Yorey 23.01.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Wielce Szanowni, postanowiłem "wzbogacić" poddasze o stryszek, a zarazem spiąć krokwie jętkami. Rozpiętość wynosi tam jakieś 5m, więc wymyśliłem kantówkę 60x120 na te jętki i wszystko byłoby może w porządku, ale zależy mi, by zrobić to szybko, a szybko mogę kupić wyłącznie zwykłą tarcicę, tymczasem cała reszta domu jest zrobiona z porządnego KVH i troszkę się boję tej tarcicy - jak myślicie, nie powygina się toto za bardzo? Dodam, że jętki mają być mocowane co jakieś 100cm i pokryte OSB. Druga rzecz, to nie chciałbym robala jakiegoś wpuścić w konstrukcję - sądzicie, że jakaś taka banalna impregnacja pędzlem na zielono wystarczy by spać spokojnie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.01.2013 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 jak nie masz innego wyjścia to ja zastosował bym jak najcieńsze kantówki albo nawet deski a gęściej bo czym drewno cieńsze tym mniej nim kręci i druga sprawa to gęsto rozpórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 24.01.2013 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 te 60mm idealnie pasuje do krokwi - połączyłbym jętki z krokwiami stosownymi płaskownikami perforowanymi i byłoby git, jak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 24.01.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 poskręcaj jętki dwoma śrubami po każdej ze stron i będzie ok do tego dojdzie jeszcze osb która usztywni konstrukcję i zapobiegnie wykręcaniu .Ja bym się nie martwił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 24.01.2013 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 w sensie sugerujesz by skręcić jętki do krokiew śrubami? Prawdę rzekłszy nie chciałem osłabiać krokiew - zamierzałem je umocować blachami i wkrętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 24.01.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 dwie dziurki na krokwi fi 12mm nie osłabią wręcz przeciwnie w tym miejscu zostaną wzmocnione przez jętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 24.01.2013 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 znaczy blacha się nie sprawdzi? Trzyma wszak jętkę po obu dłuższych bokach - tym bardziej nie powinna pozwalać na skręcenie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s_e_b_a_s_t_i_a_n 04.02.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Zdecydowanie bym przewiercił i skręcił śrubami z podkładkami. Można też użyć samowiercących spaxów. PozdrawiamSebastiandomy drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts