Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki z cegły na ścianie wewnętrznej

Recommended Posts

Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum.

Planuję położyć płytki z cegły na ścianie wewnętrznej. Chciałbym uniknąć wypełniania fug tylko przykleić płytki do ściany z prześwitem, tak aby był widoczny kolor ściany o ile to możliwe oczywiście. Poradźcie mi proszę jakiego kleju użyć najlepiej i czy nie ma problemu z klejeniem na pomalowanej ścianie? Czy są takie kleje żeby nakładać na płytkę i mocować w ten sposób do ściany?

• 1 month później...

Planuję położyć płytki z cegły na ścianie wewnętrznej. Chciałbym uniknąć wypełniania fug tylko przykleić płytki do ściany z prześwitem, tak aby był widoczny kolor ściany o ile to możliwe oczywiście. Poradźcie mi proszę jakiego kleju użyć najlepiej i czy nie ma problemu z klejeniem na pomalowanej ścianie? Czy są takie kleje żeby nakładać na płytkę i mocować w ten sposób do ściany?

Wydaje mi się, że lepiej jest przygotować ścianę do takiego stanu jak do układania płytek ceramicznych a po ułożeniu płytek pomalować (odtworzyć niewypełnione fugi kolorem który Tobie odpowiada. Wtedy będzie i ładnie i dobrze (nie będzie śladów kleju w fugach, a płytki nie odpadną). Natomiast co do kleju to musi on być specjalny do powierzchni i materiałów trudno nasiąkliwych.

• 3 weeks później...

witam .

nie polecam na pomalowaną ścianę układać takich płytek .klej odparzy warstwę farby razem z cienkim tynkiem szkoda pracy i pieniędzy .Uważam że z fugą będzie ładniej wyglądało ,tyle tylko że każdy ma inny gust .wykonywałem coś takiego w dużych ilościach na elewacjach zewnętrznych domów oczywiście z fugą .nie zastosowałbym tej metody o której ty myślisz ... a poza tym jeśli będziesz to robił z fugą też musisz oczyścić stara farbę ,zagruntować tynk,wyrównać powierzchnię i dopiero układać .

pozdrawiam

Citymatic: przecież do czegoś takiego używa się także zapraw (klejów?) mieszanych na budowie na bazie cementu, piasku (wypełniacza) i delikatnej ilości chemii. Wychodzi na to samo a jest dużo taniej a i wykwitów nie ma.

Gdyby tak było to by nie było różnych zapraw tylko jedna. Każdy materiał ma swoją strukturę i środek do klejenia (przyklejania). Widziałem pustaki szklane sklejone klejem do płytek ceramicznych (wszystkie popękały) jestem ciekaw dlaczego?

Nie zawsze liczy się cena, bo zgodnie z powiedzeniem "tanie mięso psy jedzą", a w budownictwie "chytry dwa razy traci" oszczędności w tym przypadku nie zawsze są dobre.

Płytka klinkierowa jest z takiego samego materiału jak cegła i należy ją kleić klejem do płytek klinkierowych, na powierzchni ściany tak przygotowanej jak jest napisane na opakowaniu kleju.

Citymatic: czy ja mówię że tym samym? A czymś takim da się kleić / murować / etc - sam ileś razy to widziałem. Przy okazji takie klajstry składają się z cementu (biały lub szary); odpowiedniej chemii czasem wapna i wypełniacza. Żadna nowina.