Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lekka posadzka na stare stropy drewniane

RE1719510967

Recommended Posts

Witam. to mój pierwszy wpis. Otóż mam problem odnośnie posadzki na stropie drewnianym w starej kamienicy z 1908 r. zamierzam tam zrobić posadzkę ponieważ istniejąca to klepka drewniana, która jest bardzo krzywa. Po sprawdzeniu legarów w miejscu oparcia na ścianach zewnętrznych nie zauważyłem aby były uszkodzone-hore. WIęc nie zamierzam wymieniać stropu, bo jak wiadomo jest to bardzo kosztowne. Zastanawiałem się nad lekką posadzką z styrobetonu ( 5cm-styrobeton z siatką zbrojącą) na istniejącym parkiecie drewnianym . Ponieważ nie chcem zbytnio obciążać starego stropu, a przy okazji go troche wygłuszyć. Może ktoś ma doświadczenie w tego typu pracach i wypowie się na ten temat. Głownie nurtują mnie pytania:

1.Czy jest to rozsądne rozwiązanie (może znacie jakieś lepsze).

2.Czy w takich posadzkach nie następuje segregacja kruszywa. Boje się niejednakowego rozłożenia ciężaru

A co masz pod klepką, miedzy legarami? Jeśli liczysz się z kosztami, przelicz co wyjdzie taniej. I nawet się nie zastanawiaj.

Tylko dlaczego aż 5cm, czy tyle brakuje do poziomu? A co na wylewkę?

Padam taki przykład.

Podłoga trochę inna, ale właśnie jestem w trakcie układania terakoty/gresu na podłodze z desek. Struktura wygląda tak: deski na legarach przykręcone dodatkowo wkrętami, siatka zbrojąca do ociepleń x 2 przybita takerem, podkład podłogowy atlas 1cm, wylewka samopoziomująca ok. 2-4mm, klej elastyczny, płytka. I nic nie widać żeby się działo, całość bardzo stabilna.

między legarami jest szlaka. huhra już myślałem o wylewce samopoziomujacej ale ja mam do do regeneracji około 800 m2 posadzki i przy takich ilościach to cena wylewki samopoziomującej jest dlamnie nie do przyjecia. Raczej zastanawiam się nad 5 cm styrobetonu, ponieważ jak mówiłem chcem troche wyciszyć moje stropy. a różnica poziomów w mieszkaniach jest około +/- 3 cm.

Może ktoś miał do czynienia z podobną sytuacją, wylewał posadzke na starych stropach drewnianych i podzieliłby się spostrzeżeniami.

Ps. Boje się że jak dociąże te stare stropy taką posadzką to kiedyś spadną lokatorą na głowe. Co o tym myślicie?