megandmartin 23.01.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam, prosze o porade odnośnie zakupu pieca do domu parterowego o powierzchni 100m2, piec umieszczony w kotłowi sąsiadującej z łazienką. Kuchnia kilka metrów dalej. Jedni polecają mi jednofunkcyjny z zasobnikiem, inni ze względu na to ze dom parterowy i niewielkie odleglosci łazienki i kuchni od pieca odradzają taki model na rzecz dwufunkcyjnego bez zasobnika. Chodzi mi o to aby mieć jak najtanszą eksploatacje - cena samego pieca drugorzędna. Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.01.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Z zasobnikiem jest większy komfort, bo krócej czekasz na ciepła wodę i masz jej stałą temperaturę. Straty zasobnika nie są duże i w okresie grzewczym są niezauważalne, bo ogrzewają budynek (o ile kotłownia jest w bryle ogrzewanego budynku). Możesz kupić kocioł jednofunkcyjny o mocy dopasowanej do potrzeb Twojego budynku, np. jakiś najmniejszy 10-12kW, dwufunkcyjny to 24kW, a więc o wiele za dużo do Twojego budynku, co da wyższe rachunki za ogrzewanie (taktowanie kotła). Oczywiście najlepiej kupić kondensat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Do ogrzewania proponuję kocioł, bo w piecu to się piecze. A poza tym drobnym szczegółem, to podpisuję się pod tym, co napisał rwxw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 27.12.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Jednofunkcyjny mniejszy na CO. A z CWU ? Bo taki maly nie da rady dogrzac chyba? Jak dalej ? Zasobnik ? Zewnetrzny? Ile musi miec woda w zasobniku zeby po 10 m rury woda byla ok w wannie ?W zime ok ale wlecie to bedzie grzal zasobnik tylko ? Tez trawie przy kotlowni mam zaraz 1 lazienke wiec bliziutko 2 funkcyjny bez zasobnika bylby ok ale boje sie o 2 lazienke u gory bo dalej do pieca Najlepiej chyba brac piec 2 funkcyjny ale zakres zeby byl od 3 kw do 21kw. Jedyne wyjscie ze poleci na podlogowce na min 3 kw. A jak przyjdzie do grzania wody to bedzie moc zeby szybko zagrzac czy jak myslicie ? Dzieki Edytowane 27 Grudnia 2013 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 27.12.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 megandmartin- zastosuj to co radzi Ci rwxw, innych podpowiedzi nie traktuj poważnie. Jeśli dobrze masz ocieplony dom, to prawdopodobnie i kocioł 12-14 kw będzie za duży, ale raczej nie znajdziesz mniejszego. A co do CWU, to Twój komfort w głównej mierze będzie zależał od dostosowania wielkości zasobnika do potrzeb. Moc kotła będzie miała wtedy znaczenie żadne. Z tańszych i dobrych to będziesz miał Junkers i Immergas. Jednak najważniejsza jest obsługa serwisowa. Im bliżej będziesz miał solidny serwis tym lepiej. Jednofunkcyjny kocioł 10-14kw to prawdopodobnie najlepszy wybór,jednak pewność uzyskałbyś po obliczeniu OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.12.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 a do ogrzewania kaloryfery? czy podłogówka? Może napiszę, co ja mam, bo innych nie znam. Mam kocioł 2f z zasobnikiem wbudowanym 50 l. Wiessmana witopend 222. Od 6 lat. I kaloryfery, dom 124 m2. Dlaczego tak? Po pierwsze do małej powierzchni nie opłacało się kondensata. To raz. Na ciepłą wodę przy 3 osobach nigdy nie czekałam, zasobnik 50 l na doraźnie wystarcza a piec też grzeje wydajnie. To dwa. problemów, jak na razie nie mam. A koszty mam niskie, ok 1000 m3 gazu rocznie, ale używamy też kozę (nie co dzień i bez rozprowadzenia), więc ma to swój wpływ na niższe zużycie gazu. no i ocieplenie domu u nas dobre, ale znowu lubimy ciepło, powyżej 23 to normalna temp. To tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 28.12.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Ja tez jestem za jak najmniejszym kotlem tylko co lepsze maly kociol i zasobnik w zimie polbiedy bo leci ogrzewanie non stop. Ale lato musi grzac zasobnik a przy 2 funkcyjnym nie musi tylko po odkreceniu wody i na co sie zdecydowac ? Lepiej zeby byl maly jednofunkyjny a grzal zasobnik w lato. Czy lepiej niskie parametry taktowania pieca od 3 kw do 21 kw bo musi miec moc zeby dogrzac wode przeplywowo? Na czym wiecej sie traci gazu ? Na tym ze ma sie wiecej kw i 2 funkcyjny czy na tym ze w lato musi dogrzewac zasobnik? Edytowane 28 Grudnia 2013 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.12.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ja tez jestem za jak najmniejszym kotlem tylko co lepsze maly kociol i zasobnik w zimie polbiedy bo leci ogrzewanie non stop. Ale lato musi grzac zasobnik a przy 2 funkcyjnym nie musi tylko po odkreceniu wody i na co sie zdecydowac ? ? chyba masz mylne wyobrażenia. zimą ogrzewanie (i piec w tym celu) włącza się moze co 3-4 godziny a czasem rzadziej. Więc nie non-stop. Co do mycia rąk- jeżeli masz czysto-przepływowy to tak, odkręcenie wody to właczenie kotła. Ale ja mam np ten wbudowany na 50l. Latem zwykle piec na dzien wyłaczam, zasobnik wystarcza, włączamy jak się konczy woda. Jak jest włączony, to czasem dogrzewa zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 28.12.