jędrek mniejszy 16.04.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Noszę się z przebudowaniem części mieszkania. Chcę "otworzyć" maleńką kuchnię i połączyć ją z pokojem dziennym. Wiąże się to z wyburzeniem ściany ( chyba działowej - bo cienkiej ale głowy nie dam ) i postawieniem innej ścianki z płyty GK. Mieszkanie jest własnościowe, usytuowane w 100-letniej kamienicy. Kamienica nie jest obięta ochroną konserwatora zabytków. Proszę o poradę: * w jaki sposób przekonać sie, że ścianka jest działowa a nie nośna? ( nie wiem jakiej konstrukcji sa stropy w tym budynku - nie ma planów ) * kto jest uprawniony do dokonania stosownej ekspertyzy i ile to może kosztować? * czy przebudowę jestem zobowiązany zgłaszać w Wydziale Architektury? * czy muszę występowac o pozwolenie na budowę? * jeżlei tak to jakie formalności należy spełnić? * czy potrzebny jest projekt przebudowy, ktor jest uprawniony do jego wykonania i ile to może kosztwać ( przedział cenowy )? * jakich innych przyjemności mogę się spodziewać? * jekie są konsekwencje nie zgłoszenia przebudowy, gdzie trzeba? pozdrawiam i czekam wieści, jedrek mniejszy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 17.04.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Po kolei : od grubości ściany zalezy czy jest ona działowa czy nośna. Generalnie te poniżej 15cm z tynkiem (12 cm bez )to działówki wszystko co powyżej to może być konstrukcyjne, najlepiej sprawdzi ci to jednak osoba posiadająca uprawnienia budowlane wykonawcze (zwykły kierownik budowy) i także on może zrobic ekspertyze o stanie technicznycm. I w zasadzie od tego czy to działówka czy nie zalezy cała reszta. Jeśli działówka nie ma problemu : nie potzrebujesz żadnych projektów, ekspertyz, pozwoleń. Nie musisz nawet tego zgłaszać w starostwie (przynajmniej tak jest u nas).Jeśli jest to ściana konstrukcyjna to juz wyszża szkoła jazdy. wtedy potzrebujesz pozwolenia na budoe a co za tym idzie projektu budowlanego (trzeba wykonać podciąg) i ekspertyzy o stanie technicznym. Najprościej poprosic jakiegoś zaprzyjaźnionego budowlańca, by to obejrzał i określił rodzaj sciany.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrek mniejszy 18.04.2004 03:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Ha, Z tą ścianą jest delikatny problem. Wszyscy mi mówią, że jest to ściana działowa.Świadczy o tym właśnie jej grubość. Szkopuł w tym, że jest to budynek bardzo stary i słyszałem, że w tamtych czasach nawet ściany działowe pełniły rolę dodatkowego wzmocnienia stropu ( jeśli konstrukcja takiego stropu była wykonana z drewnianych belek - strop "Klajna" czy coś w tym stylu ). Niestety po wojnie nie zachowały się żadne dokumenty a tym bardziej plany mojego budynku i nie wiadomo, jakiego rodzaju jest ten strop. Mam zamiar poprosić o pomoc konstruktora i zrobiś próbną odkrywkę w stropie i w miejscu jego łączenia się ze ścianą.Szukam jednak jeszcze opoinii na ten temat. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 18.04.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 To chyba będzie najlepszy pomysł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts