Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciao 8)

Rowniez podobają mi sie takie parapety tylko nie wiem jak je montuje się w przypadku ściany ocieplonej styropianem i oknami zlicowanymi z zewnętrzną powierzchnią ściany?

ArtMedia probowalem odpowiedziec na to pytanie wyzej,

a poza tym to ogolnie lepiej jest jezeli parapet (bez wzgledu na material) wchodzi pod okno i do tego nalezy dazyc przy projektowaniu i konstrukcji - a przynajmniej ja tak robie :o :p :o

Nawet jezeli ocieplenie bedzie wykonywane po osadzeniu okien to przeciez te okna na czyms sie opieraja wiec wystarczy wsadzic tam (pomiedzy jedno a drugie) plytki wystawiajac je na odpowiednia odleglosc.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale wtedy zostanie brzydkie podcięcie na wierzchu. Oczywiście trzymać się będą lepiej. To niezaprzeczalny fakt. Jak u mnie zrobiono można zobaczyć na stronkach w dziale "Budowa", w galerii z 2003r.

Zosiek, mam parapet z płytek Cerrad łączony na fugi Mapei, kładziony do wcięcia na ramie okiennej, ocieplenie domu ze styropianu.

Po 2 zimach i 3 sezonach letnich jest OK, żadnych problemów

pozdrawiam

Karol

Fuga Mapei taka jak do glazury czy specjalna?

Te sławetne wcięcia to są robione w drewnianych oknach? A co się robi w plastikach podkłada się pod ramę?

ArtMedia u ciebie płytka jest wsadzona pod ramę okna?

Ciao 8)

Ale wtedy zostanie brzydkie podcięcie na wierzchu. Oczywiście trzymać się będą lepiej. To niezaprzeczalny fakt. Jak u mnie zrobiono można zobaczyć na stronkach w dziale "Budowa", w galerii z 2003r.

Cholerka nie mozna tego zobaczyc bo: "420 przekroczony limit transferu" wiec niebardzo rozumiem o co chodzi z tym brzydkim podcieciem. ale mam nadzieje ze sprawa zostala rozpatrzona z roznych punktow widzenia wiec jest OK. Popatrzalem na muj projekt i rzeczywiscie te szczegoly nie sa rozrysowane tak jak nalezy.

Fugi "Mapei" sa dobre a do wiekszych szerokosci fugi powinno sie uzywac tych "groboziarnistych".

Już mam zafugowane Mapei-em Ultracolor (można używać do całkiem grubych) -

twardnieje szybko (coś koło 1 godz.) wygląda całkiem-całkiem

hej - Krzysiek

Witam ponownie.

Tutaj: http://abes01.webpark.pl/budowa145.htm

widać fragment okna z podcięciem na parapet.

A tutaj: http://abes01.webpark.pl/budowa164.htm

Już z zamontowanymi płytkami...

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Mam ścianę trójwarstwową z wełna i szczeliną wentylacyjną. Chcemy zamontowac parapety z plytek klinkierowych. Jak zabezpieczyć szczelinę? Musimy wylać na nią i na wełnie warstwę zaprawy ze spadkiem. Czy od strony okna zostawić miejsce na piankę? Ile? Co zrobić, aby wełna sie nie ugięła? Ile kleju sie kładzie? A co z miejscem styku płytek ze ścianą?

Okna mają podcięcia. O fudze już wiem i o taśmach rozprężnych tez. :)

A może ktoś ma fachowca, który potrafi takie płytki dobrze położyć?

wiara w silon na dodatek zastosowany na zewnatrz jest dziwna. Wystarczy spojrzec spacerujac sobie po miescie co sie z nim dzieje przy parapetach zewnetrznych tam gdzie byly wymianiane okna. Kwestia roku maksimum dwu jak odkleii sie i powstanie szczelina ktora woda opadowa penetrowac bedzie.

bobo30 - jesli jestes perfekcjonistka to ja zrobilbym to tak :)

W markecie kupilbym specjala tasme zastepujaca wydre przy kominie (takie cudo z klejem mocnym jak cholera ;)) i przykleilbym tak z 20mm na murze a reszte do welny (wbrew pozorom to dziala). W twoim wypadku tasma ta doszlaby do samego okna. Pozniej zrobilbym wylewke z prawie suchej zaprawy cementowej ksztaltujac od razu spadek ale tak by wypadla ona z 10mm ponizej dolnej krawedzi okna (ty masz podciecie do zamocowania parapetu zewnetrznego w swoim Gebauerze :) ) Oczywiscie przy zalozeniu ze polozysz plytki a nie ksztaltki kliknierowe. Przy ksztaltkach nie robilbym nic a nic tylko przykleilbym je podsuwajac pod okno. Perfekcyjnym bedac na oscieznice (w miejscu podciecia) nakleilbym tasme rozprezna a ksztaltki wsunal pod okno raptem na 5mm. Tasma pustke by ci wypelnila a z racji tego ze dosc wolno sie rozszerza to nie przestawilaby ci ksztaltek (wczesniej zwiaze zaprawa niz tasma sie rozprezy a poza tym sila rozprezania jest prawie zerowa w porownaiu z piana). Orientacyjny koszt metra biezacego parapetu w samych materialach zuzytych do takiego montazu przekroczy 40 PLN

Jareko, nie zechciałbyś rzucić okiem na robote Pana Jacka - male spotkanko towarzyskie? :lol: Chyba mu wydrukuję Twój opis. Płytki kleił i fugował, ale nigdy ich nie podlewal, ani nie stosował taśm. A co ze stykiem - płytki ściana?

Ile kleju sie daje pod płytki?

Bardzo Ci dziękuję.

raaany bobo30 - skoro pan Jacek zrobil estetycznie i dobrze to po co mam mu w droge wchodzic? ;) Podlewac to kwiatki mozna i to co tu czasem pisza to eeeee.......... szkoda slow. To nie wylewka betonowa. :lol: Tym co tak radza zadalbym pytanie: czy kazda warstwe pustakow na zaprawe cementowo-wapienna tez podlewali? I przez ile - dzien miesiac czy rok? ;)

po koleii:

- kleju daje sie tyle by bylo dobrze - to najprostsza i prawdziwa odpowiedz :)

- ale chyba w jakis sposob uszczelnil chyba polaczenie klinkier-okno?

- plytki/sciana - moze byc tasma, moze byc sam tynk, moze byc tynk i fuga elastyczna moze byc............. tak by bylo dobrze :)

Pozdrawiam :) bobo :)

Ja generalnie odradzam. Nie oznacza to, że tego się nie da zrobić. Z reguły jednak obserwuję zacieki pod takim parapetem w module fug.

Klucz - dobre zamocowanie płytek - wyprowadzenie mechanicznie stabilnego podłoża, uszczelenienia - taśmy rozprężne , i dobre fugi, najlepiej epoxydowe (ale od razu cena...).

Szczególnie odradzałbym w przypadku użycia tynku akrylowego, na nim takie zacieki najlepiej widać.

Potrzeba bardzo dużej dojrzałości wykonawczej.