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Mam zasobnik 220L i kocioł 1F 14kw do domu 212 m2. Latem na podgrzanie wody i gotowanie idzie niecały 1m3 gazu dziennie (2 osoby rozsądnie zużywające wodę). Przez rok zużywamy 1350 m3 gazu na ogrzewanie (100% podłogówki) i cwu. Wg mnie (ale specjalistą nie jestem) kocioł więcej gazu zużyje przy grzaniu przepływowym. Przy małym, dobrze ocieplonym domu brałbym mały kocioł i zasobnik dobrany do potrzeb. Ale oprócz tego rozważyłbym też inne możliwości ogrzewania (pompa ciepła, kable grzejne w podłodze + kominek jeśli lubisz). Mnie bardzo irytuje w gazie np. to, że zużywam ponad 1200 m3 rocznie więc wpadam w taryfę W3, a to oznacza, że rocznie ok 700-800 zł idzie na same abonamenty i opłaty stałe. Gdybym np. miał pompę ciepła i zużywałaby ona tyle samo energii co teraz za gaz (w przeliczeniu na zł - a doświadczenie innych pokazuje, że PC może być tańsza w eksploatacji) - to przynajmniej o te kwoty rocznego abonamentu za gaz płaciłbym mniej. Minusem jest to, że przy braku pradu nie masz ogrzewania. U nas po Ksawerym w sumie 3 dni był problem, ale 1 faza była przez większość czasu więc do niej podłączyłem kocioł gazowy i było ok. Acha, no i jeśli dom do mieszkania całorocznego to zdecydowanie polecam tylko ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 28.12.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Mam bunderusa 2funk i ma maly bojlerek 5 lit taki model 10 letni mieszkanie 90 m2 i chyba z24kw ma . Na grzejniki ok 400zl na miech w okresie grzewczym ale ten bojlerek zapala sie co 5 min i gasi piec w oresie letnim wnerwijace to jest raz a 2 wylaczylem go i zapala sie jak odkrecam wode i tez od razu jest ciepla pomijajac bijlerek ktory jest zabudowany w kotle razlaczylem termostat nawet jak da sie na economy ta wlacza sie co 5 min nawet jak nie uzywa sie wody bojlerek ocieplony niby ale mlo w nim wody moze temu sie tak szybko wychladza ale durne to jest ze w lato jak nie idzie ogrzewanie musi podgrzewac wode non stop dlatego mysle caly czas czy zasobnik czy bez ale pewnie tak jak piszecie jak jest z100 lit to dluzej trzymie Ty piszesz EZS ze masz zasobnik 50 lit nagrzeje w lato i wyłaczasz kociolek i co do wieczorka jak nikt nie pusci wody trzyma cieplo?Teraz bedzie domek 115 m2. Wszedzie podlogowka brak kaloryferow jak jedno funkcyjny to na 3 osoby ile min zasobnik?Jak zuzyjesz 50 lit to cobwdydy dogrzeje szybko reszte jak 2funkcyjny czy trzeba czekac znim bedxie ciepla woda ? W zasobniku ? Dzieki Edytowane 28 Grudnia 2013 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.12.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ty piszesz EZS ze masz zasobnik 50 lit nagrzeje w lato i wyłaczasz kociolek i co do wieczorka jak nikt nie pusci wody trzyma cieplo? Teraz bedzie domek 115 m2. Wszedzie podlogowka brak kaloryferow jak jedno funkcyjny to na 3 osoby ile min zasobnik? Jak zuzyjesz 50 lit to cobwdydy dogrzeje szybko reszte jak 2funkcyjny czy trzeba czekac znim bedxie ciepla woda ? W zasobniku ? Dzieki Do wieczorka trzyma ciepło. Zależy ile wody się używa, jak wybywam na cały dzień, to trzyma, jak ciągle spuszczam, bo zmywam, piorę itd to muszę włączyć wcześniej. Z dogrzewaniem to nie tak. widzisz, jak ma w zasobniku zimną bo był wyłączony, to po włączeniu woda jest ciepła po 2-3 min ale nie wiem, czy on wtedy dogrzewa zbiornik czy grzeje przepływowo. Myślę, że może to drugie, bo coś za szybko jest ciepła woda. za to przepływowo jest w stanie obsłużyć jednocześnie 2 łazienki i dopiero jak jednoczesnie jeszcze trzeci kran odkręcę, to woda jest chłodniejsza - ale nie zimna. Róznica - wydaje mi się- z jednof. jest taka, ze przy 1f masz to, co w zbiorniku a potem musi nagrzać. Tutaj masz to, co w zbiorniku a jak się skończy to nadal masz ciepłą wodę bo grzeje przepływowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 29.12.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Wlasnie nie wiem czy 1 funkcyjny moze tak grzac raczej nie bo nie ma zaworu przelaczojacego trodroznego jedynie podgrzewa bojler i i jest znowu czesc wody cieplej ktora idzie w krany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Mnie bardzo irytuje w gazie np. to, że zużywam ponad 1200 m3 rocznie więc wpadam w taryfę W3 Nie masz kominka, bo wystarczyłoby spalić 1mp drewna, ale jeśli dostarczysz do swojego systemu 1500kWh ciepła (możesz farelką lub klimą) to przejdziesz do tar W-2.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts