marcinsgdz 23.01.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Zastanawiam się na doborem żarówek LED.Właśnie zakupiłem w celach testowych 1 żarówkę LEd (http://allegro.pl/show_item.php?item=2937310535)Zastanawiam się również nad barwą światła: ciepłą czy zimną - która lepsza do domu (narazie zakupiłem ciepłą)? W łazience mam 2 lampy z żarówkami energoszczędnymi Polux 12W i zastanawiam się czy warto je również wymienić na led'y (nasz synek często chodzi do łazienki na siusiu, wieczorna toaleta zajmuje całej rodzinie z 45 minut, poranna z 30 minut itp.) Czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.01.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ciepła, tylko ciepła, a i nawet tu warto nie opierać się jedynie na deklaracji producenta, ale jeszcze sprawdzić samemu, czy owa ciepła barwa jestt faktycznie ciepła.Zimna barwa światła z LEDów nadaje się chyba tylko na dyskotekę techno. Albo do prosektorium... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.01.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Od strony finansowej wymiana świetlówki energooszczędnej na LEDy zwróci się w następnym pokoleniu.Od strony wizualnej niestety LEDom daleko do ideału.Od strony ilości światła tu może być kłopot, mocne i tanie LEDy świecą kierunkowo, te droższe są lepsze, ale patrz pierwsze zdanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 24.01.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 W łazience mam 2 lampy z żarówkami energoszczędnymi Polux 12W i zastanawiam się czy warto je również wymienić na led'y Tak. W łazience żarówki energooszczędne się nie sprawdzają. Zanim się zaświecą pełną mocą już są gaszone. Ich częste włączanie i wyłączanie skraca ich żywotność. Ja w łazience mam 3 rodzaje świateł. Wchodząc na chwilę, albo w nocy, zapalam pasek ledów, który jest nad umywalką i to wystarcza by się załatwić i umyć ręce. Drugie światło to halogeny w suficie, a trzecie świetlówka nad lustrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts