paciorki 16.03.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 a) jeśli piwnica wraz z garażem będzie oddzielona od reszty budynku drzwiami to nie stanowi to problemu w działaniu rekuperacji ? Mam podobny budynek. Piwnica oddzielona drzwiami, wentylowana grawitacyjnie. Dom went. mech. z GWC. b) czy rekuperacji nie zaszkodzi fakt doprowadzenia osobnego źródła powietrza z zewnątrz ( fi 20) do paleniska w kominku Nie szkodzi. c) słyszałem różne opinie o łączeniu kominka z rekuperatorem ... co o tym sądzicie? Podobno lepiej umieścić czerpni w okolicach kominka która będzie pobierała uciekające ciepło do systemu rekuperacji. Tutaj się nie wypowiem d) rekuperator chciałbym umieścić w pomieszczeniu piwnicznym, nieogrzewanym ... czy temperatura rzędu 2 - 3 stopni w ziemie wpłynie na działanie rekuperacji ? Ważne że cała piwnica jest umieszczona w ziemi ( 2.3 m) i ocieplona 5 XPS-em. W naszej piwnicy temperatua nie spadła tej zimy poniżej 14 stopni. Rekuperator działał należycie. Izolacja piwnicy to 10 cm ściany, podłoga chyba 15 i sufit też 10 cm. W piwnicy mamy zamontowane kaloryfery ale są nieużywane. 2) Co sądzicie o procesie czyszczenia systemu wentylacji mech. ? Czytałem mnóstwo opinii na ten temat że się nie da bo są trójniki, że zastosowanie nieodpowiednich kanałów (sztywne / elastyczne , spiro itp. ) tym bardziej uniemożliwia czyszczenie. a) da się ją czyścić czy nie ? b) jakie materiały na wykonanie WM polecacie ? c) na komfort używania na pewno wpływa bezgłośność instalacji, zatem co zrobić aby taka była ? Ktoś się kiedyś na forum dziwił po co czyścić kanał powietrzny. Dla mnie to prawda - wszystkie ewentualne brudy zostają na filtrach. 3) Polecono mi 3 modele rekuperatorów: - StorkAir Aeris 550 VV Easy - Mitsubishi LGH-50RX5 - Samsung RHF050EE Czy macie z nimi jakieś doświadczenia? A może znacie inne dobre rekuperatory dla tej kubatury? Mamy rekuperator provent geo 400 i do tego jakiś taki silniczek co to ma zużywać mało prądu . Kobieta to pisze więc liczę na wyrozumiałość. 4) Kwestia GWC .. na 100% wykonam go sam z PCV kanal. 5) Wiele osób posiada już WM z rekuperatorem i z zadowolenia może polecić jakąś firmę zajmującą się ich instalacją - dodam że jestem ze śląska. Nam zakładała cały system firma Ekoklimat, później z jakimś aparacikiem mierzyli przepływy i regulowali anemostaty co by dobrze wiało lub wywiewało. Zadowoleni jesteśmy, wszystko działa, świeże powietrze w domu jest. Ekoklimat jest chyba z Gliwic ale do Katowic jeździli bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 17.03.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Krótko: rekuperator może pracować w piwnicy i nie będzie problemu nawet jeżeli temperatura spadnie do + 4 C co jest mało prawdopodobne [ w piwnicach jest zazwyczaj wyższa temperatura] montaż GWC ma sens i nie do końca jest prawdą, że rekuperator "zmarnuje" uzyski z GWC. jeżeli rekuperator ma wysoką sprawność to GWC naprawdę się przyda.Podniesienie temperatury powietrza na wejsciu do centrali wentylacyjnej w zimie pozwala, aby centrala pracowała bez uruchamiania trybu przeciwzamrożeniowego czyli z maksymalną wydajnością odzysku. W tandemie GWC i sprawna centrala mamy w zimie a. uzysk ciepła z GWC b. mniejsze straty ciepła w centrali dzięki uniknięciu pracy w trybie przeciwzamrożeniowym. Oczywiście nie ma sensu podgrzewanie powietrza do temperatury znacznie powyżej 0C.Optymalne jest ok + 1,0 - gdyby GWC było glikolowe dało by się je precyzyjnie sterować, ale i rurowe zdecydowanie ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 17.03.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Ciepłe powietrze z kominka można "złapać" do systemu rekuperacji nie tylko przy samym kominku. W typowym domu kominek stoi w salonie, który jest otwarty na inne pomieszczenia, a także np. na schody prowadzące na piętro/poddasze.Anemostaty wywiewne umieszczone w najwyższym punkcie np. nad schodami "wyciągają" ciepło unoszące się nie tylko z kominka, ale także z grzejników czy podłogówki. Umieszczenie anemostatów wywiewnych przy kominku nie zawsze jest optymalne dla przepływu powietrza przez przestrzeń mieszkalną - wentylacja ma działać sprawnie nie tylko wtedy kiedy grzeje kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 22.03.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Witam! Spójrz na mój schemat podłączenia kominka do systemu wentylacyjnego z rekuperatorem zamieszczony na tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210619-rekuperacja-i-kominek&p=5867491#post5867491 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts