Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świetne parametry klimatyzatora LG

andriuss

Recommended Posts

Panowie, googlując wpadłem na coś, co się nazywa LG Prestige. Twierdzą bezczelnie, że mają COP 5,6 za sprawą unikalnych rozwiązań, co czyni ich najlepszymi na rynku i daje klasę A+++. Do poczytania od strony 18, parametry na 46:

http://www.klima.com.pl/pdf/Katalog-Klimatyzatory-LG-2012.pdf

Oczywiście satysfakcjonuje mnie te referencyjne +7*, do czego tego potrzebuję opisałem w innym wątku, ale wklejam poniżej. Cena oczywiście rozsądna, ca. 4 KPLN. No i bardzo jestem ciekawy Waszej opinii - możliwe, żeby LG tak bardzo odskoczyło innym? Coś budzi Wasze podejrzenia?

Oryginalny post odnośnie zastosowania:

Serdeczna prośba w szczególności do instalatorów o podpowiedź lub weryfikację założeń. Załóżmy, że:

1. mam spory żwirowy GWC, który daje stabilne 8* + 2 g wilgoci bezpośrednio do domu.

2. ZAMIAST rekuperatora, mam porządną klimę inwerter, np. Panasonic, moc max, powiedzmy 4 kW.

3. pompa ciepła typu klima potrzebuje ca. 300 m3 powietrza na kilowat (25% mocy), czy jeśli dostanie ciepłe i wilgotne powietrze >20*, to będzie się sama potrafiła ograniczyć do powiedzmy 150-200 m3 (wolumen powietrza wywiewanego), żeby ten kilowat uzyskać? Jeśli nie, czy można jej w tym pomóc?

4. przy takim dolnym źródle i niziutkim GZ, rzędu 32* COP spokojnie powinien wynosić ponad 4.

5. w taniej taryfie dorzucam te brakujące powiedzmy 800m3/h z GWC, które zmieszane z wywiewanym daje ca. 10* i COP, powiedzmy, 3,25, żeby uzyskać ten max w postaci 4 kW.

Dlaczego żwirowiec? Bo osusza / nawilża i daje podobną entalpię na wejściu co rekuperator. Być może będzie tak, że zastępując w pewnym stopniu pospółkę pod płytą otoczakami różnica w cenie będzie na tyle niewielka, że będzie mi wisiało czy tych otoczaków będzie 20 czy 100 ton na 100m2. No i w przeciwieństwie do reku mam cały strumień wywiewany do zagospodarowania. Dobre, markowe klimatyzatory kosztują mało, na tyle mało, że warto nawet stracić gwarancję i przerobić odbiór z powietrza na wodę (mówię oczywiście o kompetentnym inżynierze z dokumentacją). Przy powyższych liczbach biedak chodzący non-stop da 54 kWh (wystarczy), zakładając tanią / drogą 0,35 / 0,7 PLN, po ca. 13 groszy / kwh. Dla mnie przy tych nakładach bomba.

Pytanie więc zasadnicze: gdzie jest dziura w powyższym rozumowaniu?