Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie myrłaty

jaremy

Recommended Posts

Witam,

Twój sposób wykonania ocieplenia murłaty jest prawidłowy. Przede wszystkim należy zapewnić ciągłość izolacji poddasza i ściany. Poniżej przesyłam link do rozwiązania pokazującego sposób ocieplenia murłaty. Myślę że będzie pomocny przy wykonywaniu.

http://pobierz.rockwool.pl/media/128223/12.2.7.1.pdf

A ja wykorzystałem ścinki po wykonaniu elewacji i murłata jest obłożona kawałkami styropianu ze szczelinami dokładnie wypełnionymi pianką. Dom ma wymiary 14x9. Zajęło mi to 2 dni pracy i jakieś 40 pianek:) Dużym ułatwieniem było to, że mam bodpitkę na krokwiach, więc nie musiałem już pilnować szczeliny wentylacyjnej tylko uszczelniałem do podbitki. Przy okazji wyszły wszelkie niedociągnięcia izolacji zewnętrznej - gdzie tylko była szczelina między ociepleniem, a podbitką wypływała piana. MM

Witam,

wydaje mi się, że mam podobny problem.

Rozkład temperatur przy mrozach ok. -10 st.C na dworze wynosi

(w załączeniu rysunki)

mostek termiczny.jpgmostek termiczny 2.jpg

(dodam, że styropian jest oryginalny, czyli nie ścięty pod kątem dachu, jak widać na rys. 1,)

Ściany wykonane z ceramiki 24cm, styropian 18cm, wełna 15+15cm.

Temperatury sprawdzone pirometrem.

Wykonawca rozebrał płyty gipsowe, było czuć dmuchające powietrze, niektóre płyty były wilgotne. Dołożył wełny mineralnej w okolicach murłaty.

Sprawdził u paru znajomych także pirometrem i jego zdaniem jest to w normie, że w miejscu wieńca betonowego izolacja może być słabsza.

Ale czy aż tyle ??

Teraz przy temperaturze ok. 0st.C na dworze temperatura wynosi na suficie 18st.C, na ścianie kolankowej 18st.C, na samym załamaniu 16st.C. W narożniku 12st.C.

Czy ktoś może się podzielić wynikami u siebie w domu ??

Edytowane przez hipolit.poznan