HDTeam 23.04.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 A czy istnieją jakieś generalne opinie o panelach z fugami/fezami na krawędziach? To co słyszałem, to fakt, iż w przypadku mieć, posiadać jakieś zwierzę domowe więcej problemów jest z czyszczeniem, aczkolwiek przy ew. wyszczerbieniach panela jest to mniej rażace dla oka niż w przypadku podlogi totalnie równej... Czy coś jeszcze można powiedzieć o takiej fudze/frezie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.04.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 A czy istnieją jakieś generalne opinie o panelach z fugami/fezami na krawędziach? To co słyszałem, to fakt, iż w przypadku mieć, posiadać jakieś zwierzę domowe więcej problemów jest z czyszczeniem, aczkolwiek przy ew. wyszczerbieniach panela jest to mniej rażace dla oka niż w przypadku podlogi totalnie równej... Czy coś jeszcze można powiedzieć o takiej fudze/frezie? Fugę trudniej uszkodzić. Uszkodzona wygląda równie szpetnie jak panel bez fugi. Brud tam się zbierze jeżeli go zlejecie środkami pielęgnacyjnymi. Odkurzać lub zamiatać i będzie czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HDTeam 24.04.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Mój studencki budżet nie pozwoli mi raczej na zakup korka pod panel, dlatego chciałbym zapytać, jakiej firmy zakupić folię paroizolacyjną i maty? Czy to co leży w marketach lub Komforcie można śmiało zakupić, czy lepszym rozwiązaniem będzie poszukanie czegoś lepszego? Dzięki jarekkur za wcześniejsze odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.04.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Mój studencki budżet nie pozwoli mi raczej na zakup korka pod panel, dlatego chciałbym zapytać, jakiej firmy zakupić folię paroizolacyjną i maty? Czy to co leży w marketach lub Komforcie można śmiało zakupić, czy lepszym rozwiązaniem będzie poszukanie czegoś lepszego? Dzięki jarekkur za wcześniejsze odpowiedzi! Brać z Komfortu. Lepszych nie znajdziesz. Wszędzie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gator 20.06.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Jako że mam na podłodze panele Eggera i zostało mi trochę odrzutów, spróbowałem ile wytrzymają. W jednym pokoju mam Dąb Northland jasny (http://www.egger-emotion.com/pl/dekore/classic-8-32) po ok 32 pln , w salonie Orzech Perigord (http://www.egger-emotion.com/pl/dekore/medium-8-32) po 58 pln za metr. Oba to klasa AC4, przy czym Orzech ma piękną czterostronną v-fugę i grubość 10,5mm. Postanowiłem zrobić mały test. Najpierw na luzie, typowe 'wypadki dnia codziennego', czyli mocne stąpanie szpilkami (stąpała, a właściwie skakała żona, nie ja hehe), symulacja poślizgu w szpilkach, upadek pęku kluczy z wysokości metra, śrubokrętu końcówką metalową w dół. Oba panele stawiły opór takim zabiegom, na żadnym nie było śladu po uderzeniu czy zarysowaniu, nie mówiąc o odprysku. Wniosek - przy codziennym użytkowaniu jest szansa, że będą się dobrze trzymały. Czas na bardziej radykalne podejście do sprawy. Narzędzia zagłady: młotek 300g, śruba z nakrętkami i podkładkami, nóż RAT-5, krzesiwo, 2 garstki piasku. Metodologia testu: 1. Upuszczenie dużej śruby z wysokości 1m pionowo w dół, łebkiem śruby do góry. 2. Upuszczenie młotka 300g z wysokości 1m pionowo w dół trójkątnym zakończeniem w stronę podłogi. 3. Upuszczenie noża (waga jakieś 400g) z wysokości 1m pionowo w dół, czubkiem w stronę podłogi. 4. Krzesanie iskier o temperaturze kilkuset stopni przez 10 sekund bezpośrednio na panel. 5. Wysypanie garstki piachu (ziarno różne, przeważnie pulpa) na panele, tarcie z dociskiem kawałkiem drewna przez 15 sekund. Poniższe zdjęcia przedstawiają 'obrażenia' ponumerowane odpowiednio do wymienionych wyżej zabiegów. Na panelu ciemnym brak widocznych śladów od krzesiwa - iskry nie pozostawiły śladów. http://img607.imageshack.us/img607/7729/test1uj.jpg http://img202.imageshack.us/img202/5050/test2hk.jpg http://img715.imageshack.us/img715/8157/test3re.jpg http://img52.imageshack.us/img52/2307/test4yu.jpg http://img200.imageshack.us/img200/8484/test5p.jpg http://img845.imageshack.us/img845/6927/test6f.jpg http://img98.imageshack.us/img98/2158/test7q.jpg Tarcie piaskiem po umyciu panela prawie nie pozostawiło zauważalnych śladów. Oczywiście z wgnieceniami i odpryskami od upadku cięższych przedmiotów niewiele da się zrobić. Paradoksalnie, trudniej jest zarysować powierzchnię tańszego panela (dąb northland jasny), jest dużo bardziej śliski, co sprawia, że wszelkie ostrze omyka się po powierzchni zamiast tworzyć wyżłobienia. Oczywiste jest, że na jasnej powierzchni mniej widoczne są rysy, tak też jest i w tym przypadku. Cóż, pozostaje tylko mieszkać i dbać o to by po domu nie rzucać ciężkimi metalowymi przedmiotami Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 20.06.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 My mamy panele orzech siena, AC4, kupilismy w Leroy-u po 29.29 zł za metr. Myślę, że to dobre panele w dobrej cenie A tak poważnie - ułożyliśmy je miesiąc temu, jeszcze nie mieszkamy, więc w praniu wyjdzie do czego to się nadaje. Minęły już prawie dwa lata... I wiem jedno - nigdy więcej ciemnych paneli (bez względu na firmę) w salonie z dużym oknem tarasowym. Po prostu masakra - wszystko widać. Łatwo je zarysować i uszkodzić (ruchliwy 3 latek) Poczekam jeszcze jak drugie dziecko je "wykończy" i OUT! