Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie wewnętrzne ściany

krzysiek1504

Recommended Posts

Witam serdecznie mam pytanie ponieważ remontuje mieszkanie pewnej kobitce (obniżam puszki elektryczne oraz sufity i szpachlowanie , malowanie)

i dziś wpadła na pomysł ocieplenia od wewnątrz ścian zewnętrznych jakimś styropianem w rolce który stosowała gdy mieszkała w Anglii. Przedścianek ocieplonych wełną i płyta gk nie chce, mam pytanko ponieważ jeszcze nie widziałem czegoś takiego a podejrzewam że to będzie cienkie może z zewnątrz naklejona będzie jakaś srebrna folia?? Myślę też że takie cudo działało by tak jak sreberko które daje się za grzejniki czyli odbijało by ciepło spowrotem do mieszkania? trzeba było by wysmarować klejem do styropianu oraz siatką elewacyjną a później szpachlowanie. Czy istnieje wogóle takie coś? I jeszcze jedno pytanie jest sens na obniżany sufit dawać wełnę jeżeli piętro wyżej jest ocieplane? Bardzo proszę o szybką odpowiedź na pytania ponieważ jutro muszę powiedzieć co znalazłem i z góry dziękuje a tymczasem będę czegoś szukał w google.:rolleyes:

jest tego typu folia zbrojona pianka i kosztuje do cholery. Zwykla welna bedzie lepsza niz to cos. Poza tym nie ociepla sie od sroda styropianem, to conajmniej zle wplywa na atmosfere w pomieszczeniu. Ja widzialem takie rozwiazanie w chlewni ale tam chodzilo poprostu o zabezpieczenie stalowej konstrukcji przed zbyt szybka korozja i wyeliminowanie skraplajacej sie wody.

odnosnie drugiego pytania - jak pietro jest ogrzewane. Jezeli tak i strop jest izolowany to mozna zaryzykowac i nie dawac welny. Choc ja bym sie pokusil o welne o jak najepszych wlasciwosciach akustycznych, moze akurat bedzie mniej slychac sasiada.

I jeszcze jedno pytanie jest sens na obniżany sufit dawać wełnę jeżeli piętro wyżej jest ocieplane? Bardzo proszę o szybką odpowiedź na pytania ponieważ jutro muszę powiedzieć co znalazłem i z góry dziękuje a tymczasem będę czegoś szukał w google.:rolleyes:

Jeżeli na piętrze wyżej znajduje się pomieszczenie ogrzewane to wówczas wełna mineralna ułożona w suficie podwieszanym może spełniać funkcje np. izolacji akustycznej.

Dzięki za odpowiedzi . Dziś stanęło na tym że kobitka chce żebym przykleił jej do ścian styropian 2-3cm i dał siatkę i szpachlował oczywiście moim zdaniem lepsza by była przedścianka z pyty gk z wełną mineralną. muszę jeszcze policzyć koszt takiego klejenia styropianu bo wydaje mi się że wełna nie będzie dużo droższym wyjściem.

• 2 years później...
Przy ociepleniu od wewnątrz należy zwrócić uwagę na paroprzepuszczalność materiału, żeby ściana mogła oddychać. Ja kupiłem mieszkanie w kamienicy i miałem styropian w środku. Za kilka lat na rogach zaczęła się rozwijać pleśń. Ściana pod styropianem byłą mokra. Musiałem skuwać styropian i ocieplać tynkiem termoizolacyjnym. Takie rozwiązanie mi polecił projektant miejskiego zarządu budynków mieszkalnych. Koszt wykonania 1 m.kw. tynku o grubości ok. 5 cm wyniósł 55 zł/m2. Jak na razie nic się z tym nie dzieje, a jest dużo cieplej.

Przy ociepleniu od wewnątrz należy zwrócić uwagę na paroprzepuszczalność materiału, żeby ściana mogła oddychać. Ja kupiłem mieszkanie w kamienicy i miałem styropian w środku. Za kilka lat na rogach zaczęła się rozwijać pleśń. Ściana pod styropianem byłą mokra. Musiałem skuwać styropian i ocieplać tynkiem termoizolacyjnym. Takie rozwiązanie mi polecił projektant miejskiego zarządu budynków mieszkalnych. Koszt wykonania 1 m.kw. tynku o grubości ok. 5 cm wyniósł 55 zł/m2. Jak na razie nic się z tym nie dzieje, a jest dużo cieplej.

Co za głupota z tym "oddychaniem" . Ma być szczelnie , żeby nie było dyfuzji pary. U Ciebie za bardzo " oddychała" i para skraplała się na zimnej ścianie za styropianem ( pewnie na plackach). Jan

podepnę się pod temat.

Co myślicie o ociepleniu mieszkania w kamienicy od wewnątrz płytami warstwowymi???

Można kupić płyty z warstwą alu z jednej strony.

Ociepliłem już jedną ścianę płytami Climapor XPS 7mm ale to trochę mało.

myślałem żeby zrobić tak:

Climapor na ścianę , na to listewki drewniane przymocowane jak szerokość płyty warstwowej , pomiędzy nie płyty warstwowe , zaklejenie taśmą alu styku płyt warstwowych i zaklejenie listewek również taśmą alu ( ciągłość warstwy alu ) i na to regips przymocowany do listewek.

Czyli : sciana --> climapor 7mm --> płyty warstwowe a pomiedzy nimi listewki i na to regips.

Climapor na klej do sciany a plyty warstwowe nieklejone tylko "wcisniete" pomiedzy listewki.

Mówie o takich płytach warstwowych : ( nie mam nic wspólnego ze sprzedającymi z poniższych linków ) w kleiłem je tylko w celu zobrazowania o jakie płyty mi chodzi.

http://allegro.pl/plyta-plyty-poliuretanowe-pir-40mm-i5324296915.html

http://allegro.pl/plyty-izolacyjne-plyta-warstwowa-pir-na-sufit-i5337600200.html

Wolę dać 3 warstwy : 1 climapor 2 płyta warstwowa 3 regips ponieważ mam climapor przyklejony na jednej scianie ponad 2 lata i nic się z tym nie dzieje.

Obawiam się ze jakbym dał 2 warstwy płytę warstwowa i na to regips , mogłaby się skraplać para wodna z powietrza miedzy plyta a sciana.

Nie mam szan na ocieplenie z zewnatrz ( kamienica wielorodzinna ).

z gory dziekuje za porady

Edytowane przez purflux