Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia tynku wewnętrznego

Recommended Posts

Witajcie,

mam w dwóch miejscach spore pęknięcie tynku wewnętrznego, takie konstrukcyjne niestety, czyli pęknięcie idzie ewidentnie po pustakach. W jaki sposób można to naprawić? Ktoś mi powiedział, że tylko naklejenie cienkiej płyty g-k skutecznie (wizualnie) usunie problem.

Drugi problem z tynkami dotyczy komina kominka, bo zauwazyłam na nim siateczkę pęknieć - czym to może być spowodowane i czy naje się na reklamację do wykonawcy tynków?

Pozdrawiam!

Witajcie,

mam w dwóch miejscach spore pęknięcie tynku wewnętrznego, takie konstrukcyjne niestety, czyli pęknięcie idzie ewidentnie po pustakach. W jaki sposób można to naprawić? Ktoś mi powiedział, że tylko naklejenie cienkiej płyty g-k skutecznie (wizualnie) usunie problem.

Drugi problem z tynkami dotyczy komina kominka, bo zauwazyłam na nim siateczkę pęknieć - czym to może być spowodowane i czy naje się na reklamację do wykonawcy tynków?

Pozdrawiam!

Pęka więcej? Przestało?

Jeśli przestało to możesz położyć na tynk jeszcze jedną warstwę i będzie ok.

Jak pęka więcej miejsc - jak rozumiem są to pęknięcia przebiegające tak jak zaprawa między pustakami - to sprawa jest dość poważna i raczej jej nie przeskoczysz łatwo.

Zależy też gdzie to pęka na ścianie - jak pod oknami to nic takiego - nie dało się zbrojenia i pęka. Jak na całych ścianach to... trzeba przeczekać - jak nie będzie więcej pękać to zaszpachlować. Co do kominka to może to niewłaściwy dobór zaprawy tynkarskiej, która popękała pod wpływem temperatury (zakładając, że było palone w kominku).

• 2 weeks później...

Jeśli chodzi o pęknięcia tynku na ścianach, to proponuję wykorzystać do ich likwidacji masę naprawczą ACRYL-PUTZ® LIGHT http://www.acrylputz.pl/256/acryl-putz-light Innym rozwiązaniem może być tu wypełnienie pęknięć elastyczną masą szpachlową ACRYL-PUTZ® FLEX http://www.acrylputz.pl/36/acryl-putz-flex a następnie aplikacja na tak przygotowaną powierzchnię masy nawierzchniowej, np. ACRYL-PUTZ® FINISZ http://www.acrylputz.pl/35/acryl-putz-finisz Należy przy tym pamiętać, żeby warstwa masy ACRYL-PUTZ® FLEX dokładnie wyschła (jej czas wysychania to ok. 24 godzin).

Co do pęknięć tynków wokół komina, to mogą one wynikać z działania wysokich temperatur, na jakie narażona jest powierzchnia. Z tego powodu powstają „skurcze” tynku, które prowadzą do powstawania mikropęknięć. Nie jest to poważny problem, jednak może Pani złożyć reklamację u wykonawcy tynków. Dobrym rozwiązaniem do wypełnienia pęknięć jest wykorzystanie masy szpachlowej ACRYL-PUTZ® LIGHT http://www.acrylputz.pl/256/acryl-putz-light Należy pamiętać, że wraz z nagrzewaniem się powierzchni pęknięcia mogą stawać się większe, natomiast po jej wystygnięciu mogą zanikać.

• 1 month później...
Dziekuje za odzew, dopiero teraz wklejam zdjęcia, może one coś wniosą. Przypomniałam sobie, że ściany w tym pomieszczeniu były murowane z innego materiału (akurat na składzie nie było pustaka ceramicznego i mąż zamówił cos innego, taki biały "pustak") - czy to moze być jakiś ślad? Pęknięcie nie wydłuża się, bo już nie ma gdzie. Wg mnie nie poszerza sie też. Ma ok. 1-2 mm grubości. Doradźcie coś... Z murarzami rozstałam się na bojowej ścieżce, aczkolwiek kasę dostali, mam tez kierbuda a wyszło jak widać.

ściana1.jpg

ściana2.jpg