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubczyk_7 20.08.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Jak chcecie mieć dobre panele to zapomnijcie o panelach EGGER.Kupiłem kiboto wenge AC5 EGGER i po dwóch tygodniach od ułożenia spuchły mi na łączeniach na środku salonu.Zgłosiłem reklamacje bo przecież chwalą sie 25 letnią gwarancją.Dostałem odpowiedz że coś wylałem na podłogę i dlatego spuchło.Oczywiście nic nie wylałem bo nie mieszkałem jeszcze w domu.Jednym słowem panele firmy EGGER to pomyłka ,odradzam każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 21.08.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 W poprzednim mieszkaniu miałam Orzech Sienna Eggera. Trzy lata użytkowania- widocznie rysy i przetarcia. W domu tylko dwie osoby i kot :/ Nie polecam. Słabe. Mam teraz Balterio. Różnica nie do opisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stopi 28.09.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Poszukuję sklepu internetowego (albo np. okolice Łodzi/Warszawa), gdzie kupię panel Dąb Skandynawski firmy Egger. Jest taki panel w Castoramie, ale cena jest wysoka - 67zł/m. Panel jest jasny, z fazką, prawie biały, laminowany, AC5, wygląda tak, jakby drewno miało ciemnobrązowe dosyć rzadkie pęknięcia w różne strony. Są sklepy internetowe, gdzie z wysyłkami nawet wychodzi sporo taniej niż w Castoramie. Myślę, że gdzieś taki panel jest do znalezienia, ale nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiak 04.10.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 moze tu znajdziesz kolego mają niby oferte z cenami i sklepami poszukaj w poblizju http://egger.myfloor.pl/oferta,0,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stopi 06.10.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Nie ma tego panela. Już kupiłem inny, ale ten, który chciałem chyba wycofali już z oferty jakiś czas temu, bo pytałem kilka firm i nie mieli go. Z resztą w katalogu Eggera też go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichuPoKielichu 14.10.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 zajrzyj na iparkiet.pl jak nie beda mieli w ofercie to zadzwon, ja u nich kupiłem Berry Floor i dali bardzo dobrą cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikula7 14.10.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 zajrzyj na iparkiet.pl jak nie beda mieli w ofercie to zadzwon, ja u nich kupiłem Berry Floor i dali bardzo dobrą cene Dziwne , bo w ich ofercie nie ma w ogóle paneli laminowanych - ciekawe jak Ci dali dobrą ofertę na laminat . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geronimo21 10.04.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 V-fuga w panelach czy U-fuga, dwustronna czy czterostronna ma za zadanie sprawiać wrażenie naturalnej deski, bądź uwypuklić wzór paneli - jest to widoczne przy układaniu symetrycznym. Są producenci paneli, którzy produkują identyczny dekor paneli w 3 rodzajach (bez żadnych fug, 4V-fuga, 2V-fuga). W przypadku czyszczenia czy pielęgnacji, panele zawsze przed umyciem trzeba odkurzać gdyż: łatwiej, szybciej i przyjemniej się myje, nie rozciera się brudu i tym samym nie rysuje paneli. Posiadam dwa psy więc mam doświadczenie. Mop nie może być zbyt mokry a płyn do paneli najlepszy jest z Classena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc3k 19.01.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Nie jestem zadowolony z Egera. Może i ładnie wygląda, alepo około 7-cach od położenia pojawiły się szczeliny i zniekształcenia (model Wiąz Helmond AC4). Dbam o podłogi, nie są brudne, konserwowane jedynie delikatnie wilgotną szmatką. Do najtańszych nie należały: 53 zł za metr. Classen położony u rodziców bez v-fug po 4 latach wygląda jak nowy. Czekam na rozpatrzenie reklamacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola-siejek 10.07.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 U nas zaprzyjaźniony fachowiec stwierdził, że z doświadczenia wie, że marketowe panele są o wiele gorszej jakości jak w stacjonarnych sklepach..... Mają tańszą cenę więc ludzie je kupują a są robione, tak jak widać ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.01.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Znowu spamerzy , tylko wątek zaśmiecają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagoodka 28.01.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Zakochałam się w panelach egger dąb arlington V2 https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=egger%20d%C4%85b%20arlington Jestem niemal absolutnie przekonana, że te a nie inne. Będę wdzięczna za opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertPolanski 01.02.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Bardzo ładne panele. Powiem szczerze, że i ja czekam z chęcią na opinie o panelach tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagoodka 22.02.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Kupiłam te panele w bardzo znanym markecie. No, trochę inne. Bo mają czterostronną fugę, a nie dwustronną. Poza tym wszystko to samo. Dąb pod inną nazwą, ale kolor ten sam, ciągłość słoi na panelach i silikonowa uszczelka, można kłaść panel pojedynczo. 30 zł za m2. Trochę szkoda mi tej wizji podwójnej fugi, ale kasa się przyda na coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts