Wirus96 22.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Witam jest to moj 2 post na tym forum calymi dniami tutaj siedze i czytam co inni tutaj piszą i najbardziej sie skupiam na kominach ponieważ w tym roku równiez mnie czeka budowa komina.Wiem ze jest tutaj wiele wątków na temat kominów lecz w kazdym jest w skrótach napisane co i jak. Postanowiłem ze dlaczego by nie złożyć wszystkiego do kupy . Bardzo bym prosił szanownych uzytkownikow forum aby kazdy napisał co od siebie jak wedlug niego stawiac komin do centralnego ogrzewania. Z czego, jaką techniką, jak stawiać te kanały, ile ich trzeba, czy komin musi byc postawiony rowno ze sciana czy moze sobie swobodnie stać,czy mozna go bezposrednio na wylewce czy trzeba wykuc i wylać fundament,jesli tak to o jakich wymiarach fundament jak i komin sie powinno robic, na jaką zaprawe.W skrócie wszystko o kominach co wiecie a moglibyście sie podzielić z laikami. Z góry dziekuje i czekam na wypowiedzi ekspertów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Wyremblewsk 23.01.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 kup systemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
huhra 23.01.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 komin ten chcesz budować razem z budynkiem, czy dostawić do już istniejącego po zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 23.01.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nic nie mam do systemowych ale sam będę stawiał z cegły - będę miał kocioł węglowy więc nie ma problemu. Nie jestem ekspertem ale przy kotle gazowym (chyba) to musisz mieć w kominie wkład. Komin może stać oddzielnie, przy ścianie i wmurowany w ścianę (przy kominie murowanym) natomiast przy systemowym na pewno musi być dylatacja. Co do fundamentu pod komin to bezwzględnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirus96 23.01.2013 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 no komin planuje postawić tak z 30cm od sciany.Bede musial kuc wylewke i robic fundament tylko niewiem o jakich wymiarach.A ten komin systemowy to jaki to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 23.01.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Komin systemowy - masz tego mnóstwo w necie, np: http://www.schiedel.pl/produkty/schiedel-pro-advance/opis-techniczny. Stopę pod komin musisz zrobić szerszą niż sam komin - najlepiej jakby byłą to niewielka ława fundamentowa, która przeniesie duży ciężar komina - zwłaszcza jeżeli będzie on murowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 23.01.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jeżeli jeszcze nie wylałeś fundamentów pod dom to najlepiej wylej je łącząc ławę pod komin z resztą fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirus96 23.01.2013 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 znaczy komin bede stawial w swoim domu w ktorym sie wychowalem bo stary to z kamienia i niewiem czy on sie nadaje do CO.No systemowy fajna sprawa tylko jak cenowo tanszy niz z cegły? jesli chodzi o fundament to bede musial wykuc troche wylewki i zalewac stope pod komin.Chcialem jedynie jezeli ktos sie zna zeby troche opisal jak to sie powinno robic bo z neta wszystkiego sie nie naucze ;p ale i tak dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 23.01.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jeżeli planujesz sam wykonać to uwzględniając cenę materiałów tańszym rozwiązaniem będzie komin murowany. Wykuj w posadzce otwór większy niż wymiary posadowienia komina o około 20 cm większe z każdej strony. Wykop dołek na 50 cm (jeżeli to wnętrze budynku i nie ma ryzyka przemarzania gruntu. Zrób kratownicę z fi 12 do tego dołka następnie zalej betonem. Po wyschnięciu 2x papa na lepiku na wierzch. A potem to już jedziesz z kominem. Przyjmując fugę 1 cm otwór kominowy powinien mieć wymiary 14 cm na 27 cm - to taki standard, który powinien wystarczyć. Zrób od spodu 3-4 pełne warstwy cegieł potem otwór na wyczystkę. Jeżeli już wiesz jaki będzie piec to możesz zrobić otwór na czopuch na odpowiedniej wysokości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirus96 24.01.2013 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Oto mi chodzilo.Propo tych kanalow to 14x27 to mam rozumiec ze 14 szerokosc 27 dlugosc czy jakos tak czy to moze obwod calego komina jestem zielony w tych sprawach .I jescze jedno co to jest ten czopluch ?^^ Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Wirus96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 24.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 14 na 27 to wymiar otworu w środku. Coś takiego: Czopuch to rura łącząca piec z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirus96 24.01.2013 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Rozumiem czyli na wentylacje trzeba zrobic 3 kanały jak na rysunku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkEd 24.01.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Polecam ten wątek o kominach: KOMIN-SPIRALA ABSURDU. Kopalnia wiedzy! PozdrawiamMarkEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 25.01.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Jeżeli nie masz w kotłowni wentylacji to lepiej postaw komin z kanałem dymowym i jednym kanałem wentylacyjnym. Rysunek miał jedynie charakter poglądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirus96 26.01.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) aha rozumiem. Wiesz nigdy sie nie bawiłem w kominach wiec dopiero zaczynam i wszystkiego jestem ciekaw.A do tego kanału wentylacyjnego to jakie jego wymiary i czy pozniej do niego jakaś kratke wentylacyjną i czy kanał dymowy łaczy sie jakos z wentylacyjnym czy poprostu one musze byc odzielne od siebie? I czy w środek komina do kanału dymowego daje sie wkład kominkowy czy wystarczy sama cegła ? Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Wirus96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts