcesz coś takiego zrobić to musisz mieć naprawdę niezłego fachurę by to wyglądało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huhra 24.02.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 atlas s1 wysokoelastyczny i raczej by nie odpadło. ściana osłonięta (pod jakimś dachem) czy odsłonięta na działanie czynników atmosferycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.02.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum. Planuję położyć płytki z cegły na ścianie wewnętrznej. Chciałbym uniknąć wypełniania fug tylko przykleić płytki do ściany z prześwitem, tak aby był widoczny kolor ściany o ile to możliwe oczywiście. Poradźcie mi proszę jakiego kleju użyć najlepiej i czy nie ma problemu z klejeniem na pomalowanej ścianie? Czy są takie kleje żeby nakładać na płytkę i mocować w ten sposób do ściany? Wydaje mi się, że lepiej jest przygotować ścianę do takiego stanu jak do układania płytek ceramicznych a po ułożeniu płytek pomalować (odtworzyć niewypełnione fugi kolorem który Tobie odpowiada. Wtedy będzie i ładnie i dobrze (nie będzie śladów kleju w fugach, a płytki nie odpadną). Natomiast co do kleju to musi on być specjalny do powierzchni i materiałów trudno nasiąkliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ML-BUD 13.03.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 witam . nie polecam na pomalowaną ścianę układać takich płytek .klej odparzy warstwę farby razem z cienkim tynkiem szkoda pracy i pieniędzy .Uważam że z fugą będzie ładniej wyglądało ,tyle tylko że każdy ma inny gust .wykonywałem coś takiego w dużych ilościach na elewacjach zewnętrznych domów oczywiście z fugą .nie zastosowałbym tej metody o której ty myślisz ... a poza tym jeśli będziesz to robił z fugą też musisz oczyścić stara farbę ,zagruntować tynk,wyrównać powierzchnię i dopiero układać . pozdrawiamWitajcie, to mój pierwszy post na tym forum. Planuję położyć płytki z cegły na ścianie wewnętrznej. Chciałbym uniknąć wypełniania fug tylko przykleić płytki do ściany z prześwitem, tak aby był widoczny kolor ściany o ile to możliwe oczywiście. Poradźcie mi proszę jakiego kleju użyć najlepiej i czy nie ma problemu z klejeniem na pomalowanej ścianie? Czy są takie kleje żeby nakładać na płytkę i mocować w ten sposób do ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Citymatic: przecież do czegoś takiego używa się także zapraw (klejów?) mieszanych na budowie na bazie cementu, piasku (wypełniacza) i delikatnej ilości chemii. Wychodzi na to samo a jest dużo taniej a i wykwitów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Citymatic: przecież do czegoś takiego używa się także zapraw (klejów?) mieszanych na budowie na bazie cementu, piasku (wypełniacza) i delikatnej ilości chemii. Wychodzi na to samo a jest dużo taniej a i wykwitów nie ma. Gdyby tak było to by nie było różnych zapraw tylko jedna. Każdy materiał ma swoją strukturę i środek do klejenia (przyklejania). Widziałem pustaki szklane sklejone klejem do płytek ceramicznych (wszystkie popękały) jestem ciekaw dlaczego? Nie zawsze liczy się cena, bo zgodnie z powiedzeniem "tanie mięso psy jedzą", a w budownictwie "chytry dwa razy traci" oszczędności w tym przypadku nie zawsze są dobre. Płytka klinkierowa jest z takiego samego materiału jak cegła i należy ją kleić klejem do płytek klinkierowych, na powierzchni ściany tak przygotowanej jak jest napisane na opakowaniu kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.03.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Citymatic: czy ja mówię że tym samym? A czymś takim da się kleić / murować / etc - sam ileś razy to widziałem. Przy okazji takie klajstry składają się z cementu (biały lub szary); odpowiedniej chemii czasem wapna i wypełniacza. Żadna nowina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts