Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, zdjęcie kafli.

tomek_glw

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

stoję aktualnie przed opcją wymiany wszystkich kafli na podłogach (ok 60m kw.)

W podłodze jest zainstalowane wodne ogrzewanie. Posadzka zwykła miksokret ok 6-9mm grubości.

Mam następujące pytanie do Was:

czy zbijanie kafli - wiadomo - nie będzie to młot pneumatyczny itp. ale delikatniejsze narzędzia - czy nie spowoduje to popękania struktury betonu wewnątrz wylewki?

Czy istnieje możliwość, że powstaną na skutek wibracji i uderzeń młotkiem, jakieś szczeliny pomiedzy rurkami wodnymi a betonem, które zmniejszą zdolność do przenoszenia ciepła? W skrócie - czy zbicie kafli może spowodować jakąś degradację w działaniu podłogówki?

Dzięki serdeczne za odpowiedź i pozdrawiam!

Tomek

Ten żart akurat jest mało śmieszny :)

Czy ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Ostatnio założyłem podobny wątek, tylko w innym dziale:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210659-Wymiana-p%C5%82ytek-gresowych-na-ogrzewaniu-pod%C5%82ogowym&p=5713112#post5713112

Ja nie zbijam płytek, kładę jedne na drugie.

Pozdrawiam

Ten żart akurat jest mało śmieszny :)

Czy ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia w tym zakresie?

to nie żart po prostu Twoja podłogówka będzie miała większą kumulację ciepła ale na pewno będzie cała, z praktyki wiem że z tymi delikatnymi sposobami zdejmowania płytek to jest tak że potem trzeba łatać rurki albo pruć wszystko

Witam Forumowiczów,

stoję aktualnie przed opcją wymiany wszystkich kafli na podłogach (ok 60m kw.)

W podłodze jest zainstalowane wodne ogrzewanie. Posadzka zwykła miksokret ok 6-9mm grubości.

Mam następujące pytanie do Was:

czy zbijanie kafli - wiadomo - nie będzie to młot pneumatyczny itp. ale delikatniejsze narzędzia - czy nie spowoduje to popękania struktury betonu wewnątrz wylewki?

Czy istnieje możliwość, że powstaną na skutek wibracji i uderzeń młotkiem, jakieś szczeliny pomiedzy rurkami wodnymi a betonem, które zmniejszą zdolność do przenoszenia ciepła? W skrócie - czy zbicie kafli może spowodować jakąś degradację w działaniu podłogówki?

Dzięki serdeczne za odpowiedź i pozdrawiam!

Tomek

Jeżeli ta wylewka z mixokreta jest tak mocna jak niektórzy piszą, to faktycznie może być problem.